Çiçek açan Antalya

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Antalya ve çiçek deyince akla ilk, 2016 yılında kentte düzenlenecek botanik expo geliyor. Bugüne kadar Türkiye’nin kazandığı en büyük organizasyonlardan biri olan Expo 2016 Antalya için geri sayım başladı. Hatta organizasyonun internet sitesini ziyaret ederseniz, etkinliklerin başlamasına 284 gün kaldığını görebilirsiniz! Ancak bugün 1960 yılından bu yana düzenlenen botanik EXPO’lardan bahsetmeyeceğiz. Sadece iki yılda bir düzenlenen bu organizasyonun, Antalya temasının ‘Çiçek ve Çocuk’ olduğunun altını ise bir kez daha çizeceğiz. 

Evet… Antalya, turizmin başkenti, örtü altı üretimin yani seracılığın lideri… Altın Portakal ile hem kültür ve sanatta hem de narenciyede önemli bir adres olduğunu da ortaya koyuyor. Ancak bundan böyle Antalya ile birlikte ‘çiçek’ sözcüğünün de özdeşleşeceğini görmek zor değil. Hele ki kentin bugünlerde yaşadığı bambaşka bir projenin heyecanı varken… 

Projenin uluslararası ismi ‘Antalya in Bloom’ yani ‘Çiçek açan Antalya’.  Projenin başvurusunu geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştiren Expo 2016 Antalya Ajansı… Aslında bu proje bir yarışma. Bugünlerde Antalya’yı ziyaret etmesi beklenen yarışmanın jürileri, eğer oylarını Antalya’dan yana kullanırsa 30 Eylül – 2 Ekim tarihlerinde Kanada’da gerçekleştirilecek ödül gecesinden Türkiye eli boş dönmemiş olacak. 

Kaleiçi’nin en meşhur sokaklarından Hıdırlık’ın tüm evlerinin çiçeklenmesini ve Hıdırlık Kulesi ve Tophane Surları’nın restorasyonunun sağlanacağı projenin merkezinde kurulumu devam eden Etnografya Müzesi de bulunuyor. 

Yarışmayı düzenleyen kurum ‘Çiçek Açan Şehirler Vakfı’… Vakıf çalışmalarını ormancılık ve çevreyi korumaya adamış ve toplumsal katılımla güzelleşmeyi, ulusal program oluşturmayı ilke edinmiş; toplumda yeşil alanları genişletmeye odaklı bir sivil toplum kuruluşu. Sloganı ise “İnsan, bitki ve gurur… birlikte gelişme”.  Britain in Bloom, Tidy Towns of Ireland ve Villes et Villages Fleuris de France rehberliğinde kurulan Çiçek Açan Şehirler Vakfı, ilk yayınını 1995 yılında 29 belediyenin katılımı ile gerçekleştirmiş. Yarışma jürisinin ise 6 önemli kriteri var: Düzenlilik, çevreci eylem, mirası koruma, şehir ormancılığı, peyzaj ve çiçek sergileri… Çevreci eğitim faaliyetlerini desteklemek üzere vakıf öğrencilere burs veriyor.. 

Umarız Antalya hem yarışmayı kazanır hem de Antalyalı öğrencilerde bu kurumun imkanlarından faydalanarak çevreci anlayış kazanır… 

KUVEYT-TRABZON UÇUŞLARI 17 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Geçtiğimiz günlerde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Türk Hava Yolları’nın 17 Temmuz’dan itibaren Kuveyt-Trabzon hattında direk uçuş başlatacağını söylemişti.  Bölgenin özellikle Arap turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü kaydetmiş, hatta Kuveyt’in en büyük turizm acentelerinden Mawazem Wings’in de kendi uçaklarıyla direk seferler düzenlemesi için de mutabık kaldıklarını anlatmıştı. Karadeniz’e Arap turist ilgisi yeni değil. Lösemi’ye yakalanarak hayatını kaybeden Eski Trabzon Valisi Recep Kızılcık bundan yaklaşık üç yıl önce Trabzon-Suudi Arabistan uçuşlarının başlamasına ön ayak olmuştu. Öte yandan geçtiğimiz ay Bursa muhabirlerimizden Gülay Soydan Pehlevan, Marmara Bölgesi’nden bir haber yaparak 2 bin Dubaili’nin Yalova’dan ev aldığını yazmıştı. Haberimizde Arapların kentte günde 20 mülkü satın aldığını ve artık merkezde kotayı doldurdukları için Çiftlikköy’e yöneldikleri de not ediliyordu. Öyle gözüküyor ki Dubaililer Yalova’ya, Kuveytliler Trabzon’a gelerek yeşil hasretlerini giderecekler. Karadeniz’in yaylalarını birbirine bağlamayı planlayan ‘Yeşil Yol’ ile ilgili tartışmaların yükseldiği şu günlerde bölgenin en büyük hazinesinin doğası olduğunun altını çizmeye sanırım gerek yok … 

AMASRA HEMA’DA İŞÇİLERLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye’de işçi eylemleri sadece otomotiv sektöründe yaşanmıyor. Son olarak Hattat Holding’e bağlı Amasra Hema’da işçiler eyleme çıkmış ve ocaklara inmeyerek üretimi durdurmuştu. Bartın’a bağlı Amasra ilçesindeki ocakta başlayan eylemler ile üretimin durdurulması maden sektörüne de sıçramış oldu. İki asgari ücret anlaşması olduğu halde, ödemelerin yapılmadığını söyleyerek eyleme çıkan işçiler ile işveren arasında 6 günlük eylemin ardından anlaşma sağlandı. Dün yapılan açıklamalarda işçilerin bugün işbaşı yapacağı belirtildi. Bu ay itibariyle ödemelerin gerçekleşeceği de söylendi. Eylemin başladığı ilk günden önemli bir not ise; aynı madende çalışan Çinli işçilerin eylem sürerken madene inmeyerek meslektaşlarına destek vermesi oldu. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar