Türk fındığında geleceği kurtarmak

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

Bilindiği gibi fındık sektörünün 2023 yılı üretim hedefi 1 milyon ton kabuklu fındık. Yine bilindiği gibi son 4 yıldır sektörde rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Bu yıl da rekolte düşük doğal olarak.  Fındık sektöründe bugün itibariyle sanayici, tüccar, manav fındığı depolarında stoklamış durumda. Sektörün biriken sorunları yakın zamanda DÜNYA Gazetesi ve DÜNYA TV öncülüğünde düzenlenecek bir fındık zirvesinde tüm kesimlerin katılımıyla ele alınacak.

Peki tüm sektör bileşenlerini heyecanlandıran 1 milyon ton fındık üretme hedefinin altında yatan  şey nedir?  2009 yılında hükümet yeni  fındık straratejisini açıkladı. Fındıkta serbest piyasa ekonomisine geçilmesi, fiyatların arz ve talebe göre oluşması, üreticinin dekar başına primle desteklenmesiyle başlıyan bu süreçte yani  son 4 yılda düşük rekolte sorunu ortaya çıktı. Fiskobirlik (FKB)  ve Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) sektördeyken arz fazlası fındığı hükümet adına depoya alıyorlardı. Hükümet TMO’ya fındık sektöründen el çektirdi. FKB ise sıkıntılı. Geçmişin getirdiği sorunlardan yeni yeni kurtuluyor. Eski güçlü yıllarına dönmek  için yeniden yapılanma dönemine devam ediyor.

Türk fındık ihracatçısı 2012 yılında ortaya çıkan 300 bin tonluk rekor iç fındık ihracatına serbest piyasa ekonomisinin başarısıdır dese  de üretici kesimi fındık sektöründe oluşan yüksek fiyatları ve rekor ihracatı düşük rekolte olarak adlandırıyor. Evet fındık tüketimi Avrupa’da  ve ülkemizde çok arttı. Fındıklı ürünlere yapılan yatırımlar da tırmanışta. Ama tam da bu ortamda rekolte olarak arz fazlası veremiyor sektör. Fındık ihracatçısı 2012 yılında  300 bin ton iç fındık ihracat rekoruna ulaşınca 2023 yılı için  konulan 350 bin ton iç fındık ihracat hedefini en az 400 bin ton olarak revize etti. Bu hedef için 2023 yılında 1 milyon ton kabuklu fındık üretilmesi gerekiyor. Türk fındık ihracatçısı fındıkta serbest piyasa ekonomisini kararlılıkla savunmaya devam ediyor.

Öte yandan ziraat odaları 1 milyon ton fındık üretmek için güçlü bir üreticinin ortaya çıkarılması ve üreticilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Devletin de özellikle fındıkta yüksek rekoltenin olacağı yıllarda bir yerlerde durmasını bekliyorlar. 2023 yılında Türk fındık sektörünün nerede olması gerektiğini fındık zirvesinde ele alacağız.102 ülkeye ürün gönderen ihracatcılarımızın 2023 yılında Çin, Hindistan, Rusya ve İran pazarında istenen noktaya ulaşıp ulaşamayacaklarını sorgulayacağız. Daha bir çok sorunu fındık zirvesinde DÜNYA Gazetesi olarak sektörle birlikte ortaya koyacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar