Dijital ödeme paranın yerini alıyor

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Teknolojinin yasakları aşma, kuralları delme ve sistemleri zorlama taktiği vardır ve maalesef buna karşı durmak imkânsız. Örnek vermek gerekirse, yıllarca Türkiye’de IP üzerinden telefon görüşmeleri sağlanması için operatör lisansları geciktirildi, bir türlü ihaleler tamamlanamadı. Ancak son kullanıcılar çoktan Skype ve MSN Messenger gibi uygulamalar üzerinden uzaktaki akrabaları ile bedavaya görüşmeye başlamışlardı bile. Ödeme sistemlerinde de benzer bir durum gelişti. Bankalara, finans kuruluşlarına ve perakendecilere, kart dağıtmaları, müşterilerini borçlandırmaları ve bu borçları tahsil etmeleri konusunda birçok yasa, uygulama ve mevzuat getirildi, müşteri bilgilerinin yurtdışında saklanamayacağını yasalar ile korundu. Ancak birdenbire ortaya çıkan dijital ödeme sistemleri tüm bu yasaları deler hale geldi. Günümüzde internet üzerinden yalnızca e-posta adresiniz ile alışveriş yapabilmeniz mümkün. Ya da yıllarca mobil ödemeler, mobil e-ticaret, yapılacak alışverişlerin cep telefonu faturasına yansıtılması gibi operatörlerin önünü açabilecek uygulamalar farklı engellere takıldı. Ancak yurt dışında kullanılmaya başlanan farklı sistemler yavaş yavaş teknoloji üzerinden bu yasaları aşarak ülkeye sızmaya devam etti. 

Banknotların kıyameti anlamına gelen dijital ödemeler geleceğin mutlak bir gerçeği ve bundan kaçış yok. Muhtemelen takip ettiğiniz gibi, bunun en son örneği olan ve 20 Ekim tarihinde duyurulan Apple Pay sistemi, yalnızca 72 saat içerisinde 1 milyondan fazla kullanıcıya kavuştu. Amerika’da en büyük bankaların neredeyse tamamı ve kredi kartı markaları sistemle uyumlu olarak çalışıyor. Ve neredeyse tüm büyük perakende ve gıda zincirleri şu anda Apple Pay sistemini destekliyor. Ve muhtemelen tüm perakendeciler kısa süre içerisinde dijital ödeme altyapılarında Apple Pay kullanmak zorunda kalacak. Apple CEO’su Tim Cook’un bu konudaki tespiti enteresan ve tehditkâr, “Uzun vadede, perakendeciler müşteri ne istiyorsa onu yapmak zorunda olacak.” 

Ancak cep telefonunda Apple Pay, Google Wallet ve benzerlerini kullananların sayısı milyonlar olduğunda bu var olan tüm kurallarınızın, yasalarınızın ve finans sektörünüzün nasıl yeniden şekilleneceğin şimdiden tartışmakta ve tüm sistemin bu geleceğe hazır olmasında fayda var. 2015 yılında finans dünyasının tüm paydaşları, bu meseleyi enine boyuna incelemek ve gerekli hazırlıkları yapmak durumundadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019