Enflasyon muhasebesi işimize yarar mı?

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Nihat CEYLAN

Konunun MR’sini çekip kılcal da­marlarına girmeden birkaç husu­su sadeleştirmeye çalışacağım.

Enflasyon muhasebesine geçiş yeni ih­das edilmiş değil, 2003 yılında Vergi Usul Kanunu mükerrer 298. maddesi ile ka­nunda yer almıştır.

Kanun gerekçesine göre “Ülkemizde uzun yıllardır süren yüksek enflasyon, çok çeşitli tahribatlarının yanında, ma­li tabloları da bozmuş ve mali tabloların gerçek durumu yansıtmaktan uzaklaş­masına yol açmıştır…”

Genel anlamda enflasyon düzeltmesi paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edeme­yen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere dü­zeltme işlemine tabii tutulmasıdır.

Enflasyon muhasebesini uygulama şartları 2003 yılından sonra 2021 yılın­da tekrar oluşmuş, fakat uygulaması erte­lenmiştir. Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 33. Madde ile 2021,2022 hesap dö­nemleri ve 2023 geçici vergi dönemle­rinde enflasyon muhasebesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın ma­li tabloların enflasyon düzeltmesine tabi olmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı maddenin devamında 31.12.2023 tarihli Mali Tabloların enflasyon düzelt­mesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacağı hükmü ihdas edilmiştir. Burada 2023 yılı için kastedilen sadece 31.12.2023 tarihli Mali tabloların dönüş­türüleceği hususudur.

Diğer bir anlatımla enflasyon mu­hasebesi uygulamasının 2023 dönemi kayıtları ve vergi beyanlarını etkile­meyeceğidir.

Enflasyon muhasebesine tabi tutula­cak mali tablo sadece Bilanço’dur.

Parasal kıymetler (parasal varlıklar ve parasal kaynaklar) enflasyon dü­zeltmesine tabi tutulmaz. Zira bilanço­da görünen parasal kıymete ait değer, bi­lanço tarihi itibarıyla o kıymetin satın al­ma gücünü de göstermektedir.

Ancak bilançoda görünen parasal ol­mayan kıymetlere (parasal olmayan var­lıklar ve parasal olmayan kaynaklar) ait değerler, bilanço tarihi itibarıyla bu kıy­metlerin satın alma gücünü gösteren de­ğerler olmadığından, bilançonun enf­lasyonun etkilerinden arındırılmasını teminen parasal olmayan kıymetler enflasyon düzeltmesine tabi tutulur. Öz sermaye kalemleri "parasal olmayan kıymet" olarak addolunur.

Enflasyon Muhasebesinin etki alanını Vergi İdaresi açısından değerlendirdiği­mizde en önemli husus 2024 ve sonrası dönemlerde Geçici Kurumlar Vergisi ve Kurumlar Vergisi matrahlarının belir­lenmesi hususudur.

Bu belirlemeler yapılırken her işletme için ayrı etki oluşturacağı unutulmama­lıdır.

Bilançonun aktifinde yer alan para­sal olmayan varlıklar nedeniyle oluşacak enflasyon farkları vergilendirme açısın­dan gelir etkili, pasifte yer alan parasal olmayan kıymetler yani öz sermaye kay­naklı enflasyon farkları vergilendirme açısından gider etkili olacaktır.

Son dönemlerde sıkça dile getirildi­ği gibi öz sermayesi güçlü bilançolarda enflasyon muhasebesi kaynaklı vergi­lendirme işletme lehine bir durum oluş­turacaktır. Ancak işletmelerimizin KO­Bİ’lerden büyük ölçekliye bir bütün ola­rak baktığımızda banka kredileri önemli ölçüde yüksek olması nedeniyle bilanço­nun aktifinde yer alan özellikle stoklar ve maddi duran varlıklardan kaynaklı gelir etkili enflasyon farkları önemli ölçüde vergi yükünü beraberinde getirecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024