Güvenli veresiye, vesaik mukabili mi?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Pazarlıklar iyi gitti ve yabancı müşterinin, istediği ürün için ileri sürdüğü şartlarla bizim ihracatçımızın öne sürdüklerinin orta noktası, birkaç konu hariç bulundu. Her iki taraf da genel anlamda mutlu olsalar da can alıcı nokta olan ödeme konusu biraz endişe verici biçimde, kendisinin pazarlık konusu olacağı anı bekliyordu.

Müşteri ödemeyi, malın kendisine tesliminde yapmayı talep ediyordu. İhracatçı dostumuz da mallar teslim edilmeden parasını almış olmak istiyordu. Akreditif ile ödeme konusu, her iki taraf için de cazip gelmiyordu. Alıcı, açacağı akreditifin bürokratik işlemlerinden ve daha da önemlisi finansman masraflarından ve banka komisyonlarından kaçınmak istiyordu. İhracatçımız ise daha önce yaptığı akreditifli ödeme şekli olan ihracatlarda karşılaştığı belge hazırlama zorlukları ile banka komisyonları nedeniyle, akreditife pek de sıcak bakmıyordu.

Her iki tarafı da mutlu edecek çözüm olarak “Vesaik Mukabili" olarak adlandırılan ödeme şekli gündeme geldi. Yapılacak sözleşme sonrasında, ihracatçımız malları hazırlayacak ve yüklemeyi yapacaktı. Malların varış noktasında alıcı tarafından teslim alınabilmesini sağlayacak olan, “Konşimento ve Ticari Fatura" ile birlikte istenilen diğer belgeleri de kendi bankası aracılığı ile alıcının bankasına gönderecekti. Alıcı/İthalatçı da kendi bankasına gelen bu belgeleri, bedelini ödeyerek teslim alacak ve mallarını da gümrükten çekecekti. El sıkışıldı, sözleşme imzalandı ve malların üretimi yapılarak, konteynere yükleme yapıldı. Malın mülkiyetinin el değiştirmesine olanak veren belgeler de ihracatçının bankası tarafından, ithalatçının bankasına yollandı. Alıcıya da bu konuda bilgi aktarıldı.

Ne var ki giden malların ödemesi bir türlü gelmek bilmiyordu. Alıcı da ilk başlarda telefona cevap vermiş olsa bile daha sonraları kendisi ile telefon veya e-posta yolu ile temas edilemiyordu. Bir süre sonra anlaşıldı ki alıcı bu malları almaktan vaz geçmiş ve kendi bankasına yollanan belgeleri almaktan kaçınarak, malları gümrükte bırakmış.

Bardağın dolu tarafına bakarsak, mallar halâ bizim mülkiyetimizde. Başka kimse bu malları çekemez. Bardağın boş tarafı ise biraz endişe veriyor. Zira o kadar mal üretildi, ihracat yapıldı, taşıma ve ihracat masrafları ödendi. Şimdi ise malları geri getirme işlemleri ve masrafları onları bekliyor.

Şimdi ne yapacağız?

Bu soruya cevap vermeden önce, “Vesaik Mukabili" ödeme şekli ile ihracat yapacaksanız, mutlaka “Avans Ödeme" almanızı salık veriyoruz. Ayrıca, gümrüklerinde işlemlerin ciddi yürümediğinden kuşku duyduğunuz ülkelere bu ödeme şekli ile ihracat yapmamanızı öneriyoruz. Vesaik mukabili ödeme şekli için de “Alacak Sigortası" gibi bir güvencenin olduğunu hatırlayınız.

Ne yapacağız konusuna gelince…

Öncelikle mallarınızın, varış ülkesinin gümrüklerinde kalış süresi kısıtlaması var mı öğreniniz. Bankanız aracılığı ile gönderdiğiniz belgelerin sizlere en hızlı şekilde iade edilmesi için, bankanızla görüşüp gerekli talimatları veriniz. Bu hazır mallara yeni müşteri bulmaya çalışınız. Bulamazsanız geri getiriniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019