Babadağ'dan dünyaya açılan Katrancı, hız kesmiyor

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Babadağ'dan 1973  yılında başlayıp dünyaya yayılan Ozanteks'in öyküsünü Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zafer Katrancı'dan dinliyoruz.O ünlü Kadıköy dokumalarının yapıldığı Babadağ' da eski ağaç el tezgahları ile pike, masa ve karyola örtüsü ile üretime başladıklarını anlatan Zafer Katrancı şöyle devam ediyor sözlerine, "Babadağ'da herkes tekstille geçinir. Bizim evin altında da ağaç tezgahlar vardı.10 yaşında tanıştım bu tezgahlarla. 1969 yılına kadar Babadağ'da üretime devam ettim. Askerlik sonrası atılım yapmak için Denizli'ye geldim. İlk işyerimi Bayramyeri'nde açtım. Bu  küçük bir atölyeydi. İplik, havlu, nevresim gibi Babadağ ürünleri satıyorduk." Hayatının her alanında istikrarlı olmayı hedeflediğini dile getiren Zafer Katrancı, bu hedefi doğrultusunda her türlü zorluğa göğüs gererek çok çalıştığını, ailesinin de desteği ile bu günlere geldiğini ifade ediyor. Türkiye'nin dışa açıldığı 80'li yıllarda firma olarak otomasyona yöneldiklerini , havlu ve bornoz ile ihracata başladıklarını sözlerine ekleyen Katrancı, 1981 yılında İngiltere ile başlayan ihracatlarının aynı yıl  2 milyon dolar seviyesini yakaladığına dikkat çekiyor.

Dönemin şartlarını iyi değerlendiren ve sürekli yatırımlarına devam eden Ozanteks, bugün 150 bin metrekarelik bir fabrika sahasına konumlanmış entegre bir tesis konumunda.  Bölgede yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayan,1995 yılından bu yana İstanbul Sanayi Odası'nın ilk 500 firma  listesinde arasında yer alan firma il ekonomisinde ciddi bir etkiye sahip. Geniş makine parkuru ve entegre bir tesis olmasının avantajlarını çok iyi kullanan Ozanteks'in başta Avrupa ülkeleri olmak üzere İngiltere ,Amerika, Rusya, Ortadoğu ülkeleri ve Afrika'ya ihracatı 100 milyon doları aşmış durumda. Dünyaca ünlü markaların üretimini yapan Ozanteks, kendi markası olan Hobby ile Türkiye ve dünyada 3 bin 500 satış noktasında adından sıkça söz ettiriyor.

Yarım asır önce emek ve sabırla başlayan Zafer Bey'in serüveni artık Denizli ve Türkiye'ye  ciddi katkıları olan entegre bir tesisle sürüyor. Zafer Katrancı, kendilerini sürekli yenilediklerini, dönemin şartlarıyla büyüdüklerini ve şimdi ise bu istikrarı koruduklarını vurgulayarak, "Yaptığımız işin kalitesine, çalışanlarımıza ve markamıza güveniyoruz. İşimiz daha bitmedi, yapacak çok şey var diyerek sözlerini tamamladı. Zafer Katrancı'nın girişimcilik serüveninin yeni kuşaklar için ufuk açıcı olmasını diliyorum.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014