Fındıkta gözler 2014 rekolte tahminlerine çevrildi

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

Fındık sektöründe 2013 sezonunun tamamlanmasına daha 7,5 ay gibi uzun bir zaman  olmasına rağmen  ihracatcı ve üreticilerin gözü daha şimdiden 2014 rekolte tahminlerine çevrildi. Bilindiği gibi 2012 yılında ihracat rekoru kırıldı ve 300 bin ton iç fındık yurtdışına gitti. Ama bugün artık TMO veya Fiskobirlik depolarında fındık yok. 4 yıl önce serbest piyasa ekonomisine geçen sektörde arz -talep kuralları geçerli artık. Bu nedenle TMO’da değil sanayicisinden manavına kadar bir dizi kişinin depoları fındıkla dolu.

Geçen yıl 550 dolardan giden fındık bu yıl 700-750 dolardan yurtdışına gidiyor. İleriye dönük kontratlar yapılmış durumda. Yaptığımız araştırmaya göre Avrupa’ya 7 ay içerisinde50 bin ton iç fındık yüklenecek. Aynı dönemde 25 bin ton da iç piyasada tüketim olacağı düşünülürse bu yıl iç fındık ihracatının geçen yıla göre yüzde 25 azalarak 275 bin ton düzeyinde gerçekleşeceği gözüküyor. Fındık fiyatlarının yeni seyrini de 2014 rekoltesinin işaretleri belirleyecek.

Bu yıl çok yoğun kar yağdı. İhracatcılara göre fındık için bu yararlı. Fındık püskülleri ve püsenekleri kardan olumlu etkilenecek ve rekolte yükselecek.

Bölge ziraat odaları ise tam tersini savunuyor. Onlara göre yağan kardan fındık çok önemli zararlar gördü. Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa  Keskin birçok bölgede püseneklerde ciddi oranda dökülme yaşandığını ifade ederek “Bunun nedenini biz de bilemiyoruz. Püseneklerin doğum süreci öncesi bu şekilde dökülmesi hayra alamet bir durum değil. Fındık bahçelerindeki püseneklerde yaşanan dökülmeler, 2014 ürünü fındıkta doğum sürecinin riske girmesine yol açtı. Püseneklerin ocak ayı itibarıyla tozuyarak karanfillerle döllenmesi sonucu fındıkta doğum olayı gerçekleşiyor ancak yeni mahsul fındığın doğumu öncesi bizi endişelendiren bir durum var. Bazı bahçelerde püseneklerde o kadar çok dökülme yaşandı ki fındık dallarında hiç püsenek kalmadı. Püsenekler olmayınca fındıkta doğum için döllenme olmayacak. Yeni mahsul fındıkta doğum süreci risk altında. Püseneklerin dökülmesini önlemek için herhangi bir tedbir alınmadı”ifadesini kullandı.

Püseneklerdeki dökülmelerin 2014 ürünü fındık rekoltesini de olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Keskin, “Yaşanacak kaybın ne kadar olacağını şimdiden tahmin etmek zor. Temmuz ayında yapılacak çotanak sayımları sonrası ortaya çıkacak rekolte bize kaybın ne olacağını söyleyecek” dedi.

Fındıkta son 4 yılda tüm ezberler bozuldu. Küresel ısınmadan kaynaklı düşük rekolte sorunu var. Yakın zamanda fındık dikim sahaları sınırlanmalı, sökülmeli derken 2023 yılıüretimi  için koyduğumuz1 milyon ton kabuklu fındık hedefine ulaşmak zorlaştı. Hep beraber bekleyelim ve görelim 2014 rekolte işaretlerinin neyi göstereceğini, fiyatları nasıl etkileceğini.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar