Beklentiler netleşiyor

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Bir süredir neredeyse tüm analizlerin odak noktasını oluşturan “dezenflasyonist süreç ve TCMB faiz indirimlerine alan açılması” durumu hafta içerisinde takip edilen Haziran ayı enflasyon rakamları ile iyice olgunlaştı. Piyasa beklentilerinin gerisinde kalan aylık enflasyon Temmuz ayı içerisinde yapılan fiyat ayarlamaları öncesinde geleceğe dair beklentilerin şekillenmesine imkan tanıdı. Ancak, her veride olduğu gibi enflasyonun satır aralarında da dikkate alınması gereken ayrıntılar söz konusu.

Anlatmaya çalışalım.

Düşüşün ana belirleyicisi zaman zaman yükseliş tarafındaki oynaklığın kaynağı olarak gösterilen işlenmemiş gıda fiyatları oldu. Ortalamaların gerisinde performans gözlenmesi baz etkisinin de etkisiyle enflasyonun yıllık bazda 3 puan gerileyerek yüzde 15.72 düzeyinde oluşmasına imkan tanıdı. Öte yandan, aylık yüzde 0.03 artan manşet enflasyona rağmen çekirdek C endeksi yüzde 0.92 yükselerek “kısa vadede sevinelim ama bir yandan ihtiyat kavramını da göz ardı etmeyelim” fikrini akıllara getirdi. Ayrıca, yaz dönemi için özellikle kurlar üzerindeki baskıyı hafifleteceği düşüncesinden hareketle mutlu olduğumuz canlı turizm sektörü hizmet fiyatlarındaki geriye dönük endeksleme isteğinin üzerine talep baskısının da kurulmasına zemin hazırladı. Özetle, manşette (yıllık bazda) gıda fiyatları ve baz etkisinin katkısıyla gerileyen enflasyon, detaylarına eğildiğimizde dikkatli olmaktan başka şansımız olmadığı düşüncesini hatırlatmaya devam etti.
Sohbeti veriden bir adım öteye taşıyalım. Peki, bir sonraki aşamada yerel varlıklar açısından en önemli beklenti başlığı nedir? Cevap çok net: Kuşkusuz 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek olan TCMB-PPK toplantısı. Piyasa işlemlerinde önden hazırlık başlamış durumda. Merkez Bankası için artık faiz indirimi koşullarının olgunlaşmaya başladığı fikri yerli ve yabancı yatırımcı nezdinde gerek raporlara gerekse söylemlere yansımaya başladı. Genel eğilime yönelik fikir sahibi olmak için bakılan referans niteliğindeki swap piyasası işlemlerinde aylıkta 200 baz puan ve yıl sonu için 400-500 baz puan civarında faiz indirimi adımının gelebileceği senaryosu fiyatlanıyor. Önemli midir? Kesinlikle. Zira burada önemli bir süreç geride kaldı. Benzer yaklaşım yıl başlangıcında Mart-Mayıs dönemindeki çalkantının gündeme gelme ihtimali akıllarda yer almazken de mevcuttu. Hatta aralarında benim de bulunduğum kimi analistlerde Nisan ayı PPK’sı için dahi sembolik nitelikte indirim adımı atılabileceği ihtimali dile getiriliyordu. Ancak, beklentiler karşılanmadı. Artan lira oynaklığı ve politik belirsizlik yerel varlıklardan fon çıkışlarını hızlandırırken, ülke risk priminin de emsallerinden ciddi anlamda yukarı yönde sapma göstermesine neden oldu. Öyle ki gün sonunda 2019’a dair faiz indirimi beklentileri 100-200 baz puan civarına dek törpülenmek zorunda kaldı. Peki, değişen ne?

İçeride makro anlamda nette oyun değiştirici bir durum henüz gözlenmedi. Kamu ve net ihracat katkılı sürpriz ilk çeyrek büyümesi sonrasında kredi artış hızındaki sakinleme ve açıklanan veriler ikinci çeyrekte ivme kaybı olabileceğini düşündürüyor. Kaldı ki belirsizlik artışı da söz konusuydu. Açılan bütçe için önlemler aranırken, enflasyondaki olumlu süreç henüz Haziran verisi ile başladı. Politik riskin 23 Haziran sonrasında azalacağı düşüncesinin somutlaşması öncelikle fiyatlamalara ve beklentilere girdi. Böylece sınırlı düzeyde de olsa iyimserlik söz konusu oldu. Ancak, esas belirleyici dış fiyatlama koşullarında Fed ve ECB kanalı üzerinden gelen mesajlar oldu. Azalan dış borçlanma maliyetleri Türk Hazinesi için bir kez daha dış borçlanma adımı atılmasına imkan tanırken, benzer durumun GOÜ grubunun geneli için olduğunun altını çizmekte fayda var.

Toparlayalım; TCMB için oyun alanı imkanı söz konusu. Piyasa fiyatlamaları önden adımlarla bunu sağlıyor. Öte yandan dikkatli davranmak Eylül 2018’den bu yana korunan sıkı duruş ve maliyeti hatırlandığında hiç olmadığı kadar önemli. Ve tabi ki kullanılacak dil ve kurulacak iletişim mekanizması. Muhtemel adım için zamanlama kısmı tamam. Boyutunu iyi ölçüp biçmek gerek. 25 Temmuz sonrası yıl için toplamda üç PPK toplantısı kalıyor. ‘Geç olsun, güç olmasın’ sözü bugünler için geçerli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019