Dünyanın gündemi Türkiye'nin de gündemi oluyor

Selin ARSLANHAN
Selin ARSLANHAN YENİDEN KEŞİF selinarslanhan@gmail.com

Biyoteknoloji startuplarına yönelik hızlandırıcı program olan BIO Startup Programı'nın bir aşaması daha geride kaldı. Biyoteknoloji startuplarının küreselleşmesini ve büyümesini hızlandırmaya odaklanan programda, Biyogirişimcilik Kampı'nı tamamlayan girişimciler için sırada ABD programı var. AIFD (Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü ReDis Innovation'ın yaptığı programda, İTÜ ARI Teknokent Innogate programı ile yapılan işbirliğiyle birlikte bu yıl toplam 9 biyogirişimci ABD programına katılacak. Geçtiğimiz yıllarda bu sayı 3 iken, bu yıl artan biyogirişimci kadromuz ile küresel biyoteknoloji ekosistemindeki yerimizi alacağız.

Bu 9 biyogirişimci, 1-8 Haziran tarihlerinde, Philadelphia'da BIO Convention'a ve BIO Entrepreneurship Boot Camp'e katılacak, yatırımcılar ve kurumsal şirketlerle bire bir toplantılar yapma şansına sahip olacak. Aşağıda 9 biyoteknoloji startup'ının neler yaptıklarından bahsedeceğim. Çalıştıkları alanlara bakınca, BIO Startup Program ile dünyanın gündeminin Türkiye'nin de gündemi olabildiğini görüyoruz. Dünyada hangi teknolojiler üzerine çalışmalar devam ediyorsa, biyoteknoloji startupları sayesinde bizim de Türkiye gündemimizde bunlar var. Dünyada son yıllarda iki temel değişim söz konusu: Biri politik düzen değişimi, diğeri ise teknolojik dönüşüm. Bu ikisi bir aradayken Türkiye'nin açılan fırsat penceresini kullanabilmesi gerekiyor. İşte hazır biyoteknolojide dünyanın gündemini kendi gündemimiz yapabilmişken, buradan değer çıkarmaya odaklanalım derim. Küresel yatırımcılarla buluşacak 9 biyoteknoloji startup'ımız:

- VacciZone: Geliştirdiği platform teknolojiyle kanserde immünoterapiyi daha etkin hale getirmek için çalışıyor. Türkiye'nin ilk ve tek dört dünya bölgesinde (Japonya, ABD, Avrupa EPO, Çin ve Türkiye) patentli buluşuna sahip.

- Inosens: Sanal gerçeklik ve rehabilitasyon, hareket analizi ile engellileri toplum hayatına kazandıracak yenilikçi çözümler geliştiriyor. Sanal gerçeklik temelli video oyunları, kişiselleştirilmiş özelliklerle fizyoterapi ve rehabilitasyon için kullanılıyor.

- Tarabios: Kan pıhtılaşma süresi ölçüm platformuyla aynı zamanda veri işleme konusunda farklı bir çözüm geliştiriyor.

- Pera Labs: Yapay zeka kullanarak sperm hücresine zarar vermeden, sağlıklı sperm hücrelerini seçip, görüntü işleme algoritmaları ve derin öğrenme modelleri ile DNA kalite analizi yapıyor.

- Respo Gadgets: Uyku apnesi ve horlama tedavisinde kullanılacak ilk ürünleri olan Dormio'yu geliştirdiler. Uluslararası alanda patenti bulunan ürün, apneye bağlı yaşanan horlamaların sıklığını ve şiddetini de büyük oranda azaltıyor.

- Vagustim: Geliştirdikleri cihaz kulaktaki vagus sinirini elektriksel olarak non-invazif bir şekilde uyarıyor ve otonom sinir sistemini regüle ederek migren ataklarının oluşmasını engelliyor.

- ELAA Teknoloji: Akciğer kanserinde erken teşhis amacıyla, geliştirien 3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi ile bronkoskopi cihazlarına doktoru yönlendirecek bir algoritma ekleyerek ulaşılmak istenen noktadan başarıyla biyopsi alınmasını sağlıyor.

- Medipic: Geliştirdikleri Epidural Anestezi Kılavuz Kiti ile anestezi uzmanına operasyon süresince ölçümlediği ve anlamlandırdığı veriler ile anlık destek sağlıyor. MediPic yönlendirmeleri ile hastanın epidural aralığına doğru ve rahat giriş sağlanıyor.

- Baç Mühendislik: Farklı robotik ve test cihazı projelerini başarıyla tamamladıktan sonra 2015 yılında biyoteknoloji alanında çalışmalar yapmaya başlamış olan Baç Mühendislik, 2015 yılında ilk nükleik asit izolasyon robotunu tamamladı. Şirket biyoteknoloji otomasyonu üzerinde çalışmalarını devam ediyor.

Girişimcilere ücretsiz uluslararası istihdam desteği

AIESEC Türkiye’den girişimcilere ücretsiz uluslararası istihdam desteği geldi. Türkiye’de Girişimci Projesi kapsamında 18-30 yaş arası uluslararası gençler Türkiye’deki Start-Up’larda 4 hafta ile 8 hafta arasında staj yaparak, girişimcilerin en büyük sorunlarından olan nitelikli insan kaynağı ihtiyacına çözüm oluyor. AIESEC Vizesi adı altında özel bir vize ile gelen uluslararası gençler bu vizenin getirdiği kolaylık sayesinde çalışma izni almaktan muaf bir şekilde stajlarını yapabiliyorlar. Bu sayede uluslararası çalışana sahip olmanın evrak işleriyle uğraşmak zorunda kalmayan girişimciler, projeden efektif bir şekilde faydalanabiliyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Unicorn adayları kimler? 20 Şubat 2019