Çalışan deneyimi

Ebru DEMİR KOÇAK
Ebru DEMİR KOÇAK ebrudemir.kocak@dunya.com

Bu hafta sizlerle Türkiye’de ilk defa ya­pılmış olan 2023 Çalışan Deneyimi Raporu’nu paylaşacağım (Kaynak https://moodivation.net/wp-content/up­loads/2024/01/moodivation-turkiye-cali­san-deneyimi-arastirmasi.pdf)

Çalışan Deneyimi ve Çalışan Bağlılığı ile ilgili önceki haftalarda yazılar yazarak, de­neyim ve bağlılık arasındaki benzerlikler ve farklılıkları ele almıştım. Çalışan deneyimi, bir kişinin iş yaşamı boyunca yaşadığı etki­leşimleri, algıları ve duygularını kapsayan bir kavramdır. Bu kavram, işe alım sürecin­den başlayarak tüm çalışma sürecini hatta işten çıkış ve sonrasını da kapsar. Çalışan bağlılığı, bireyin işine, ekibine ve organizas­yonuna duyduğu psikolojik bağlılığı ifade eder. Bu bağlılık, iş yerinde meydana gelen olaylardan etkilenen ve sürekli değişebilen bir zihinsel durumu içerir. (Kaynak: Gallup)

2023 Türkiye Çalışan Bağlılığı Araştırma­sına göre, çalışanların %22'si kopuk, %62'si bağsız, ve sadece %16'sı bağlı hissediyor. Kü­resel ölçekteki araştırmalara göre ise bağlılık oranı %23 seviyesinde. En iyi uygulamalara sahip şirketlerde bu oran %72'ye çıkabiliyor. (Kaynak: Gallup)

e-NPS, (Employee Net Promoter Score) çalışanların kurumlarını başkalarına tavsiye etme oranını ifade ediyor. Çalışanlara sorul­duğunda zaman zaman işyerinden memnu­num cevabı alırken, başkalarına tavsiye etme durumuna geldiğinde ise tavsiye etmiyorum cevabı ile karşılaşabiliyoruz. Bunun temel sebebinin kişisel değerlendirmeler (işyeri / ev uzaklığı, işin şekli, yönetici tutumu vb) ol­duğunu düşünüyorum.

e- NPS skoru küresel olarak -100 ile +100 arasında bir skala üzerinde ifade ediliyor, pozitif değerler tavsiye olasılığını, negatif değerler ise düşük tavsiye olasılığını gös­teriyor. Gallup verilerine göre, dünya gene­linde çalışanların işyerlerini tavsiye skoru +32 olarak ölçülmüştür. Ancak, Türkiye’de yapılan araştırmada çalışan net tavsiye skoru (e-NPS) dünya genelini yansıtmak­tan oldukça uzak bir sonuç vermiş; -10 ola­rak kaydedilmiştir. Araştırma sonucunun -10 çıkması, genel memnuniyetsizlik sevi­yelerini yansıtmakla birlikte, detaya indi­ğimizde çok çarpıcı bir veri ile de karşılaşı­yoruz. Özellikle erkek katılımcıların e-NPS skoru -2 iken, kadın katılımcıların skoru­nun -16'lara kadar düşmesi önemli bir farkı gösteriyor.

Sektörlere göre e-NPS sonuçlara bakıldığında;

- Enerji +15

-Teknoloji -5

- Otomotiv -10

- Bankacılık ve Finans -19

- İlaç ve Sağlık -23

- Üretim -23

- Perakende -31

- Anketin ana başlıklarına baktığımızda

- Adalet (Çalıştığım yerde herkese her za­man adil davranılır) %43

-Takdir (İşyerimde yaptığım katkılar tak­dir görür) %55

- Anlam (Yaptığım İşimi anlamlı buluyo­rum) %73

Bu sonuçları değerlendirdiğimizde, çalı­şanlar adil bir ortamda çalışmak, yaptıkları iş ve davranışları ile ilgili takdir edilmek ve anlamlı işler yapmak istiyorlar.

2023 Türkiye Çalışan Bağlılığı Araştır­ması'na göre çalışanların %57’si kendini çalıştığı kuruma ait hissediyor. Bunun ya­nı sıra ise çalışanların %44’ü önümüzde­ki bir yıl içinde iş değiştirmeyi planlıyor.” Araştırmanın önemli bulgularından biri, katılımcıların iş değiştirme eğilimleriyle ilgili olduğunu görüyoruz. Ankete katılan­ların sadece %56'sı, 'Çalıştığım kurumda önümüzdeki en az 12 ay boyunca kalmayı istiyorum' ifadesine katılıyor veya kesin­likle katılıyor. Bu durum, ankete katılan ça­lışanların %44'ünün her an iş değiştirmeye hazır olduğunu göstermektedir. Bu eğilim, kadın çalışanlarda %47 oranından biraz da­ha yüksekken, erkek çalışanlarda %39 ora­nındadır. Ancak yaş gruplarına yönelik ya­pılan analiz, genç çalışanlar arasında artan bir memnuniyetsizliği ortaya koymaktadır. 35 yaş altındaki çalışanlarda işten ayrılma riski %55'e kadar yükselmektedir.

2023 yılında da sıkça konuştuğumuz, 2024 yılı ve sonraki yıllarda da önemini art­tırarak devam edecek en önemli konu, çalı­şanları elde tutmak, yani bağlılığını sağla­mak. Özellikle yılın bu dönemi ücret yeni­lemelerinin yapıldığı, performans ve hedef sistemlerinin tebliğ edildiği son derece kri­tik bir dönem. Tam da bu dönemde ‘’çalışan­ların bağlılığını sağlamak için neler yapma­lıyız’’ sorusunu bir kez daha sormak gerek­tiğine inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Liderler ve yöneticiler 06 Nisan 2024
Liderlik ve koçluk 09 Mart 2024
Empati, şefkat ve liderlik 09 Aralık 2023
BBC 100 Kadın 2023 25 Kasım 2023