Çakarlı terör ve işin özü

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bir öykü

Genç adam, Bilge’nin dergâhına başvurmuş. “Sizin öğrenciniz olmak istiyorum” demiş. Bilge “Eğer mantık sınavını geçersen olur” demiş. Genç adam kabul etmiş. Bilge sormuş: “Bir bacadan iki kişi inmiş. Birisinin yüzü iyice kirli, diğeri tertemiz. Bu iki kişiden hangisi yüzünü yıkar?” Genç hemen cevaplamış: “Tabii ki kirli olan.” Bilge, “Yanlış cevap; yüzü temiz olan yıkar. Çünkü karşısındaki kirli yüzlü görünce, benim de yüzüm kirli diye düşünür.” Genç üzgün olarak ayrılmış. Genç yine gelmiş. “Ben çalıştım, sınavınıza hazırım” demiş. Bilge yine aynı soruyu sormuş “Bir bacadan iki kişi inmiş. Birisinin yüzü iyice kirli, diğeri tertemiz. Bu iki kişiden hangisi yüzünü yıkar?” Genç, hemen cevap vermiş “Tabii ki yüzü temiz olan.” Bilge, “Yanlış cevap; ikisi de yıkar. Çünkü yüzü temiz olan yüzünü yıkayınca, yüzü kirli olan da ona bakıp yüzünü yıkar.” demiş. Genç, yine üzgün olarak ayrılmış.

Genç, yine gelmiş ve “Sınava hazırım” demiş. Bilge yine aynı soruyu sormuş “Bir bacadan iki kişi inmiş. Birisinin yüzü iyice kirli, diğeri tertemiz. Bu iki kişiden hangisi yüzünü yıkar?” Genç hemen cevaplamış. “İkisi birden yıkar.” Bilge “Yanlış cevap; ikisi de yıkamaz. Çünkü yüzü kirli olan temiz yüzü görünce, benim de yüzüm temizdir deyip yüzünü yıkamaz. Yüzü temiz olan, karşısında yüzü kirli olanın yüzünü yıkamadığını görünce o da yıkamaz.” Genç, yine üzgün olarak ayrılmış. Genç, yine gelmiş ve “Sınava hazırım” demiş. Bilge yine aynı soruyu sormuş: “Bir bacadan iki kişi inmiş. Birisinin yüzü iyice kirli, diğeri tertemiz. Bu iki kişiden hangisi yüzünü yıkar?” Genç, yine hızla cevap vermiş: “İkisi de yıkamaz.” Bilge şöyle konuşmuş: “Sınavı geçemedin, delikanlı. Çünkü işin özüne giremedin. İki kişi bir bacadan iniyor. Nasıl oluyor da, birisinin yüzü kirleniyor da, diğerinin yüzü tertemiz kalıyor? Bunu düşünemedin. Eğer yaşamını aptal soruları cevaplamak için harcarsan, cevapların da aptalca olur.”

Avrasya Tüneli olayı...

Geçtiğimiz hafta yazılı, görsel medya ve sosyal paylaşım sitelerine şöyle bir haber yansıdı. “Bir polis memuru durdurduğu araca ceza yazması nedeniyle görevden uzaklaştırıldı.” Daha sonra olayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada “İlgili başpolis memuruna, uygulama noktasından sorumlu olmasına rağmen, durdurulan aracı işlem yapmadan 50 dakika bekleterek vatandaşa kötü muamelede bulunması, görev yerinde personelin yoklamasını almaması ve görev yerine gelmediği belirlenen 5 personeli üstlerine bildirmemesi hususlarından idari soruşturma başlatılmış, Valilik Makamınca hakkında ‘Görevden Uzaklaştırma’ tedbiri uygulanmıştır” denildi. Ayrıntıları bilemiyoruz. Ancak işin özü şu idi: Avrasya Tüneli girişinde emniyet şeridinde ilerlerken durdurulan sivil aracın içinde İstanbul İl Eğitim Müdürü vardı. Araçta usulsüz çakar kullanılıyordu. Olay, genel uygulamalara uygun olarak örtbas edilmesi gerekirken (!), bir şekilde büyütüldü.

Aptalca sorular...

Yukardaki öyküden esinlenerek, aptalca (!) sorular sormak istiyorum: Soru: “Usulsüz Çakar Kullanımı” nedeniyle yakalanan, İstanbul mega kentindeki eğitimden sorumlu “İl Eğitim Müdürü” acaba bir utanma duygusu yaşamış mıdır? Soru: Emniyet Müdürlüğü basın açıklamasında “Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısının, kontrol noktasına gelerek durdurulan araca cezai işlem uygulatıp, gerekli tebligatı yaptırdıktan sonra uygulama noktasından gönderdiği belirlenmiştir” denmektedir. Acaba Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı, kötü muamelede bulunulan her vatandaşın imdadına böyle yetişmekte midir? Soru: Acaba adalet gerçekten gerçekleşecek midir?

İşin özü...

Aslında Avrasya Tüneli olayı, her gün yaşanan bir durumu yansıtmıştır. Cumhuriyetle yönetilen demokratik bir ülkede, çakarlı araçlarla imtiyazlı bir sınıf yaratılmıştır. Bu imtiyazlı sınıf, çakarlı teröre neden olmakta, emniyet şeridini Formula-1 pisti gibi kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktadırlar. Normal şeridinde giden sürücüleri “yancılık” yaparak sıkıştırmakta, ses ve ışıkla taciz etmektedirler. Ambulans, itfaiye ve olay yerine hızla yetişmek zorunda olan emniyet araçları dışında çakar kullanımı yasaklanmalıdır. Çakarlı teröre son verilmelidir. İşin özü budur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019