Hayatta kesin olan iki şey vardır: Ölüm ve Vergiler

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Uzun süre piyasayı meşgul eden ve endeksler sert yükselişin önemli nedenlerinden bir tanesi olan vergi reformu Hazine Bakanı Mnuchin ve G. Cohn tarafından açıklandı. Bir sayfalık bir doküman olduğu için ana noktaları paylaşmak mümkün;

•Vergi dilimleri 7'den 3’e düşürülecek.

•Çocuklu ve bakıma muhtaç üyeleri için harcaması olan ailelere indirimler gelecek.

•Standart indirim oranı yükseltilecek

•Vergi oranı yüzde 15'e düşürülecek. Var olan çeşitli boşlumlar/avantajlar nedeni ile zaten pek çok büyük firma yüzde 35 vergi tavanından ödeme yapmıyor. Ancak bir sonraki madde bu noktaya değinmiş.

Pek çok indirim (mortgage hariç) iptal edilerek kanundaki boşluklar kapatılacak. Dolayısı ile yüzde 15 aynı zamanda bir taban olarak de görülebilir.

•Veraset vergisi kaldırılacak

•Alternatif asgari vergi kaldırılacak

Yurtdışında tutular karlar için bir defaya mahsus olmak düşük bir oran belirlenecek ve ABD’ye dönmesi sağlanacak. Vergi oranı daha sonra açıklanacak

•ABD şirketlerinin rekabete dayanması için yurt içi/dışı vergilendirme sistemine geçilecek

Paket kendi içinde tutarlı maddeler içeriyor. Gerçekten de sadece vergi indirmek değil daha sadece bir vergi kanunu yazmak önemli bir nokta. Başkan Bush zamanında da yurtdışında tutulan karlar ülkeye getirilmişti ancak zaman içinde yeniden başa dönüldü ve karlar yurt dışında birikti. Dolayısı ile bölgesel vergilendirmeye geçilmesi ile bu soruna da bir son verilebilir. Veraset vergisinin kaldırılması zenginler için bir avantaj gibi görünse de pek çok küçük işletme ve çiftlik sahibinin vefat etmesi ile orta çıkan vergi nedeni ile satılmak veya büyük şirketlere devredilmek zorunda kalıyor. Dolayısı ile olumlu bir adım olabilir. Paket Trump’ın kampanyası sırasında seslendirdiği pek çok vaadi içerdiğinden piyasa açısından büyük bir sürpriz değil.

Ancak netleşmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle Demokratların desteği olmadan bu reformun Senatodan kanunlaşması söz konusu değil. Bu sorunun etrafından dolaşmak için “bütçe uzlaşısı” maddesi kullanılacak. Ancak bu madde işlerin hızlı yürümesi için oysa bir reformda detaylar çok kritik. Geçici bir vergi indirimi şirketler ve tüketiciler açısından çok anlam ifade etmeyecektir. Yatırım ve tüketim kararları düşük vergi veya 2008’den bu yana gördüğümüz üzere düşük faizlere bağlı değildir. Yatırımın getirisi karar mekanizmasını büyük oranda etkiler. Bu nedenle yıllardır faizler çok düşük seviyelerde olmasına rağmen dünyada bir yatırım patlaması söz konusu değil. Bağımsız kurumlar söz konusu vergi indiriminin ek yüzde 0.9 büyüme yaratamaması durumunda gelirlerde düşüşe neden olacağını söylüyor. Bu bazı Cumhuriyetçilerin hoşuna gitmeyecek bir gerçek. Vergi kanunlarında bulunan avantaj ve indirimleri kaldırarak daha adil bir vergilendirme doğru bir karar. Ancak bu avantajların çoğu kuvvetli lobilerin baskısı ile sağlanmış durumda. Trump’ın gücü verileni geri almaya yetecek mi göreceğiz. Her durumda söz konusu paketin hayata geçirilmesi en erken son baharı bulacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019