Genç nüfusun dörtte birden fazlası ne okuyor, ne çalışıyor

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Yaşı 15-24 arasında olan nüfus eylül ayı itibarıyla 11.7 milyon. Bu 11.7 milyon gencin 3.2 milyonu, yani yüzde 27.4’ü ne eğitimine devam ediyor, ne çalışıyor.

Bu durumdaki gençler, “boşta gezen gençler” olarak tanımlanıyor. Hatta kimi değerlendirmelerde bu durumda olanlara “boşluktaki gençler” de deniliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun genç nüfusun eğitim durumuna göre dağılımını gösteren verileri ancak 2014 yılına kadar geri götürülebiliyor. Dolayısıyla işgücü istatistiklerinin bu detaydaki verilerine 2014’ten bu yana olan dönem için sahibiz. Ve görüyoruz ki 15- 24 yaş arası genç nüfusta ne eğitimde ne istihdamda olanların o yaş grubundaki toplam nüfusa oranı beş yıldır hemen hemen aynı düzeyde.

Mevsimsellik faktörünü devre dışı bırakmak için her yılın eylül verilerini aldık ve görüyoruz ki sözünü ettiğimiz oran beş yıldır küçük oynamalarla yüzde 26-27 dolayında salınıyor.

Genç nüfusun dörtte birinin adeta hiçbir şey yapmıyor oluşu tek başına dramatik bir durum kuşkusuz. Ama bu tabloyu kendi içinde irdeleyince çok daha can sıkıcı detaylarla karşılaşıyoruz.

Okuyan işsiz kalıyor

Genel oran bu yılın eylül ayı itibarıyla yüzde 27.4 düzeyinde ama son bitirilen okul açısından bakıldığında adeta “Ne kadar okursan, o kadar çok işsiz kalırsın” durumu ortaya çıkıyor.

Bir kere 15-24 yaş grubundaki nüfusta hala 237 bin gencin okuryazar olmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yani bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 2’si okuma yazma bilmiyor. Yıl 2018!

Bunların ne kadarı eğitilemeyecek derecede özürlüdür, tabii ki o detaya sahip değiliz.

Gelelim hiçbir şey yapmayanların, yapamayanların eğitim durumuna göre nasıl artış gösterdiğine...

Okuryazar olmayanların yüzde 82.7’si çalışmıyor. Lise altı eğitimlilerde ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 21.8, lise eğitimlilerde yüzde 28.4, mesleki ve teknik lise mezunlarında yüzde 33, yüksek öğretim görmüş olanlarda ise yüzde 37.

Bu oranlar 15-24 yaş arasındaki toplam nüfustaki durumu gösteriyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe istihdamda olmama durumu erkeklerde de aynı, toplamdaki gibi.

Kadınlarda ise bir istisnai durum var. Kadınlarda en yüksek oran yüzde 43.4 ile mesleki ve teknik lise mezunlarında. Üniversite bitirmiş kadınlarda çalışmayan ve eğitimini de artık sürdürmeyenlerin oranı yüzde 41.5 düzeyinde.

Ancak kadınlarda üniversite mezunları arasında çalışmayanların oranının 2017 yılının eylül ayında yüzde 47’ye kadar yükseldiği ve bu yıl hızlı bir gerileme kaydettiği dikkati çekiyor.

100 kadından 37’si evde oturuyor

Eylül ayı itibarıyla yaşı 15-24 arasında olan kadın nüfus 5.8 milyon. Bu nüfusun 2.1 milyondan fazlası artık ne eğitim görüyor, ne çalışıyor. Çalışmak isteyenlerin çoğu da belli ki iş bulamıyor.

15-24 yaş arası bir insanın en aktif olduğu dönemlerden... Ne var ki, bu yaş grubunda 1 milyon 87 bin erkek ve 2 milyon 135 bin kadın hiçbir şey yapmadan, yapamadan oturuyor. Toplam 3 milyon 222 bin genç üretici değil, tüketici konumda.

Ve biz yıllardır bu tabloyu seyrediyoruz; hiçbir şey yapamadan ya da yapmaya çok da gerek duymadan...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar