Sırbistan taşımalarında tarihi gelişme

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

Uluslararası taşımacılıkta kota ve geçiş belgelerine karşı savaş açan Türk nakliyeciler, lobi çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.

Macaristan’daki zaferden sonra AB dışı ülkelerde de tarihi gelişmeler yaşanmaya başlandı. Hatırlanacağı gibi Avrupa Adalet Divanı, Türk TIR’larından Macaristan’da geçiş ücreti alınması uygulamasına karşı açılan davayı geçtiğimiz ekim ayında karara bağlarak, bu ücretin alınmasının anlaşmalara aykırı olduğuna karar vermişti. Kararda, Türk TIR’larından Macaristan’a her geçişte ücret alınmasının, gümrük vergisine eşdeğer olduğu, dolayısıyla anlaşmalara aykırılık taşıdığı ve uygulanamayacağı belirtildi. Emsal teşkil edecek kararın, konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan Macaristan Mahkemesine gönderileceği bildirilmişti. Geçtiğimiz günlerde güzel bir haber de Sırbistan’dan geldi. Sırbistan, ücretsiz geçiş belgesi kotasında ihtiyaç duyulan oranda artış sağladı.

Türkiye-Sırbistan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı geçtiğimiz haftalarda yapıldı. Türk heyeti, Türkiye için önemli bir transit güzergâh olan Sırbistan’dan tarihi bir zaferle döndü. Sırbistan’da, uzun yıllardır ülkemiz karayolu taşımacılığı faaliyeti gerçekleştiren firmalar Geçiş Belgesi ücreti ödüyor. Ödenen Geçiş Belgesi ücretlerinin taşımacılara maliyeti yılda ortalama 2.2 milyon euro. Ulaştırma Bakanlığı ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), bu ücretlerin kaldırılması için uzun süredir mücadele veriyordu. Uzun süren görüşmeler neticesinde, Türkiye karayolu taşımacılığı faaliyeti gerçekleştiren firmaların Sırbistan üzeri taşımalarda ücretli geçiş belgesi kullanımına ihtiyaç duyulmayacak bir oranda ücretsiz geçiş belgesi kotasında artış sağlandı. Gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ücretsiz İkili/Transit geçiş belgesi kotası 28 bin adetten 41 bin 500’e çıkarıldı. UND İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke, son yıllarda geçiş belgesi ve kota engellerine karşı büyük mücadele başlatan nakliyecilerin lobi çalışmalarının sonuç vermeye başladığına dikkat çekerek, “Türk nakliyeciler AB üyesi ülkelerde zafer kazandığı gibi AB dışında da başarılar elde etmeye başladı. Sırbıstan’da tarihi gelişme yaşandı. UND olarak, uluslararası taşımacılıktaki engelleri aşmak için mücadelemizi hız kesmeden sürdüreceğiz” dedi.

Yaşanan bu güzel gelişmeler sadece nakliyeciler için değil Türkiye ekonomisi için de çok büyük anlam taşıyor. Çünkü uluslararası taşımacılıktaki her engel Türkiye’nin ihracatına büyük darbe vuruyor. Dünyanın en kaliteli en ucuz malını da üretseniz zamanında ulaştıramadığınızda rekabet dışı kalmanız an meselesi. Bunun örneklerini maalesef zaman zaman komşuya kaptırdığımız işlerde görüyoruz!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar