Her iniş yeni bir çıkışın tohumlarını taşır Türk yöneticileri ‘liderlikl

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan ABD merkezli üst düzey yönetici yerleştirme firması Spencer Stuart'ın İstanbul ofisini yönetecek olan Kaan Okurer, Türk şirketlerinin uluslararası piyasalarda çok hızlı ilerlediğini belirterek, Türk yöneticilerin bu süreçte liderlik yeteneklerini geliştirmelerinin çok önem taşıdığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul ofisinin açılışını gerçekleştiren ABD merkezli üst düzey yönetici yerleştirme firması Spencer Stuart, Avrupa, Ortadoğu ve Asya stratejilerinin belirlenmesine Türkiye'nin çok önemli bir yere sahip olacağını düşünüyor.

Spencer Stuart'ın İstanbul'da ofis açma kararı Türkiye'nin dinamik pazarı ve küresel finans krizinden etkilenmeyen birkaç ülkeden biri olmasına dayanıyor. Spencer Stuart Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Frank Birkel, "Türkiye, ekonomik büyüme ve yükselme potansiyeli gösteren sayılı ülkelerden birisi. Spencer Stuart'ın Avrupa, Ortadoğu ve Asya stratejisinde Türkiye kritik bir öneme sahip. Yerel yönetici araştırma işini geliştirerek ve daha etkin organizasyonlar kurulmasına katkıda bulunarak, Türk ekonomisine katma değer sağlayacağız" diyor. Spencer Stuart'ın İstanbul ofisini, yönetici araştırma ve yerleştirme konusunda uzman bir isim olan Kaan Okurer yönetecek.

"Dünya çapındaki müşterilerimiz Türkiye pazarı yakından ilgileniyor. Türk şirketleri uluslararası piyasalarda çok hızlı bir şekilde gelişiyorlar" diyen Okurer, dünyanın önde gelen şirketlerinin dinamik Türk ekonomisine ve iş ortamına güven duyduklarını ifade ediyor. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Okurer, Türk şirketlerinin uluslararası piyasalarda çok hızlı bir şekilde geliştiklerini ifade ediyor ve Türk yöneticilerin bu süreçte liderlik yeteneklerini geliştirmelerinin çok önem taşıdığını söylüyor.

Okurer, şeffaflık talebinin arttığı, küreselleşmenin hız kazandığı, piyasa dinamiklerinin değiştiği, çok kültürlülüğün ön plana çıktığı karmaşık organizasyon yapılarının arttığı, siyasi gerilimlerin yükseldiği, çok boyutlu risk yönetiminin gündeme geldiği bir süreçte, iş dünyası liderlerinin sorumluluğunun artırdığına dikkat çekiyor.

"Gelişen piyasalar, gelişmişlere oranla ekonomik belirsizliklere daha fazla alışıklar. Dolayısıyla, bu ülkelerdeki iş dünyası liderleri krizle mücadelede daha esnek olabiliyorlar" diyen Okurer, şirketler için büyüme fırsatlarının yoğun olduğu yükselen piyasalarda deneyim sahibi olmanın çok büyük önem taşıdığını söylüyor.

Türk liderlere tavsiyeler

"Liderler piyasa döngülerinin belirsizliği ve kısalığı ile başa çıkabilmeliler. Her iniş, yeni bir çıkışın tohumlarını taşır" diyen Okurer'in Türk liderlere ve şirketlere önerileri şu şekilde:

. Bugün uluslararası liderler kariyerlerinin büyük bir bölümünü yabancı ülkelerde gerçekleştirmiş kişiler. Dolayısıyla "kültürel beceri" ve alçakgönülllüğe sahipler. Öğrenmeye açıklar; kültürel farklılıklara duyarlılar. Uluslararası piyasalardaki fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmek için, şirketlerin dünyanın heryerinde yetenek avına çıkmaları gerekiyor. Üst düzey yöneticilerin, faaliyet gösterilen ülke vatandaşlarından seçilmesi, küresel bir bakış açısına sahip olabilmek açısından başarılı bir çözüm olacaktır.

. Lider seçmek mutlaka "yıldız lider" şeçmek anlamına gelmiyor. Sonuçta başarılı liderlerin tamamı çok iyi bir ekibe sahip oldukları için başarılılar. Karizma ile yeteneği birbirinden ayırmak gerekiyor. Bazı durumlarda yıldızlaşırken, diğerlerinde başarısız olan lider örneği çok fazla. Önemli olan doğru yerlere doğru insanları yerleştirebilmek. Her grubun, her şirketin kendine has özellikleri, beklentileri ve ihtiyaçları vardır. Eğer bulunan liderin özellikleri şirkete uyum sağlamıyorsa, bir "süperstar" CEO yaratma çabaları geri teper. 

. Socrates'ın "kendini bil" öğüdünü unutmamak gerekli. Etkili liderler, kendilerinin farkında olan insanlardır. Bu kişiler güçlerini ve zayıflıklarını bilirler. İhtiyaç duydukları konularda kendilerini geliştirmekten çekinmezler. Liderlik tutku, deneyim ve rol model olabilme yeteneği içerir. Bu özelliklere sahip olmayan insanları diğerlerin takip etmesi zordur.

. Bugün bir çok piyasada iş dünyası çok kanallı oldu. Bunun başlıca nedeni dijital medyanın ve tüketici tercihlerinin gelişimi. Sosyal ağlar insanların karar verme ve hareket etme şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Sosyal medya fırsat olduğu kadar risk de içeriyor. Dolayısıyla şirketlerin sosyal medyaya nasıl yaklaşacaklarını doğru bir şekilde belirlemeleri gerekiyor. Yapılan son araştırmalara göre, şirketlere sosyal medya yoluyla ulaşan tüketiciler daha sadık oluyorlar.

. Genç Türk liderlere tavsiyem şu yönde: Şirketinizin içeriği, etkisi ve vizyonu konusunda son derece açık olun. Üstün iletişim yetenekleri geliştirin. Zor kararlara her zaman hazırlıklı olun. Sorunlara profesyonellik, zeka ve olgunlukla yaklaşın. Şirketinize insan seçerken 'özgeçmiş miyopluğu'na kapılmayın. Beklentileriniz gerçekçi olsun. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar