Geleceğin en değerli emtiası veri olacak

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

İş dünyası hızlı bir şekilde dijitalleşirken, üretilen verinin kıymeti de artmaya başladı. Kurumlar bu güne kadar gerek kendi iş süreçlerinde gerekse müşterileri üzerinden topladıkları veriyi geleneksel iş yapış biçimlerini devam ettirmek için kullanıyorlardı. Ancak şimdi, özellikle teknolojinin sunduğu araçlar sayesinde, veri çok daha akıcı, kullanışlı ve çevik hale geldi. Aynen DNA dizilimi gibi sahip olduğunuz verinin ucuna yepyeni bir bilgi ekleyip, farklı ve daha karlı bir iş modeli oluşturmak artık mümkün. 

Piyasaya yeni bir ürün veya servis sunacak olan kurumun ihtiyaç duyduğu en önemli şey doğru bir pazar analizidir. Müşteri ihtiyaçlarının ne olduğu, beklentiler, talepler ve daha önemlisi olmayan talebi yaratmak için kullanılacak olan argümanların tespiti için bile geniş bir veri analizi yapmak gerekiyor. Bu güne kadar şirketler yapacakları yeni hamleler için danışmanlardan ve konunun ileri gelenlerinden görüş alıyorlardı. Ancak günümüzde doğru verinin analizi ile elde edilen sonuçlar, pahalı tavsiye ve görüşlerden çok daha kıymetli hale geldi. Küresel şirketler yeni pazarlara girmek, potansiyel müşterileri ile iletişime geçmek, gelişen ihtiyaçları tespit edebilmek için daha fazla yapılandırılmış veriye ihtiyaç duyarken bunları elde etmek için milyarlarca dolar harcıyor.

Değeri hızla yükselen dijital veri, diğer emtialardan farklı olarak her sektörü ilgilendiren ve yararlı araçlar sunabilen yepyeni bir ekonomik varlık haline geliyor. Örneğin bir hastanenin topladığı, yakın zamanda çocuk bekleyen ailelere ait yapılandırılmış ve doğru veri, bu yeni ebeveynlere yönelik ürün ve hizmetler sunmak isteyen tüm kuruluşlar için müthiş değere sahip. Finans şirketleri, zincir perakendeciler, sigorta şirketleri, bankalar, Telekom operatörleri ve elbette kamunun elinde bulunan veri, başka sektörler için büyük öneme sahip bilgiler içerebiliyor. 

Şu anda en doğru ve hemen kullanılabilir veri, mobil operatörler, bankalar ve kamu kuruluşlarında bulunuyor. Bu üç sektör büyük bir veri hazinesi üzerinde işlerini yürütüyorlar. Sahip oldukları verinin miktarından ziyade, güncelliği, doğruluğu ve kullanıcıdan aldıkları onay ve elbette veriyi oluşturan kişiler ile halen sürekli etkileşim içerisinde olmaları bu hazineyi çok değerli kılıyor. Yakın gelecekte bu kurumlar sahip oldukları veriyi farklı operasyonlar ve iş çeşitleri ile kullanmaya başlayacaklar. 

Elbette verinin bu kadar değerlenmesi ile birlikte saklanması, taşınması ve güvenliğinin sağlanması da değerli hale gelecek. Bu yüzden petrol boru hatları yerine fiber ağlar, rafineriler yerine veri analiz kurumları ve depolar yerine veri merkezleri inşaa etmek gerekecek. Geleceğin en değerli emtiası için hazırlıklı olmakta fayda var. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019