‘Hayata değer’ diyen 400 gönüllüden 24 proje

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Sektörünün önde gelen şirketlerinden Borusan Lojistik, sosyal sorumluluk alanındaki projelerini hızlandırdı. Organizasyonel Gelişim ve Destek Fonksiyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Paşalı Karacan, 2017 yılında 26 proje lideri ile toplam 24 projeyi hayata geçirdiklerini, 400 gönüllü ile 3 bin 512 saat gönüllülük gerçekleştirdiklerini söyledi.

Borusan Grubu, sosyal sorumluluk projelerini Okyanus Platformu bünyesinde yürütüyor. Karacan, bundan 4 sene önce şirket içinde bu platforma olan bağlılığı bu projelere daha aktif katılım sağlamak için ‘Hayata Değer’ kampanyasıyla yola çıktıklarını söyledi. Karacan, “Burada da iki şeyi temelde motto olarak tanıdık. Bir tanesi birilerinin hayatına değdiğin zaman farklılaştırıyorsun, o yüzden önce o eli uzat ve hayata değmeye odaklan. İkincisi hayata değer yani her ne yaparsan yap hayatta farklılık yapmaya değiyor” dedi. Projelerin ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, çocuk, çevre, hayvan hakları ve engelliler için yapıldığını söyleyen Karacan, projelerin bazılarını şu şekilde özetledi:

Çocuklar ve eğitime öncelik

 -Çekül Öğretmenimiz Doğa Dersimiz Yaşam projesi ile 200 çocuk ve 11 gönüllümüz birlikte doğayı keşfettik.

 -Pendik İTO Özel Eğitim İş Uygulama Merkezindeki 185 zihinsel engelli çocuğun dileğini gerçekleştirdik.

 -Genel Merkezimizin taşınması sırasında çıkan 5S atıklarını gönüllülerimizle birlikte ayıklayarak 5 okula kırtasiye malzemesi gönderdik.

 -Çekül ile İzmir Ödemiş Birgi köyünde yaşayan çocukların yaz okulunda gönüllü eğitmenlik yaparak 6 hafta süresince gelişimlerine destek olduk . 24 gönüllü ile 600 saat gönüllülük gerçekleştirdik.

 -120 yönetici ile birlikte bisiklet yapım atölyesi gerçekleştirerek yapılan 12 bisikletin Birgi Köyü’ndeki ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılmasını sağladık.

 -İzmir Behçet Uz Çocuk hastanesi ile yeni bir iş birliği başlattık. İhtiyaç sahibi çocuklara ulaştık.

 -Mersin’de Abdullah Günaydın İlkokulu'nda maddi durumu yerinde olmayan çocukların ayakkabı ihtiyacını karşılamak için kermes düzenledik, elde ettiğimiz gelirle çocukların ayakkabılarını alıp gönüllülerimizle teslim ettik.

 -Daha önce tiyatroya hiç gitmemiş 50 anasınıfı öğrencisini Haydi Tiyatroya projesi ile tiyatroyla buluşturduk.

 -Kıyafet bağışı kampanyası başlatarak topladığımız çocuk kıyafetlerini Sevgi Mağazasına Bağışladık.

 -Mardin Atmaca İO’na kırtasiye, giyim ve temizlik malzemeleri başta olmak üzere her yıl talep ettikleri ihtiyaçlarına destek oluyoruz.

 -Meslek Lisesi Koçluğu programı kapsamında 2 okulda toplam 48 Lojistik bölümü öğrencisine 8 koçumuzla destek veriyoruz.

‘Her 10 taşımada 1 ağaç’ milyonluk ormana dönüşüyor

Çalışanlarının ve şirketin karbon ayak izini silebilmek adına yola çıkan Borusan Lojistik, 2011 yılında Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL) yürüttüğü “7 Ağaç Ormanları” projesi kapsamında 1 milyon ağaç dikme kararı almıştı. Proje kapsamında Borusan lojistik her 10 konteyner taşıması için bir ağaç dikiyor. Geçtiğimiz yıl bu projeye çocuklar da dahil edildi ve 9-10 yaş arasındaki çocuklarla Doğadan Öğreniyorum projesi hayata geçti. Karacan, "Şu anda 670 bin ağaç diktik. 2018 sonunda bir 60 bin ağaç daha dikmiş olacağız. 2019 sonunda daha büyük bir ağaç dikerek yaklaşık 100 bin -120 bin’lerde 1 milyon ağaca tamamlamış oluyoruz" dedi.

Eğitim verdi, forklift direksiyonuna kadınları geçirdi

Birçok şirket gibi Borusan da erkek egemen bir sektör olarak görülen lojistikte kadın istihdamını artırmak için de önemli çalışmalar yürütüyor. Mavi yakada her yıl yüzde 1, beyaz yakada ise her yıl yüze 5 kadın istihdamı artışı hedefi var. Şirket, tesislerini de kadınların kendilerini rahat hissedecekleri şekilde düzenledi. Operasyon tarafında hiç kadın şoför yokken şimdi ise 6 kadın şoför var. Önce cesaret sonra eğitim verildi, Şekerpınar’daki depoda forklift operatörlerinin yarısı kadın çalışan oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar