Dünyayı değiştirmek için sadece 60 dakika

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Bugün dünya nüfusunun yüzde 90’ı Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden habersiz. Oysa BM üyesi 193 ülke, 2030 yılında kadar 3 önemli işi başarmak için, 17 küresel hedef üzerinde uzlaştı. Bu 3 önemli hedef, hepimizin bildiği gibi; aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek ve iklim değişikliğini düzeltmek.

IMPACT2030 ise bu süreçte çalışanları da işin içine sokuyor ve daha iyi bir gelecek için, küresel hedefl ere ulaşılmasına katkıda bulunmaya davet ediyor.

IMPACT2030, Birleşmiş Milletler, kamu ve sosyal sektörlerin işbirliğiyle, insan kaynakları gücünü, özel sektör çalışan gönüllülüğü programlarıyla, küresel hedeflere erişilmesi için yönlendiren, özel sektör liderliğinde bir girişim.

IMPACT2030’un çalışan gönüllülüğü programları kapsamında düzenlenen yenilikçi atölyeler, çalışanların küresel hedefleri öğrenmelerini ve öğretmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu atölyeler sadece 60 dakika sürüyor.

Atölyeler sayesinde, gönüllü şirket çalışanları, milyonlarca öğrenciyi BM’nin 17 küresel hedefi konusunda eğitecek. Daha bilinçli toplumların yetişmesinde önemli bir rol üstlenecek.

Eğitim sürecine rehberlik edecek kitabın adı “The World’s Largest Lesson”, yani “Dünyanın En Kapsamlı Dersi”. Kitabın yazarı eğitimci Sir Ken Robinson. Robinson şöyle diyor: “Sadece bir dünyamız var. Gidecek başka bir yerimiz yok. Eğer yaratıcı gücümüzü doğru kullanırsak, başka bir yere ihtiyaç duymayız. Eğer dünyamıza ve birbirimize iyi bakarsak, ihtiyaç duyduğumuz her şeyin burada olduğunu görürüz.”

UNICEF ve UNESCO tarafından da desteklenen “The World’s Largest Lesson” 2015 yılında film yapımcısı Richard Curtis tarafından kurulan Project Everyone’ın bir parçası. Project Everyone, daha iyi bir dünyada yaşamak için öncelikle 7 milyon insanın bu hedeflerden haberdar olması gerektiğine inanıyor ve bunu gerçekleştirmek için dünya genelinde farklı gönüllülük programları düzenliyor. Dünyaca ünlü sanatçılar, sporcular bu programlara gönüllü olarak katılıp, daha fazla insana ulaşılmasına destek veriyorlar. Şimdi de sıra özel sektör çalışanların da… Yani hepimizde aslında.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da dediği gibi, “Gönüllülük bir toplumsal güç, dayanıklılık, dayanışma ve sosyal uyum kaynağıdır. Çeşitliliği, eşitliği ve herkesin katılımını güçlendirerek pozitif sosyal değişimi beraberinde getirir. Gönüllülük bir toplumun en yaşamsal değeridir.”

Türkiye’de IMPACT2030 Bölgesel Sesi olan Arzu Pınar Demirel de özel sektörü daha iyi bir dünya için “gönüllü” olmaya davet ediyor.

Pembe Top 4. kez sahada

Meme kanseri her 8 kadından birini etkiliyor. Her yıl 1 milyon 400 kadına meme kanseri tanısı konuyor. Meme kanserinin tedavisinde yaşanan gelişmelerin erken tanı ile birleşmesi, hayatların kurtarılmasında çok önemli bir role sahip. Dolayısıyla kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi şart.

Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü iş birliği ile 2014 yılında meme kanserinde farkındalık yaratmak için hayata geçirilen Pembe Top Sahada Projesi de, dördüncü yılında, bu farkındalığı artırmaya devam ediyor.

Pembe Top, 12 Ekim tarihinde oynanacak Anadolu Efes SK-Real Madrid karşılaşmasında sahaya inecek. Bu senenin gönüllüsü oyuncu Elçin Sangu.

Pembe Top Sahada Projesi 3 yılda 5 ödül almış. Bunların arasında dünya çapında başarılı projeleri ödüllendiren CRS Excellence Awards ve Stewie Awards ödülleri de var. Bu arada, Anadolu Efes’in oynadığı Euroleague maçının hava atışı da Pembe Top ile yapılmış ve böylece dünyada bir ilke imza atılmış.

12 Ekim’deki maçın kazananı kim olursa olsun, pembe top sahaya indiğinde, yine kadınlar kazanacak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar