Dikenli koltuk: FED Başkanlığı

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Konu dönem dönem Başkan Trump'ın tarzı nedeni ile biraz magazinsel bir hal alsa da hem piyasalar hem de ekonomik büyümenin geleceği açısından önem taşıdığı yadsınamaz. Bu nedenle olası adayları ve özelliklerini incelemekte fayda var. Şayet FED başkanlığına uygun isim açısından Trump'ın isteklerini baz alıyorsak Başkanın düşük faiz ve zayıf dolar arzuladığını biliyoruz.

Geçen hafta Trump'ın görüştüğü isimlerden Kevin Warsh FOMC üyeliği yapmış ve sene başında yazdığı bir makale ile FED'in faiz artırım stilini eleştirmiş bir isim. Varlık fiyatlarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyor ve faiz artışında da FED'in geride kaldığını düşünüyor. Bu nedenle ideal aday diyemeyiz. John Taylor ise saygı gören bir akademisyen ve kendi adı ile bilinen teorik bir faiz seviyesi formülünün de yaratıcısı. FED'in faizleri kurallar çerçevesinde değiştirmesi gerektiğini düşünüyor. Kendi formülünün en kaba hali ile faizlerin yüzde 5.35 biraz daha sofistike hali ile yüzde 4 olması gerektiğini düşünecek bir aday. Bu tip bir görüş Trump'ın tüylerini diken diken etmeli. J. Powell Mnuchin'in desteğini aldığı söylenen bir aday (muhtemel deregülasyon konusunda yaklaşımı nedeni ile) ve güvercin veya şahin kampından ziyade ortada bir isim. Bush döneminde devlet içinde görev almış ve dolayısı ile bir Cumhuriyetçi. Geçtiğimiz aylarda en şanslı aday olarak görülen Gary Cohn ise başkanın adamı olarak öne çıksa da durum biraz daha karışık. Her şeyden önce akademisyen kimliği yok. Powell'ın da yok... Ancak yapı olarak özel/kamu diyebiliriz, ve FED Yönetim Kuruluna hakim olması zor olabilir. Dahası piyasanın gözünde Cohn ve Mnuchin'in ekonomi konusunda Başkan Trump'ın yalpalamalarını dengeleyen bir isim. Yani cari pozisyonunda kalmasını tercih edebilir. Bir adım daha ileri götürürsek aşırı sağın protestoları sırasında Trump'ın müdahalesini yetersiz bulduğu için aralarının iyi olmadığı “dedikodusu” da var ve Trump Cohn'dan bir A. Burns çıkartamayabilir.

Geriye kalıyor Yellen. Başkanın adamı olmadığı kesin ama yolları kesişiyor. Agresif bir faiz artışına asla taraftar olmadı, dolar konusunda hassas, piyasanın güveni yüksek. Duygusal bir karar verilmeyecekse gayet iyi ve hedefe uygun bir aday. Ancak kendisinin Trump'la çalışmayı arzuladığından emin değilim. Demokrat başkan Obama döneminde atanmış olması da çekirdek Cumhuriyetçileri rahatsız ediyor olabilir. Bahis sitelerinde kendilerine şans tanınan diğer 2 adaydan biri de Gundlach'ın beklentisi olan Kashkari; FED başkanı olursa ortada ne dolar kalır (ciddi anlamda geriler) ne de bu seviyelerde bir hisse piyasası (ciddi anlamda yükselir)şeklinde özet bir analiz yapabilirim. Son aday G.Hubbard kaliteli bir isim ama Trump'ı fazla eleştirmişti. Ben Yellen o olmayacaksa benzer politikalar izleyecek bir isim olduğundan Powell'ı mümkün görüyorum. Taylor ve Warsh'a piyasa tedirgin yaklaşır. Cohn bir bilinmez olduğu için hemen olmasa da ilk kritik kararda satış getirebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019