Bir zamanların popüler isimleri şimdi ne yapıyor?

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Tüm piyasaların gözü kulağı elbette sandık sonuçlarında olacak. Ülkemiz için hayırlı olmasını dileyerek bu haftanın yazısını daha “magazinsel” bir konuya ayırmak istedim. Bizimkiler dizisinin oyuncuları şimdi ne yapıyor? BayWatch’ın sarışın güzelini bir de şimdi görün tarzında ayda bir ortaya çıkan haberleri baz alarak Business Insider kaynaklı paylaşıyorum. Bildiğiniz üzere Dow’un son orijinal hissesi GE de bu hafta gelen açıklama ile endeksten çıkartıldı. Orijinal hisseler (26 Mayıs 1896) şimdi ne yapıyor bir göz atalım:

American Cotton Oil Company: Texas ve Arkansas’lı sektör oyuncuları tarafından kurulan şirket 1889’da yasal olarak şirket yapısına kavuştu. 1901’de endeksten çıkartıldı. Bugün Unilever’in içinde gözlerden uzak bir hayat sürüyor.
American Sugar Company : Karaiplerde de operasyonları olan şirket 20yy başında sektörün en büyük şirketiydi. 1930 yılında endeksten çıkartıldı. Bugün American Sugar Refining olarak tanınıyor.

American Tobacco Company: 1890’da kurulan şirket 200 rakibini satın alarak ana oyuncu haline geldi. Anti tröst yasaları uyarınca bölündü ve adını American Brands olarak değiştirdi. Kamuoyunda sağlık kaygıları artınca tütün kolu Brown&Williamson’a satılarak sorunlu geçmişinden kurtuldu. Daha sona ev ürünleri , golf vs sektörüne girse de geçmişin çağrısından kurtulamadı ve Jim Beam dahil pek çok alkollü içecek markasının sahibi.

Chicago Gas Company: Birkaç gaz ve ısıtma şirketinden oluşan şirket 1915 yılında Peoples Gas ile birleşince endeksten düştü. Şu anda Integrys Energy Group’un bir parçası.

GE: Acımız büyük ve taze, unutmayacağız, yeni nesillere Jack Welch’i anlatacağız. Ancak hatırlatmak isterim ki GE ilk olarak US Rubber endekse alındığında ardından da US Steel endekse girdiğinde Dow’dan çıkartılmış ve fakat 2 defasında da dönmeyi başarmıştı.

Distilling & Cattle Feeding Company: Alkollü içkiler üreten şirket 1899’da endeksten çıkartıldı ve zaman içinde Millennium Chemicals olarak gelişti.

Laclede Gas Company: Ev ve sokak aydınlatılmasında aktif olan bu doğal gaz şirketi bugün de Spire Energy olarak tüketiciye sıcak bir yuva sağlıyor.

National Lead Company: Dutch Boy boyalarının sahibi şirket 1916 yılında endeksten çıkartıldı. Şu anda NL Ind. Olarak kurşun dökümü işinde.

North American Company: Kamu hizmetleri ve tren işletmecisi. 1930 yılında endeksten çıkartıldı. 1946 yılında SEC tarafından parçalandı.

Tennessee Coal, Iron and Railroad Company: Ağırlıklı demir çelik sektöründe aktifti ve 1907 yılında US Steel ile birleşerek aynı anda endeksten çıkartıldı. Genleri US Steel ile devam ediyor.

US Leather Company: 1900’lerde ülkenin en büyük şirketlerinden birisi olmuştu. 1928’de endeksten çıktı 1952’de vefat etti.

United States Rubber Company: 1928 yılında endeksten çıkartılan şirket lastik üretiyordu. Michelin 1990 yılında satın aldı ve önce adını Uniroyal olarak değiştirdi ve daha sonra başka bir şirketle birleştirdi.

Sonuç: Dow bir hammadde ve tarım endeksiydi (ve ilk başta "30" değildi) çünkü ABD ekonomisi de bu temeller üzerinde yükseliyordu. Bugün bu fiyat endeksinin yaklaşık yüzde 20’si finans, yüzde 5.75’i petrol, yüzde 18.20’si teknoloji, yüzde 9.5’i uçak vs gibi daha çeşitli sektörlerden oluşuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019