Kar, fındıkta bütün hesapları değiştirdi

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

 

Ülkemizin en fazla döviz girdisi sağlıyan ihraç ürünü olan fındıkta 2009 yılında serbest piyasa ekonomisine geçildi. O günden beri fındık fiyatları arz ve talebe göre oluşuyor. Üreticilere

prim desteği veriliyor. Bu noktada birşeye dikkatinizi çekmek isteerim. 2009 yılından bugüne kadar fındıkta yüksek rekolte de oluşmuyor.

Şu an üretilen fındık ancak ihracata ve iç piyasaya başa baş yetecek durumda..Eskisi gibi TMO  veya Fiskobirlik depolarında yağlığa ayrılmış arz fazlası bir fındık yok. Hal böyleyken 'dikim sahaları sınırlansın, fındık sökülsün' söylemlerinin yerini artık az rekolteden dolayı '2023 yılında ülke olarak 1 milyon kilo fındık üreten bir ülke olalım' söylemleri aldı. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ve batıda verimi artırarak dekar başına verimliliği yükseltme, yaşlı fındık dallarını gençleştirme projeleri
konuşuluyor. Bu fındık ihracatcılarının, tarım il müdürlüklerinin ve ziraat  odalarının masalarında duran çok önemli bir konu. 

Mart ayında  Doğu Karadeniz'de özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon'un yüksek kesimlerinde  etkili olan don 2014 rekoltesinin yüzde 20’si kadar bir zarara  yolaçmış görünüyor. Tarım il müdürlüklerinin il ve ilçelerde  yaptığı çalışmalar bu sonucu ortaya koyuyor. Kar Doğu Karadeniz'de fındık üreticisini tedirgin etmiş görünüyor.Kar yağmadan önce 2014 fındık rekoltesinin çiçek sayımına göre çok beklendiği gelen haberler arasındaydı. Fındık ayı olan Ağustos ayına daha biraz zaman var. Bu süre içerisinde neler olacağını hep beraber göreceğiz.Kesin olarak bir şey var ki  iklim değişiklikleri ve yaşlanan fındık dalları nedeniyle beklenen rekolte 750 milyon kiloyu geçmez.

Verimi artırırsak, yaşlı dalları gençleştirirsek, üzerimize düşen diğer görevleri yaparsak rekolte olarak 1-milyon kilo fındığı 2023 yılı için konuşabiliriz belki. 

Bu arada 2014 yeni fındık sezonu öncesi manav olarak adlandırılan ticaret erbabının üstü kapalı olarak sektörün büyük aktörlerini Ankara'ya, Rekabet Kurulu'na, bakanlıklara şikayet etmesi de gözlerden kaçmadı. Kimileri Ankara'ya derdini anlatmaya giderken, sektörde işlerin hayırlı olması için herkesin aynı gemide olduğunu da unutmamasında fayda var.  

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar