Geleceğin bankacılığında analitik şart

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Dünyada bir milyardan daha fazla insan hakkında kredi geçmiş kaydı bulunuyor. Kullandığınız kredi kartları, banka hesaplarınız ve otomobil, emlak gibi kayıt altına alınabilir büyük harcamalarınız finans kuruluşlarına sizin hakkınızda bilgi veriyor. Bu bilgiler gittikçe birikirken, analitik çalışmaları da bu bilgilerden yola çıkarak neye ihtiyaç duyduğunuzu ve gelecekte neler satın alabileceğinizi size önceden söylüyor. Geleceğin bankacılığında size yeni bir kredi kartı satmaktan çok daha fazlası olacağı kesin. 

Bugün herhangi bir sosyal ağda banka ismi ile arama yaptığınızda memnuniyetten ziyade şikâyet mesajlarını görmeniz mümkün. İnsanların bankalar ile ilişkileri çoğu zaman reklamlarda anlatıldığı kadar keyifl i değildir zaten. İhtiyaçlar çerçevesinde en iyi hizmeti sunabilmek için bankalar ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak ellerinden gelenden çok daha fazlasını yapmak büyük veri ve analitik ile artık mümkün hale gelecek. 

Şu ana kadar müşterisinin kendisinde bulunan kredi kartı, hesabı ve yatırımları haricinde başka bir araç üzerinden takip eden banka duymadım. Örneğin çalıştığım dört bankadan hiç biri şu ana kadar sosyal medya hesabımı sormadı, bununla ilgilenmedi. Bu konuda bir regülasyonun olduğunu da sanmam. Tatilden hemen döndüğünüzde gelen tatil kredisi SMS’si ya da uçak bileti fırsatı kadar sinir bozucu ne olabilir ki? Aracınızın kredisi yeni bittiğinde size bir otomobil firması ile birlikte takas fırsatı sunmayan banka olur mu? 

Dijital çağda kurumlar ne zaman tatilden döndüğümüzü, arabamızı ya da evimizi değiştirmeyi düşünüp düşünmediğimizi, çocuğumuzun doğumu ile birlikte ne zaman eğitim kredisine ihtiyaç duyabileceğimizi ya da gece yarısı bir hastanede harcama yaptıysak belki kredi limitimizin yükseltilmesine ihtiyaç duyabileceğimizi bilebilirler. Her yerde bıraktığımız dijital izlerimiz bankalar için muazzam bir kaynak. Bu bilginin belki de milyonda birine bundan on yıl önce erişebilmek için büyük bir kaynak ayırmak zorundaydılar. Şimdi bu bilgi bedavaya onların olabilir. 

Bankacılık teknolojiyi yakından takip eden ve hem regülasyonlar hem de yoğun rekabet ile bu alanda öncü sektörlerden biri. Günümüzde fark yaratmanın ve rekabette öne geçmenin gittikçe zorlaşmakta, büyük veri bankalara bu farkı yaratmada yardımcı olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019