Faizlerde genel yön aşağı, istisna ticari krediler

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Mevduat ve kredi faizlerindeki genel düşüş eğilimi geçen hafta da sürdü. Ama bu genel eğilimin istisnası olarak ticari kredi faizlerinde artış gözlendi.

Geçen hafta en dikkat çekici gelişme ihtiyaç kredisi faizlerinde yaşandı. İhtiyaç kredisi faizleri, 17 Ağustos 2018’den bu yana ilk kez yüzde 30’un altına indi. İhtiyaç kredilerinin faizi 18 Ocak itibarıyla yüzde 29.99 oldu. Tam fiyat etiketi gibi...

Gerçi bu oran bir bankaya ait değil. Hani bir bankanın oranını aktarıyor olsak böylesine etiket benzeri bir oran spekülasyon konusu yapılırdı. Oysa aktardığımız veriler tüm bankaların ortalama oranını gösteriyor. Dolayısıyla yüzde 29.99’un ilginç bir tesadüf olduğunu söylemek durumundayız.

Kredi kartı operasyonunun etkisi

İhtiyaç kredilerinin ortalama faizi bir haftada tam 2.76 puan geriledi. Sahi ne oldu, sihirli bir el mi değdi ki ihtiyaç kredisi faizlerinde bir haftada böylesine belirgin bir düşüş gerçekleşti?

Evet, sihirli bir dokunuş söz konusu. Bu dokunuş, kredi kartı borçlarının tasfiyesine dönük uygulama. Ziraat Bankası’nın tüm bankaların kredi kartlarını kapsamak üzere başlattığı uygulama faizdeki bu indirimin başlıca nedeni. Ziraat Bankası kredi kartı borçlarını kapatırken borçlulara düşük faizli kredi açmış oluyor. İşte bu düşük faizli kredi ihtiyaç kredisi faizlerinde bir haftada 2.76 puanlık bir indirim gerçekleşmesini sağladı.

İhtiyaç kredilerinin faizi 17 Ağustos'ta yüzde 29.90 düzeyinde oluşmuş ve iki ay içinde on puana yakın artarak 12 Ekim’de yüzde 39.36’ya tırmanmıştı. İşte bu beş ayda çan eğrisi çizen ihtiyaç kredisi faizi 18 Ocak itibarıyla yüzde 29.99'a indi.

Taşıt ve konut faizi de...

11-18 Ocak haftasında tüm bankalar ortalamasına göre taşıt ve konut kredisi faizlerinde de gerileme görüldü.

18 Ocak’ta ortalama taşıt kredisi faizi yüzde 29.19, konut kredisi faizi yüzde 25.79 olarak gerçekleşti.

Ticari kredi faizlerinde artış var

Merkez Bankası verilerine göre 11-18 Ocak haftasında ticari kredi faizlerinde artış yaşandı. Artış, tüm para cinslerinde de gözlendi.

Döviz cinsinden ticari kredi kullanmak büyük ölçüde sınırlanmış durumda. Kredi kullanabilenler de daha yüksek faize razı olmak zorunda kaldı.

Ticari kredi faizlerindeki gelişmeyi yakından izlemekte yarar var. Özellikle döviz cinsi kredilerin faizindeki artışın sürüp sürmeyeceğini...

Artışın devamı, döviz cinsi krediye talebin fazla olduğunu da gösterir, dövizin bankacılık sistemi için pahalı elde edildiğini de...

Ama biraz beklemeli. Bu eğilim birkaç hafta daha sürecek mi, gözlemeli.

Mevduat faizi de düşüyor

Mevduata uygulanan faiz de beklendiği gibi gerilemeye devam ediyor.

TL mevduata uygulanan faizde 18 Ocak itibarıyla geçen yıl sonuna göre neredeyse iki puanlık indirimi gerçekleşmiş durumda.

Mevduat faizinde yön aşağı. Bu gerilemenin en azından seçime kadar daha devam etmesi şaşırtıcı olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar