BOE: Tarihi bir hata mı?

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Bu yazıyı Bank of England (BOE) toplantısı öncesinde yazıyorum. Bu nedenle de BOE’nin bir sürpriz yapmayarak faiz artışına gideceğini ve oranı 0.50’ye yükselteceğini var sayıyorum. Bu adım zaten fiyatlandığı için etkisi olmayacaktır. Ancak bu karara kaç üyenin itiraz edeceği ve faiz artışının ne sıklıkta olacağı GBP’nin kısa vadeli fiyatını belirleyecek unsurlar olacak.

Pounda geçmeden faiz artırımlarına daha önce başlayan ve sürpriz bir şekilde 2 faiz artıran Kanada’daki durumu tartışmak istiyorum. Kanada veri sürpriz endeksini ve Kanada dolarına baktığınızda göze çarpan en önemli nokta söz konusu para birimi zayıfladığında sürpriz endeksi gecikmeli bir şekilde yukarı gidiyor. Buarada da Kanada doları değer kazandığında sürpriz endeksi aynı sertlikte geriliyor. Ekonomik olarak bunda garip bir şey yok elbette. Garip olan BoC’nin (Kanada MB'si) bu görüntünün ilk bölümünden “gaza gelerek” 2 faiz artışına girişmesi ve hemen ardından veriler kötüleşince son toplantısında “bekliyoruz , acelemiz yok nereden çıkardınız” söylemi eşliğinde geri adım atması. Ülkedeki yüksek kredi ve konut piyasasının durumu BoC’u harekete geçirmiş olabilir ancak özellikle 2. artış ciddi bir hataydı ve hem faiz artışı hem de petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen Kanada doları değer kazanmadı aksine kaybetti.

Pounda dönersek; kur, aslında 2012 krizinde Euro Bölgesi'nde de olması gerektiği ama ol(a)madığı gibi, Brexit şokuna tepki verdi ve gerilemekte olan pound sayesinde ekonomik verilerde (ve borsa endeksi FTSE’de) çok büyük bir bozulma olmadı. Bu nedenle İngiltere sürpriz endeksi bazen gerçekten iyi, bazen de beklentilerden iyi verilerle yükseldi. Şimdi Brexit konusu, özellikle ortak pazar, netleşmeden BOE üzerinde faiz artışı var. Başta enflasyon olmak üzere bu baskının altı boş değil. Ancak ABD ve Euro Bölgesi'nin sorunu olan ücretlere İngiltere penceresinden bakarsanız 2015’te zirve yapan artışın net bir düşüş trendi içinde olduğunu ve daha önceki enflasyonist dönemlerden farklı bir seyir içinde olduğunu görebilirsiniz. ABD’nin aksine kredi hacmi henüz kriz öncesi seviyesine ulaşamamış olan İngiltere’de faiz artışı ya bir defalık olmaya veya Brexit netleşmeden daha fazla olacaksa bir “Trichet anı” olarak kayıtlara geçmek durumunda kalacak. Hatırlanacagı üzere ECB’nin eski başkanı Trichet de kriz öncesinde enflasyonu baz alarak faiz artışına gitmiş ancak hemen akabinde ekonomik gerileme ile beraber faizleri düşürmek zorunda kalmıştı ve 2. senaryo muhtemelen Kanada doları örneğinde olduğu gibi Pound negatif olacaktır.

Tabii bunlar senaryo, hareketin gelişimi ve kritik seviyelere de bakalım. 1.30’un kırılması kısa vadeli trendi riske sokar ancak yükselen diplere son verecek olan 1.2750’nin altı bir kapanış yukarı hareketin tamamlandığını gösterir. Gelelim 'tencere dibin kara, seninki benden kara' iki birim olan pound ve euroya 0.88 ama daha güvenli hareket etmek için 0.8750’nin kırılması gerekiyor. Bu iki birim arasında poundu uzun vadede tercih ederim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019