Bilanço sezonu başladı

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

2016 yılının ekonomik aktivite olarak zayıf geçen 4.çeyreğinin bilançoları açıklanmaya başladı. Bilanço döneminde son yayınlama günü konsolide olmayanlar için 1 Mart 2017, konsolide için ise 13 Mart 2017.

Şu ana kadar açıklanan bilançolara baktığımızda bankacılık sektörünün kar ve satış artışları dikkat çekiyor. Yapı kredi Bankası karını geçtiğimiz yıla göre %57 artırırken, İş Bankası %52, Akbank %51, Garanti ise %48 ile yüksek kar rakamları açıkladılar. Bankacılık sektörü dışında Hektaş, Bolu Çimento, Ünye Çimento iyi performans gösterdi.

Hafta içinde vergilerle ilgili önemli kararlar açıklandı. 30 Nisan’a kadar beyaz eşya ve mobilya için ÖTV Nisan ayına kadar sıfırlanırken, konutta KDV düzenlemesi yapıldı. Metrekare vergi değeri 500 TL - 1,000 TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanmasına karar verilirken, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak.

Küresel likidite koşulları ve talep üzerindeki potansiyel riskler, 2017 yılı için konut talebindeki iştahın artmasını engelliyor. Ancak yapılan kampanya ve vergi indirimleri ile aşağı yönlü çok fazla risk görmüyorum.

Beyaz eşya sektörü, konut sektöründen beslenen sektörlerin başında geliyor. 2016 yılında, konut sektörünün desteklenmesi ile beyaz eşya talebinde %5 artış yaşandı. Son dönemde tüketici güveninde ve ekonomideki zayıflama talep artışını baskılasa da ÖTV’nin 30 Nisan’a kadar kaldırılması sektöre canlılık getirebilir.

ÖTV’nin kaldırılması kısa vadede satışları artırıp Beyaz Eşya hisselerinin iyi performans göstermesini sağlayabilir. Sektör üzerindeki en büyük riskin emtia, hammadde ve kurdaki yükseliş olduğunu düşünüyorum.

Mobilya sektörü, geçen yıl 2,5 milyar dolar olması beklenen ihracatını 2017'de yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz sene Rusya’ya hiç mal satamayan firmalar 2017 yılından umutlu. İç pazarda ÖTV’nin kalkması, kampanyalar ve mobilyada taksitin artırılmasıyla 2017 yılında 2016’ya göre daha iyi geçebilir.

2016 yılının son çeyreğinde bankacılık sektörünün dışında, Savuma sanayi ve Demir&Çelik sektöründen Ereğli, Aselsan’ın ön plana çıkacağını düşünüyorum. Ayrıca Taahhüt işi yapan Enka İnşaat ve Tekfen iyi kar açıklayabilir.

Son olarak kur farkı gelir ve gideri yazacak şirketlere bakalım. Kurdaki yükseliş ile kur farkı geliri yüksek olacak şirketler; Soda sanayi, Aselsan, Şişe cam, Ege Endüstri, Alarko Holding ve Alarko GYO. Kur farkı gideri yazacak şirketler arasında ise; Türk Telekom, Anadolu Efes, Zorlu Enerji, Torunlar GYO, Kardemir Demir Çelik ve Migros yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017