Doğru Bilinen Yanlışlar

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Sohbetimize katılan dostlarımız bilirler “ Teslim Şekilleri / INCOTERMS " dış ticaret konuları içerisinde en ön sıralarda yer verdiklerimden birisidir. Özellikle de bu konudaki doğru bilinen yanlışlar ile ilgili mücadele çabalarım herkesin malumudur. Daha önce de farklı zamanlarda bu konuları ele almıştım amma bir kere daha yazmakta beis yok diye düşünüyorum.

Bu satırları yayına hazırlamak üzere elim şakağımda düşünürken gelen bir telefon da yazının rotasını bu yöne çevirdi. Arkadaşımızın sorusuna başka bir soruyla karşılık verdiğimde aldığım cevap, epey bir süre önce yaptığım bir programda aldığım cevapları anımsattı.

Teslim Şekilleri / INCOTERMS hakkında neler bildiklerini, soru sormadan sohbet arasında bilgi toplayarak anlamaya çalıştığım katılımcıların hayret verici bir çoğunluğunun “ Dört adet “ Teslim Şekli olduğunda fikir birliğinde olmaları, beni hayrete değil amma dehşete düşürmüştü.
Neyse ki bir iki katılımcı buna itiraz ederek daha farklı Teslim Şekilleri olduğunu söylemişti amma onlar da tümünü söyleyememişlerdi.

Çoğunluğun fikir birliği EXW / FOB / CFR / CIF terimleri üzerinde yoğunlaşmıştı.

Konuyu dağıtmamak için 11 Teslim Şekli / INCOTERMS olduğunu ve 4 adedinin sadece deniz, nehir ve göl taşımacılığı için kullanılmasının, diğer 7 adedinin ise her türlü taşıma şeklinde kullanılabileceğinin önerildiğini belirtmek istiyorum. Detayları için 07.12.2010 tarihli ve “ Teslim şekilleri (INCOTERMS) Değişiklikleri “ başlıklı sohbetimize göz atabilirsiniz.

2020 itibariyle de yeni Teslim şekilleri / INCOTERMS kurallarının geleceğini akılda tutalım. Halen International Chamber of Commerce ( ICC ) / Milletlerarası Ticaret Odası bunun üzerinde çalışıyor. Sonuçlar seneye açıklanacaktır diye tahmin ediyorum.

Sayıları bir kenara bırakırsak, kuralların yanlış bilinen doğrularına eğilebiliriz.

FOB / CFR / CIF teslim Şekilleri, malların teslim edildiği varsayılan nokta açısından aynı unsurları taşırlar. Her üç teslim şeklinde de malların teslim edilmesiyle ilgili ifade aynen şöyledir; “ Mallara ilişkin hasar ve masraflar, mallar gemide bulunduğunda alıcıya geçer.”
Bu durumda da malların alıcıya teslim edilmesinden sonra oluşabilecek tüm hasar ve masrafların alıcıya ait olacağı da açıktır.

Peki hal böyle ise neden CFR teslim şeklinde, taşıma sırasında malların karşılaşabileceği hasarın ve bu hasara ait masrafların satıcı tarafından karşılanması düşüncesi piyasada hakimdir, bileniniz varsa anlatsın ben de öğreneyim.

Taşımacıyı ihracatçının bulmasının ve taşıma bedelini ödemesinin bu düşünceyi çağrıştırdığını sanıyorum.

İş yeri sahiplerinin bu kuralı bilmemeleri ne kadar sakıncalı olsa da ihracat uygulamalarını kendileri yapmadığı için bu cehalet hoş görülebilir mi sizler karar veriniz.

Öte yandan bu yanlışı, ihracat pazarlamasını ve işlemlerinin uygulamasını yapanlar olması halinde de onlara ne demek gerekir bilemiyorum.

Teslim şekilleri / INCOTERMS sadece taşımacının kim tarafından belirleneceği ve taşıma bedelinin kim tarafından ödeneceğinden ibaret değildir.

Yurt dışı ile yapılan işlerdeki yanlışların faturası ağır oluyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019