Faiz de aynı, söylem de...

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklendiği gibi faizi değiştirmedi. Para Politikası Kurulu, dünkü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24 düzeyinde sabit tuttu.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı geçen yıl 13 Eylül’deki Para Politikası Kurulu toplantısında yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltilmişti. Kurul, ekim ve aralık ayındaki toplantılarında da faiz oranını sabit bırakmıştı.

Para Politikası Kurulu bundan sonraki toplantısını 6 Mart’ta yapacak. Bir başka ifadeyle yüzde 24’lük oran bu tarihe kadar uygulanmaya devam edilecek.

Kurul elbette olağanüstü toplantı yaparak faiz oranında değişikliğe gidebilir ancak biliniyor ki olağanüstü toplantılar faizi düşürme değil, artırma yönünde yapılıyor.

Şu dönemde faizin artırılması söz konusu değil. Faizi düşürmeyi gerektirecek olağanüstü koşullar da yok. Dolayısıyla yüzde 24’lük haftalık repo faizi 6 Mart’a kadar uygulanacak.

Yani yüzde 24’lük oran, eylülden marta kadar yaklaşık altı ay uygulamada kalmış olacak. 6 Mart için şimdiden tahminde bulunmak elbette kolay değil ama yine de o tarih geldiğinde de faizi aşağı ya da yukarı yönlü değiştirmeyi gerektirecek pek önemli değişiklikler olacağı sanılmıyor.

Cari dengedeki iyileşme vurgusu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aralık ayı toplantısından sonra yapılan açıklama da, dünkü toplantı açıklamasında da aynı cümleye yer verildi:

“Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir.”

Dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada bu ifadeye bir cümle eklendi:

“Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.”

Zaten cari açıktaki azalmaya işaret eden bu ek, önceki açıklamaya göre olan tek farktı.

Siyasiler faizi unuttu mu?

Dikkatinizi çekiyor mu, siyasetçiler son zamanlarda faiz konusuna eskisi kadar değinmiyorlar. Zaman zaman bankaların faizi düşürmesi gerektiği dile getirilmiyor değil, ama faiz konusunda bir dönem en büyük eleştirinin yöneltildiği Merkez Bankası’na pek bir şey söylenmiyor gibi.

Bu durum, daha farklı konulara odaklanıldığını mı gösteriyor, yoksa Merkez Bankası’nın faizi düşük tutmasının maliyetinin anlaşıldığı anlamına mı geliyor?

Başka konular arasında da Merkez Bankası için, Merkez Bankası faizi için mutlaka zaman yaratılırdı. Ama öyle anlaşılıyor ki Merkez Bankası’nı cendereye alıp yönlendirdikçe bunun ağır maliyetler doğurduğunu anlamış gibiyiz. Özellikle geçen yıl temmuz ayında Merkez Bankası’nın faize dokunmamasının, sembolik de olsa bir artış yapmamasının kurları nasıl tırmandırdığını gördük, yaşadık.

O yüzden Merkez Bankası faiz konusunda bir süredir daha rahat davranma olanağı elde etmişe benziyor.

Merkez’in ders niteliğindeki açıklaması

Merkez Bankası her ay Para Politikası toplantısından sonraki açıklamalarında adeta ders niteliğinde ifadelere yer veriyor. Bakın Merkez Bankası ne diyor:

“İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar