Blockchain mülteci krizine çözüm üretecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Blockchain teknolojisi Bitcoin ile hayatımıza girdi. Zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan bu teknoloji sayesinde işlemler doğrudan alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Bu özellik, blockchain teknolojisinin son dönemde dijital finans dışında farklı alanlarda da kullanılma potansiyelinin olduğunu gündeme getirdi. Bu alanların başında da “iyilik yaratmak” geliyor. Bitcoin cüzdanı olarak tanımlanan Blockchain’in, doğal kaynaklardan, demokratik sistemlerin korunmasına kadar birçok alanda kullanılması hedefleniyor. Geçtiğimiz günlerde, İngiltere’nin BM Mülteci Örgütü (BMMYK), BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Ekonomik Forumu (WEF) arasında gerçekleşen işbirliği kapsamında, blockchain teknolojisinin sürdürülebilir kalkınma çalışmaları için kullanılmasına karar verildi. Bu konuda BM tarafından yol haritası belirlendi.

Blockchain kurucu ortağı Nicolas Cary’nin, BM tarafından eylül ayında oluşturulan Sürdürülebilir Kalkınma Blockchain Komisyonu’na katılması bekleniyor. Komisyondan yapılan açıklamada, açıklamada, blockchain gibi insanlığı ilerletecek teknolojilerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl eri’nin gerçekleşmesi için kullanılmasının; bu kapsamda şeffaf ve tekrarlanabilir politikalar geliştirilmesinin çok önemli olduğu ifade ediliyor.

Yoksulluğu yoketmek, seçim yolsuzluklarını ortadan kaldırmak

Dünya Gıda Örgütü’nün 10 binin üzerinde Suriyeli mülteciye kriptografi temelli şifreli kartlar gönderdiğini hatırlatalım. Bu kartlara şifreli olarak kişilere özel gıda yardımı tanımlandı. Böylece binlerce mülteci yiyecek yardımı almış oldu.

Blockchain teknolojisi sadece mültecilere gıda yardımı dağıtmakla kalmıyor. Bu teknoloji aynı zamanda dünya genelinde yoksulluğu yok etmek için de kullanılıyor.

Örneğin blockchain, banka hesapları olmayanlar için, banka görevi üstleniyor. Akıllı telefon erişimi olan her yerde paraya erişmek de mümkün hale geliyor. Forbes’da yer alan bir haberde, blockchain teknolojisinin merkezi bir sistem olmamasından dolayı, kesintiler ve transfer ücretlerini ortadan kaldırdığına dikkat çekiliyor. Afrika ve diğer tüm ülkelere kripto para transferi gerçekleştiren Bitpesa platformu da, blockchain’in özgür ekonomik hareket yaratma potansiyeline örnek olarak gösteriliyor.

Seçmenlere oy takibi sağlayacak

Blockchain teknolojisinin etkili olabileceği bir diğer alan seçimler. Blockchain, sahtekarlığı engelleyecek bir elektronik oylama sistemi oluşturma özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde seçim sistemini güvence altına almak, seçmen kayıtlarını kontrol etmek ve oyu takip etmek mümkün olabilir.

Bunun yanı sıra, blockchain teknolojisinin kamu hizmetlerinin verimliliğini artırmak için kullanılabileceği de gündeme geliyor.

Bu teknolojinin, özellikle eğitim ve sağlık alanlarında, bir yandan istismarları önleyebileceği, diğer yandan süreçlerin daha hızlı ve güvenli ilerlemesini sağlayabileceği ifade ediliyor.
Örneğin MIT Media Labs, kimlik doğrulama, gizlilik, hesap verebilirlik ve veri paylaşımı alanlarını yönetmek için blockchain kullanıyor.

Sonuç olarak Blockchain, hala sorgulanan, gelişimi devam eden, herkes tarafından tam anlamıyla anlaşılmayan bir teknoloji; fakat bu haliyle bile daha şimdiden yoksulluk, yolsuzluk ve mülteci krizi gibi büyük sorunlarla mücadelede geleceğe dair umut veriyor.

“İyilik İçin Blok Zinciri” etkinliği

Disiplinlerötesi bir inovasyon platformu Atölye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve sosyal inovasyon platformu imece’nin iş birliği ile ‘İyilik İçin Blok Zinciri’ (Blockchain for Goods) başlıklı iki günlük etkinlik düzenleniyor. 20-21 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliğin herkesin katılımına açık olan ilk gününde, blok zincir üzerine genel bilgilendirme yapılacak; dünyadaki projeler ve uygulamalar incelenecek ve sistemin sosyal inovasyon alanında nasıl uygulandığına odaklanılacak. Etkinliğin sadece davetlilerin katılımına açık olarak gerçekleşecek ikinci gününde ise bir workshop düzenlenecek. Workshop kapsamında, Türkiye ve çevre bölgelerdeki mülteci krizine blok zincir ile nasıl bir çözüm bulunabileceği üzerine bir proje geliştirilecek. Etkinliğin hedefi, blockchain teknolojisinin bir kalkınma aracı olarak kullanılabileceğini ortaya koymak ve bunu dünyadan farklı örneklerle anlatmak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar