En değerli arkadaşlık programı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

BNI (Business Networking International), dünyanın önde gelen iş ağı organizasyonlarından biri. 1985 yılında ABD Los Angeles’ta Dr. Ivan Misner tarafından kurulan BNI, bugün tüm dünyada iş sahiplerinin ve mesleğinde uzman profesyonellerin işini büyütmek için bir araya geldiği bir iletişim platformu. Sistemin, şu anda 75’den fazla ülkede 217 bini aşkın üyesi bulunuyor. BNI, 2012 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Platform Türkiye’de 21 grup, 700’ün üzerinde üye, 58 binin üzerinde iş yönlendirmesi ve 293 milyon TL değerinde iş hacmine sahip.

‘Best Buddies Turkey’ ise, Amerika’da 50 eyalette, dünyada ise 54 ülkede var olan uluslararası bir sivil toplum girişimi. Türkiye’de uygulanması Alternatif Yaşam Derneği tarafından yapılan program, zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan bireylerin sosyal yaşama adaptasyon ve entegrasyonunu hedefl iyor. 2011 yılından bu yana Türkiye’de uygulanan ‘Best Buddies, ilk kez kurumsal bir oluşumun gönüllü desteği ile uygulanacak. Bu desteği veren de BNI.

BNI, ‘Best Buddies Turkey’ Vatandaşlık Programı için gönüllü oldu. BNI üyeleri önümüzdeki bir yıl boyunca yaşları 14-16 arasında değişen okul öğrencilerine ya da 18 yaş üstü engelli gençlere sosyal yaşam ve kariyer konusunda mentorluk, hatta onun ötesinde arkadaşlık yapacak.

Özel bir tören

Bu kapsamda BNI üyeleri, Ataşehir Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim gören arkadaşları ile geçtiğimiz günlerde düzenlenen özel bir tören ile tanıştı. Bundan sonraki süreçte her ay zamanlarının belirli bir kısmını çocuklarla hem yüz yüze hem de farklı iletişim kanallarıyla görüşerek geçirecek olan gönüllü üyeler sadece onların sosyal yaşamlarına destek olmayacak, kariyerleri konusunda da tavsiyelerde bulanacak. Ayrıca şimdiye kadar fark edilememiş özel yetenekleri konusunda çocukları yönlendirecek.

BNI Türkiye Direktörü Ayşe Aslan, BNI’ın yalnızca iş değil, sosyal sorumluluk projelerine de değer veren bir organizasyon olduğunu söylüyor ve tüm üyelerin en başından beri programa yoğun ilgi gösterdiğini, gönüllü olduktan sonra da çocuklara yararlı olabilmek adına özel bir eğitim programından geçtiklerini anlatıyor. Aslan; “Türkiye’nin iş yapış biçimini değiştiren BNI ailesinin tüm vizyoner iş sahibi üyelerinin, sadece iş hayatında değil toplumsal konularda da çeşitli yaralarımıza merhem olmak gibi bir arzusu var. Sosyal hayata katılımda fırsat eşitliği sunan, ‘Best Buddies’ programına destek vererek, gönüllü üyelerimizle engelli gençlerimizi bir araya getiriyoruz. Dünyadaki en geniş gönüllülük ağına sahip organizasyonlardan biri olan Best Buddies, Türkiye’de AYDER, Alternatif Yaşam Derneği tarafından başarılı bir şekilde yürütülüyor. 15 kişi ile çıktığımız bu yolculuğa her geçen gün sayımız daha da artarak devam edeceğiz. Best Buddies Turkey Vatandaşlık Programına destek veren ilk kurumsal oluşum olmak da bizim için ayrı bir mutluluk” diyor.

Gönüllüler anlatıyor

Bakın BNI gönüllüleri bu arkadaşlığı nasıl anlatıyor:

BNI Türkiye Üye İlişkileri Yöneticisi Örsan Luka Tanoğlu: “Hayatımdaki en anlamlı proje ancak ben bu projeye sadece sosyal sorumluluk projesi olarak bakmıyorum. Engelli kardeşlerimize katkımız olduğu kadar onların da bize öğreteceği çok şey olduğunu düşünüyorum. Onlarla birlikte olduğumuz tüm anlarda geçirdiğimiz en kıymetli zamanları yaşayacağız. Ailemiz dışında hepimizin hayatına dokunan insanlar olmuştur. Biz de onların hayatlarına dokunmak için buradayız. Onlarla birlikte olmaktan çok mutluyuz.”

BNI Türkiye Üyesi Arzu Gamze Uz: “Yaklaşık dört buçuk yıldır BNI üyesiyim. Bu projeyi ilk kez BNI Türkiye ekibi ile değerlendirdiğimiz günden bu yana heyecan ile takip ediyorum. Duyma engelli bir kardeşim var. Ayrıca daha önce de böyle deneyimler yaşamıştım. Toplumumuzun bu konulara oldukça duyarlı olduğunu düşünüyorum. Bu derece anlamlı bir projenin içinde olmaktan çok mutluyum Bu çocuklar bizim geleceğimiz. ‘Best Buddies’ onları topluma kazandırmak için önemli bir fırsat.”

Günün sözü

Günümüzde dünyadaki en kuvvetli üç trend; iklim değişikliği, şehirleşme ve kadının iş hayatına katılımıdır.

Güler Sabancı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar