Getirilerin yükseleceğini düşünen yatırımcı altından çıkıyor

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Dünya Altın Konseyinin raporuna göre 2. çeyrekte talep 2016’ya oranla yüzde 10 gerileyerek 953.4 ton olarak gerçekleşmiş ve 1. yarı talebinde de yüzde 14 düşüş söz konusu. Gerilemede, büyük ölçüde 2016 yılında hızlı bir artış gösteren borsa yatırım fonlarında talebinin bu yıl tam tersi bir seyir göstermesi etkili oldu. Nitekim en büyük ve popüler yatırım fonu Spider Gold ’un tuttuğu altın miktarı 1300 seviyesinden bu yana, son rally dahil, gerileme gösteriyor. FED’in faiz artışları neticesinde alternatif piyasalarda getirilerin yükseleceğini düşünen yatırımcılar temettü veya faiz getirisi olmayan altından çıkıyor olabilir. Resim, Avrupa’da işlem gören BYF’larında ise biraz daha farklı ve para girişinin sürdüğünü görüyoruz. Ancak şahinleşen bir ECB bu bölgede de benzer bir hareketi tetikleyebilir. Diğer bir yatırım aracı bar ve altın paralarda 1. yarıda artış yüzde 11, ancak bu kategoride 2016 birinci yarı çok düşük bir seviyede bulunuyordu. Bu nedenle, yükseliş BYF’larında görülen düşüşü telafi edecek bir miktarda değil.

Merkez Bankaları bölümünde ise TCMB’nin 2.çeyrekte gerçekleştirdiği 21 tonluk alım var. 1980’den bu yana ilk kez bu büyüklükte bir hareket olduğu not edilmiş. Toplam Merkez Bankası alımları ise 94.5 ton olmuş ki, bu durumda bizim alımlarımızın payı yüzde 20’yi aşıyor. Türkiye mücevher talebinde ise artışı YoY yüzde 20 olarak belirtiyorlar. Yine bar ve Cumhuriyet altını talebinde kuvvetli bir artış var. Hindistan’da da benzer bir artış olurken, Çin’de gerileme söz konusu.

Talep tarafından çok baskın bir artış olmadığına göre fiyatlardaki bu yükselişi neye bağlayabiliriz? Sene başında içinde bulunduğumuz koşulları bir kez daha hatırlarsak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde neden altın talebi olduğunu da hatırlarız. Doların global olarak kuvvetlendiği bir ortamda altın yerel para birimlerinin değer kaybına karşı bir koruma mekanizması sağladığından talep ediliyordu. Ardından FED’in tüm çıkışlarına rağmen enflasyonda yaşanan gerileme ile faiz artışlarının öteleneceği beklentisi altın fiyatlarını yükseltmeye başladı. Burada bir parantez açmak isterim; klasik jargonda altın çok iyi bir enflasyon korumasıdır. O halde neden enflasyon gerilerken altın yükseliyor? Cevabı sanırım herkes biliyordur. Hiçbir varlık bir tek bir etkene bağlı olarak hareket etmez ve katı kurallara bağlı olarak yatırım yapmak zarar ettirebilir. Konumuza geri dönersek, altının orta uzun vadede önünün açık olduğunu düşünüyorum. Özellikle de değişen ve önümüzdeki yıllarda çok daha hızlı değişecek olan finansal yapı içinde elbette 2008 krizinden bu yana global olarak artan borçlar da bir noktada altın talebini artıracak. Ancak daha kısa vadeli baktığımızda faizlerde global bir yükseliş ve FED’in bilançosunda küçülme altını sert bir şekilde düşürebilir. Bu nedenle 1305 seviyesi aşılana kadar sabırlı olmak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019