Esnafı ihracatçı yapmak

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından "Esnaf'ın Duası, Türkiye'nin Bekası" başlığıyla bir etkinlik düzenledi. “Türkiye Esnaf Buluşması” adıyla yapılan etkinlik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bu etkinlikte konuşan Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, “Türkiye’nin gelişmesini, yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükselmesini sağlayacak anahtar daha fazla ve daha yüksek katma değerli ihracattır” dedi. Sözlerine de “Bunun için esnafımızın da ihracatçı olması için destekler sağlıyoruz.

Hedefimiz, esnaf ve sanatkarlarımızı yerel bir işletme olmaktan çıkarıp e-ticareti kullanarak ihracatçı yapmaktır " diyerek devam etti.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan 2019 Yılı Ocak ayı veri bülteninde belirtildiğine göre; Türkiye’deki esnaf ve sanatkâr sayısı 31.01.2019 itibariyle 1.763.715. Bu sayının %10’unu ihracatçı yapmayı başarsak ki bugün itibariyle bu hiç de mümkün değil, ihracatçı ordumuza tam tamına 176 bin 371 ihracatçı daha katılır. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından belirtilen 71 bin aktif ihracatçı rakamına baktığımızda da bu katılımın ne kadar imkânsız olduğunu bir kere daha görürüz. Diyelim ki %1 kadarını ihracatçı ordumuza kattık ki o da 17 bin 637 yeni ihracatçı yapar. Bu sayı biraz daha olası ve çok da ütopik değil.

Yeni ihracatçılarımız olsun ve ihracat rakamlarımız artsın istemiyor muyuz?

Buna hayır diyecek kimse yoktur diyebiliriz.

Ancak ihracatın sadece heves ve para ile yapılamayacağını akılda tutarak hareket etmek gerekli diye düşünürüm.

Bu konuya ihracat penceresinden bakarsak biraz değişik manzaralarla karşılaşacağımız kesindir.

Sayın Pekcan, esnaf ve sanatkarlara sağlanacak ihracat desteklerinin üzerinde çalışıldığını belirtti ancak içerikleri konusunda pek bir açıklama yapılmadı. Bu desteklerin neler olacağını açıklamalar yapıldığında göreceğiz.

Ticaret Bakanlığı’nın yukarıda değindiğimiz veri bülteninden, 2019 Yılı Ocak ayı sonu itibariyle yapılan ihracatın %67’sinin ve ithalatın da %49’unun mal mukabili yapıldığını görüyoruz. Bu da demektir ki ihracatçı malını gönderiyor, malların ithalatçı tarafından teslim alınmasını sağlayan belgeleri de yolluyor ve ithalatçı parayı ödesin diye bekliyor.

Şimdi gelin siz bunu bizim küçük esnafımıza ve sanatkarımıza anlatın ve onları böyle çalışmaya ikna edin.

Bu pek kolay olamayacağı gibi biraz işleri de yokuşa sürecektir gibi görünüyor.

Bu nedenle, esnaf ve sanatkarımızı ihracat hazırlayabilmek için atılması gereken ilk adım onları, ihracat konusunda ve karşılaşmaları olası her durum hakkında endişe taşımayacakları bir biçimde bilgilendirmektir.

İkinci adım ise onları ihracat piyasasına tek başlarına sürmek yerine, daha organize bir yapıda ve haklarının kurumsal bir yapıda korunabileceği bir şekilde çalışmalarına imkân sağlamaktır. Bunun için bir seçenek de güvenli e-ticaret siteleri üzerinden çalışarak hem teslimat kolaylığı ve hem de ödeme güvencesi sağlamakla olabilir.

Esnaf ve sanatkârımıza finansman sağlamak çok önemli bir konu amma bununla “Hadi bakalım siz de ihracat yapacaksınız” demek çok da mantıklı olmayacaktır.

Bu aşamada bilgi paradan önce gelir…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019