Cebinizin şarjı erken bitmesin

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

2010 yılında gerçekleşen Haiti depreminden en çok kullanılan telefonlar BlackBerry olmuştu. Çünkü akıllı telefon dönüşümünde büyük ekranlara sahip cihazların pilleri birbiri ardına biterken, yalnızca daha uzun süre kullanıma sahip BlackBerry’ler halen e-posta alıp gönderebiliyor, anlık mesajlaşma sağlayabiliyordu. Günümüzde akıllı telefon kullanıcılarının şarj sorunu giderek artmaya başladı. 5.5 inç ekranlı, yüksek işlemci gücüne sahip telefonlar 3000 ila 4000 mAh bataryalarına karşın birkaç saatlik kullanımdan sonra yüreğimizi titretmeye başlıyorlar. Ekranın üstündeki pil sembolünün giderek kızarmaya başlaması, ekranın titreyerek solması varsa telefonun güç tasarruf moduna geçmesi endişeleri artırıyor. Harici bataryalar, otomobil şarjları ve toplu kullanım alanlarında şarj istasyonları gibi alternatif ürünler ortaya çıkmaya başlıyor. 

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nden de takip ettiğimiz kadarıyla ufukta batarya sorununu tam olarak çözmüş telefon henüz yok. 4000 miliamperlik bataryalar bile gittikçe büyüyen ekranlar ve güçlenen işlemcilere karşısında yetersiz kalıyor. Hal böyle olunca iş başa düşüyor ve telefonunuzdan en iyi verimi almak ve uzun süre kullanmak için bazı ayarlamalar yapmak gerekiyor. 

Bugüne kadar farklı ebat ve güçteki telefonlarda gördüğüm kadarıyla kullanıcı müdahalesi olmadan fabrika verilerindeki kullanım sürelerine ulaşmak çok mümkün değil. Bu durumda en azından şu ipuçlarına uymakta fayda var.

Öncelikle telefonunuzda çok parlak renkli arka zemin kullanmayın. Fotoğraf veya desen koyu renklerden oluşsun. Ayrıca ekran parlaklığını da göz rahatınızı bozmayacak şekilde daha alt seviyelere getirin. Mümkünse ekran kapanma sürelerini de minimum seviyede tutun. Bir bildirim geldiğinde ekranınız 10 saniye açık kalmasın. Android kullanıcısı iseniz kesinlikle canlı duvar kağıtlarından ve sürekli internet bağlantısı kullanan widget’lardan kurtulun. 

Kullandığınız uygulamalar şarjınızın çok erken bitmesinin en önemli sorumluları. Özellikle çocuğunuz oyalansın diye indirdiğiniz ücretsiz oyunlar tam pil tüketim canavarları. Bu oyunlardaki reklamlar sürekli kendilerini yenilemek için arka planda dahi internet bağlantısını kullanırlar. Bu tarz gereksiz uygulamalardan kurtulun. Ayrıca arka planda çalışan uygulamaları muhakkak sonlandırın. Uygulamalarınızı genel olarak gözden geçirmenizde fayda var. Coğrafi konumunuzu kullanan, içeriğini sürekli yenileyen ve size mesaj gönderen uygulamalar arka planda sürekli çalışıyor demektir. Bunlardan kullanmadıklarınızı muhakkak silin. 

Bu küçük ipuçları sayesinde günlük kullanımınızı birkaç saate kadar artırmanız mümkün olur. Öte yandan ufukta görünen en önemli çözüm ile kablosuz şarj olacak gibi görünüyor. Kablosuz şarj teknolojileri sayesinde artık telefonlarınızı sinemada film izlerken, restoranda yemek yerken ya da otobüste seyahat ederken yalnızca yanı başınıza koyarak şarj edebileceksiniz. O zamana kadar daha dikkatli bir kullanıcı olmaya devam edin.      
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019