Bu gidişe dur demeli

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapan Denizli ev tekstil sektörü iç  piyasada yaşanan uzun vade ve düşük kar marjı gibi sorunları konusunda artık sesini yükseltmeye başladı. Önceki yazımda sektörde herkesin ürettiği malı ihraç etmek istediğini ve sürekli yeni pazarlar araştırdığını ifade etmiştim.

Bu konuyu ziyaret ettiğimiz Sümaş Testil firması ortağı Nihat Turgut ile konuşuyoruz. Nihat Bey geçtiğimiz dönemi değerlendirmek gerekirse sektörün çok zorluklar atlattığını belirterek, bugün içinde bulunulan şartlarda gelinen noktanın sektör için ciddi bir başarı olduğunu  dile getirdi.

Denizlili  sanayicinin başarının temelinde pes etmeden, kriz döneminde bile oturmadan dünya çapında yeni pazarları araştırmasının yattığını kaydeden Turgut, "Dünyanın en ücra köşesindeki ülkelere satış yaparak krizi aştık. Fakat sektörün hala aşamadığı uzun vade ve kar marjı gibi sıkıntıları var. Sektörümüzde finansman sıkıntısı yaşıyoruz" diye konuştu. Aldıkları hammadde mamül haline gelene kadar 2 aylık bir sürenin geçtiğini  vurgulayan Turgut, "Bunun üstüne en az 6 aydan başlayıp bir yılın üzerine çıkan vadelerle satışı yapılıyor olması firmaları banka kredilerine muhtaç bıraktı.Bu durumda  zaten düşük olan kar marjları banka kredi faizlerine gitti. Sektörde sözü geçen firmaların artık bu  durumun önüne geçmesi gerekiyor" dedi.

Turgut, bu uzun vadeli piyasada belki de en kısa vadelerle çalışan firmalar arasında yer aldıklarını ifade ederek, "Ürünümüze ve kalitemize güveniyoruz. Vadeyi kısa tutsak da ürünümüz satılıyor. Denizli firmaları 'kaliteli ürünler üretiyor demek ki bunu diğer firmalar da yapabilir' diyerek sektörün diğer bir sorunu olan maliyetlerden bahsediyor. Firmalar maliyetlerle alakalı sıkıntının aşılması gerektiğini vurguluyor" açıklamasını yaptı.

Vergi ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesinin sorunlarının çözümüne yardımcı olacağını kaydeden

Turgut, "İhracatta bu kadar ciro yapan ve istihdama bu kadar katkı sağlayan ev tekstili sektörünün bu gidişine bir dur denmeli"dedi. Söz dönüp dolaşıp bütün sohbetlerimizde olduğu gibi teşvik yasasına geliyor. Turgut, sanayicinin 5084 sayılı Teşvik Yasası'ndan mahrum bırakılmamış olsaydı çok ciddi rakamlara ulaşılabileceğini savunarak, "Teşvik kapsamı dışında kalmak Denizlili sanayicilerîn

içinde bir yaradır. Yeni teşvik yasası düzenlemelerinde artık Denizli’nin kapsam dışında kalmamasını istiyoruz"  şeklinde konuştu.ziyaret ettiğimiz bir şirkette, işletme sahibi ,"Kasamda 2015 çeki var. O zamana kadar kim öle kim kala" ifadesini kullanmıştı. Bu gidişe gerçekten  dur denmeli…

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014