Daha önceleri neredeydiniz!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası gecikmeli de olsa doğru adımı atarak faizi artırınca aklımıza o harika şarkıdaki dize geldi. Fuat Edip Baksı’nın güftesini Selahattin Pınar’ın bestesiyle dinledik yıllar yılı... “Bir bahar akşamı rastladım size” diye başlayan ve “Daha önceleri neredeydiniz” diye biten o harika şarkı... Biz de şimdi Merkez Bankası’na “Daha önceleri neredeydiniz” diye sorma hakkına sahip değil miyiz?

Doların 4.75 düzeyinde bulunduğu 24 Temmuz’daki toplantıda faizi az da olsa artırsaydınız da kurun tırmanıp gitmesine yol açmasaydınız... Bunun sonucunda da çaresiz kalıp faizi böylesine yüksek oranda artırmak zorunda kalmasaydınız...

6.25 puanlık artış

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yüzde 17.75 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını dünkü toplantısında tam 6.25 puan artırarak yüzde 24’e çıkardı.

Böylece repo ihalesinin faizine bağlı olarak oluşan gecelik faiz ve geç likidite penceresi faizi de değişti. Merkez Bankası’nın gecelik borç alma faizi yüzde 22.5, gecelik borç verme faizi yüzde 25.5, geç likidite penceresinden borç verme faizi ise yüzde 27 oldu.

Merkez Bankası’nın faizi beklentilerin de üstünde artırmasının ilk etkisiyle dolar 6.10’un altına gerileyen dolarda daha sonra artış görüldü. Bu satırların yazıldığı sırada dolar 6.20, euro 7.22 dolayında seyrediyordu.

Fiili artış 4.75 puan

Faiz her ne kadar 6 puan artırılmışsa da fiili artış aslında 4.75 puan olacak.

Merkez Bankası yaklaşık bir aydır fonlamayı haftalık repo ihalesi yoluyla, yani yüzde 17.75’ten değil, gecelik fonlama yoluyla, yani yüzde 19.25’ten yapıyordu. Bankadan yapılan açıklamada bugünden (14 Eylül) itibaren fonlamanın haftalık vadede yapılacağı belirtildi.

Dolayısıyla fiilen uygulanmakta olan faiz 4.75 puan artarak yüzde 19.25’ten yüzde 24’e çıkmış oldu.

“Risk büyüyor”

Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiği vurgulandı. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği belirtilen açıklamada daha sonra şöyle denildi:

“İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.”

Sıkı duruş sürecek

Açıklamanın son bölümünde daha önce de dile getirilen temel görüşler aynen korundu. Merkez Bankası “faiz mi enflasyondan, enflasyon mu faizden” tartışmasındaki safını bir kez daha belli etti. Açıklamada bu konunun da kapsandığı bölümünde şöyle denildi:

“Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar