Denizli'nin bilinmeyen zenginlikleri

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Ege Bölgesi'nin ikinci büyük kenti Denizli, eşsiz bir yerleşim ve uygarlık merkezi. Lycos Vadisi içinde yer alan ilimiz, antik dönemde bir geçiş ve kavşak noktası; ticaret ve haberleşme merkezi iken günümüzde de aynı özelliğini koruyan nadir illerden.

Tekstil, ticaret, sanayi ve tarım alanında adından söz ettiren Denizli, Pamukkale ve diğer kültürel değerleri  ile Türkiye'nin önemli turizm destinasyonların biri olarak öne çıktı. Türkiye'nin kalkolitik çağdan günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahip olan Denizli; Hitit, Frigya, Lidya, İonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'dan kalma 19 antik kent, 36 arkeolojik ve doğal sit, 482 sivil mimari örneğinden oluşan bine yakın tescilli kültür varlığına sahip.

Denizli konusunda bilinmeyen o kadar çok şey var ki. Örneğin; Dünyanın en eski insan fosilinin (500 bin yıllık) Denizli' de bir mermer ocağında bulunduğunu, nüfusunun yüzde 95' nin ayakkabıcılık mesleği ile uğraşan kasabanın Yeşilyuva olduğunu, dünyaca ünlü Denizli horozunun bayılana dek öttüğünü, Sarayköy'deki yurtiçi ve yurtdışından yoğun talep alan fayton üretimini, Osmanlı padişah ve sultanlarının elbiselerinin Buldan' da dikildiğini, Truva filminin kostümlerinin Kızılcabölük' te hazırlandığını, leblebinin asıl üretim merkezinin Denizli'nin Serinhisar ilçesi olduğunu, İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin Laodikya Antik Kenti' nde olduğunu, Pamukkale' nin yer altı sularının tedavi edici özelliğinin yanı sıra temas ettiği traverten yüzeylerine eşsiz şekiller çizerek adeta bir sanatçı kimliği sergilediğini eminim çoğu kişi bilmiyor.

Ayrıca, bin 300 yıllık Anıt Ağaç Ormanları' nın Beyağaç ta olduğunu,  yaz-kış kuş gözlemciliği yapılabilen tek gölün Çardak-Acı Göl olduğunu, Pamukkale' nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde olduğunu, Kırmızı su travertenlerinin Karahayıt Turizm Merkezi' nde bulunduğunu, Hierapolis, Laodikya, Colossae ve Tripolis antik kentlerinin bir çok uygarlığın yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden olduğunu, meşhur Keloğlan Mağarası' nın Acıpayam Dodurgalar Kasabası' nda yer aldığını, doğa harikası Güney Şelalesi' nin Güney İlçesi'de olduğunu, küçük Pamukkale olarak anılan Kaklık Mağarası' nın Kaklık Kasabası'nda bulunduğunu, Çal-Sakızcılar Köyü' ndeki Ağlayan Kaya Şelalesi' ni,  turizmin yeni incisi Kısık Kanyonu' nun Çal İlçesi'nde olduğunu, macera severlerin uğrak yeri Akdağ Tokalı Kanyonu'nun Çivril İlçesi' nde yer aldığını, cam sanatı geleneğinin 5 bin yıldır Denizli' de sürdüğünü,  dünyaca ünlü Yatağan kılıçlarının Yatağan Kasabası'nda üretildiğini de bir çok kişi bilmez diye düşünüyorum. Gezginleri, tarih ve doğa meraklılarını dünyanın başka hiçbir yerinde görülemeyecek güzellikleri ve kültürleri keşfetmek için Denizli'ye davet ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014