Ertuğrul Projesi, Türk-Japon dostluğunu pekiştirdi

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak adına hayata geçirilen Ertuğrul Projesi kapsamında, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ana sponsorluğunda Mersin’in kardeş kenti Kushimato’da sualtı kazıları yeniden başlıyor. 2015 yılı, kazanın 125. yılı ve Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yılı olması nedeniyle de oldukça önemli. Projenin 3 önemli hedefi arasında denizcilik tarihimize dikkat çekip gençlere ve çocuklara denizi sevdirmek var. Projenin ikinci hedefi ise Türkiye’yi ve Mersin’i Japonya’da tanıtmak. Japonya dünyanın en büyük ekonomilerden biri. Bu ülke ile ticaret ve turizm ilişkilerinin gelişmesi Mersin için oldukça önemli. Sonuncu ve en büyük hedef de hayatlarını iki ülkenin dostluğu için feda eden 527 şehidin anısını canlı tutmak. 

Kazılar öncesi Mersin ve Japonya’da tanıtım çalışmaları başladı. MDTO’nun ana sponsorluğundaki çalışmayı Türkiye’den Bodrum Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı yürütmekte. Japonya da çalışmalara büyük ilgi gösteriyor. Kazıların başladığı dönemde faaliyete geçmiş olacak Ertuğrul Araştırma Merkezi’ne ve laboratuvara Japonya’daki tüm okullardan öğrenci gelmesi bekleniyor. 

Kazıların bu ay sonunda başlaması ve Şubat sonunda tamamlanması planlanıyor. 2007 yılında başlayan ve bir süredir ara verilen kazılarda bugüne kadar 7 bin 650 eser çıkarıldı. Bunların içinde 100 kiloya varan gemi parçaları ile ufak çiviler de var. Bugüne kadar çıkan eserler gerek Türkiye gerekse Japonya’da düzenlenen irili ufaklı sergilerle halkla paylaşıldı. Esas büyük sergi ise İstanbul Deniz Müzesi’nde Nisan ayında başlayıp 3 ay süreyle halka sunulacak. 16 Eylül’den itibaren de bu eserler MDTO ile BOSAV birlikteliğinde Mersin’de sergilenecek. 

125 yıl önceki kazayı yaptıkları çalışmalarla gün yüzüne çıkaran ve Türk ve Japon halkıyla paylaşan, iki ülke arasındaki var olan dostluğu daha da pekiştiren MDTO ile BOSAV’ı katkılarından dolayı kutluyor, Bunun bir örnek teşkil etmesini ve tarihe ışık tutacak yeni projelerin de sahiplenilmesini diliyoruz. 

Denizcilik tarihimizin en büyük kazalarından biri olan Ertuğrul Fırkateyni’nin hazin hikâyesini hatırlamak gerekirse; ilişkileri kuvvetlendirmek için Sultan II. Abdülhamid tarafından 125 yıl önce Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni dönüş yolunda fırtınaya yakalanarak batmış, gemideki denizcilerden 527’si şehit olmuş, sadece 69’u sağ kurtulmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017