En çok turist ziyareti yapılan şehirler sıralamasında geriye gidiyoruz

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Piyasa araştırmaları şirketi Euromonitor International’ın her yıl yayınladığı ‘dünyanın en fazla ziyaret edilen 100 kenti’ sıralaması açıklandı. Ülkemizden her zaman olduğu gibi İstanbul ve Antalya bulunuyor. Araştırma kriterinde kente gelen ve 24 saatten uzun kalan yabancı pasaportlu ziyaretçi sayısına göre oluşturuluyor.

Dünya Ekonomi Forumu bilgisine göre, Çin ana karasından gelenlerin de dâhil olduğu 26.6 milyon yabancı ziyaretçi ile Hong Kong listenin ilk sırasında yer alırken, Tayland’ın başkenti Bangkok 21.2 milyon ziyaretçi ile ikinci sırada 19.2 milyon ziyaretçi ile Londra da üçüncü sırada yer aldı.

Paris ve Londra gibi turist çeken merkezler Avrupa Kıtası'nın en çok turist çeken şehirleri olmaya devam ettiler. Yunanistan, İtalya ve İspanya’daki bazı kentler de Ortadoğu ve Afrika’dan gelen insanlar nedeniyle listede yükseliş yaşadı. Ülkemize baktığımızda içerde ve dışarıda oluşan gerilimler sebebiyle ziyaretçi sayısında bu yıl kısmen artış olsada diğer şehirlere göre maalesef artıştan yeterince pay alamadığımızı görüyoruz.

Dubai şehrine bakıldığında tek başına 16 milyon ziyaretçi ağırlarken, tarihi geçmişi ve medeniyetlerin beşiği olan İstanbul şehrimiz ile eşsiz doğası, mas mavi denizi ve uçsuz bucaksız sahili olan Antalya şehrimizin toplam ağırladığı ziyaretçi sayısı 15.1 milyon kişi ile sınırlı kaldı.

İki şehrimizin 2016 yılına göre sıralamasına baktığımızda İstanbul 4 sıra kaybederek 15. sıraya, Antalya 2 sıra kaybederek 29. sıraya geriledi.

Kişi başı turizm harcaması 2.500 dolar ile en yüksek alanlardan kruvazör gemi ziyaretleri ve kongre turizminde’de çok ciddi kayıplar yaşadık. 2015 yılında 211 uluslararası kongre ile dünya sıralamasında 18’inci, Avrupa sıralamasında 11’inci ülke haline geldi. Kongre turizmi için gelen yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcamaları 2 bin 500 doların üzerinde. Kongre turizminden Türkiye’nin geliri 2.5 milyar dolara ulaşmıştı. İstanbul yabancıların uluslararası kongre düzenlemek için tercih ettikleri şehirlerin başında geliyordu. 2014 yılında İstanbul’da 130 kongre, 2015 yılında 148 uluslararası kongre düzenlendi. İstanbul’da kongre turizminin gelişmesi, kongrelere gelecek ziyaretçi talebine uygun lüks otel, butik otel, yeme içme mekânı, alışveriş yerlerinin gelişmesini sağladı.

Uluslararası Kongre Kuruluşları Derneği'nin (ICCA) kongre listesinde Türkiye ülke olarak dünyanın en çok kongre toplanan 18’inci, İstanbul şehir olarak 8’inci sırasında yer alırken, 2016 yılında terör nedeniyle Türkiye listeden çıkarıldı. 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye’de uluslararası kongreler düzenlenemedi. Siyasi gerilimler devam ettiği sürece hem turizmcimiz hemde ekonomimiz bedel ödemeye devam edecektir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar