Her puanın bir bedeli var

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Spor Toto Süper Lig’in ilk devresi kimi takımların hayal kırıklığı, kimi takımların ise dikkat çekici başarılarıyla tamamlandı. Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor gibi güçlü ekipler 17 haftalık ilk periyot itibariyle hedeflerinin bir parça uzağında kalırlarken; Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa, Başakşehir ve Konyaspor ise topladıkları puanlarla adlarından söz ettiren kulüpler oldular. Elbette bu noktada şampiyonluğun güçlü adayları olarak rakiplerinden ayrılan Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi de diğer 16 takımdan ayrı bir yere koymak durumundayız. En yakın takipçilerine 10 ve 11 puan fark atan bu iki takım, kıyasıya bir rekabetin yaşanacağı ikinci devreye önemli bir avantajın sahibi olarak girecekler.

Futbolda başarıyı getiren temel faktörleri idari ve teknik anlamdaki yönetimsel doğrularla anlatabilmek mümkün. Hiç şüphe yok ki, iki temel noktada özetlediğimiz bu olguların da çok sayıda alt kümesi var. Örneğin idari başarıların içerisine bütçe yönetimi, maaş ödemeleri, transfer doğruları, çalışma imkânları gibi pek çok konu girerken; teknik anlamda da takım yapılanması, uygun oyuncu seçimi, taktik tercihler, motivasyon, kondisyon ve sağlık ekibi gibi pek çok alt başlığı sayabiliriz. Bu nedenle başarılı bir futbol takımında tüm payeyi bir kişiye ya da departmana mal etmek yapılabilecek en büyük yanlışlardan bir tanesi olur. Strateji değimiz şey, koşullarla olanakların örtüştürülmesi sanatı ise eğer futboldaki yönetimsel stratejiye biraz da bu pencereden bakmak durumundayız. Bu sebeple bugünkü köşemizde ligimizdeki takım değerleriyle toplanan puanın harmanlandığı bir tablodan yola çıkarak fikirlerimizi söyleyeceğiz. Ancak bu tabloyu okurken takımların hedeflerini de gözetmek zorunda olduğumuzu aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Öncelikle takım değerlerini bu alanda muteber kabul edilen bir kaynak olan “transfermarkt” sitesinden aldığımızı belirtelim. Yapılan değerlemelerin ne kadar objektif ya da subjektif olduğuna dair farklı görüşler ortaya konsa da bu sitenin liglerin genel görünümüne dair faydalı bilgiler verdiği açık. Buradaki takım değerlerini toplanan puana böldüğümüzde ligimizdeki her ekibin kazandıkları puanlar için ne büyüklükte bir bütçeyi yönetmek durumunda olduklarına dair bir izlenim edinebiliyoruz.

Genel anlamda ne kadar az kaynakla ne kadar olumlu iş yapılmış ise o takımların listenin üst sırasında yer aldığı bir sıralama ile karşı karşıyayız. Akhisar Belediyespor, puan başına yaklaşık 900 bin euroluk maliyet ile listenin ilk basamağında. Ege temsilcisinin hedefleri açısından bir çıkarım yapmak gerekirse, şahsi kanaatim tablodaki yerin hiç de sırıtmadığı yönünde. 26 milyon 300 bin euroluk mütevazı sayılabilecek bir takımla, Galatasaray’ın bir puan gerisinde olmak kulübün başarılı bir strateji yürüttüğünü gösteriyor. Galatasaray ise puan başına 4 milyon euroya dayanan puansal maliyet ile kendisine ancak 16. sırada yer bulabiliyor. Listenin son iki sırasında ise Fenerbahçe ve Trabzonspor var. Fenerbahçe’de puan başına takım değeri/maliyeti 4 milyon euronun biraz üzerinde. Bordo-mavililerin hanesinde ise 4 milyon 56 bin 250 euro değerini görüyoruz. Bu noktada yukarıdaki hatırlatmamıza dönmemizde fayda var. Sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan iki takım, yaptığımız tabloda son iki sırada görünüyor ama Fenerbahçe’nin hali hazırda şampiyonluğun en güçlü adaylarından bir tanesi olması, pahalı bir takımla da olsa hedeflere yürünmeye devam edildiğini anlatıyor bizlere. Oysa sezon başı hedeflerinden uzaklaşan Trabzonspor için tablo sürdürülebilir olmaktan çok uzak. Bordo-mavililer ya ikinci yarıda büyük bir çıkış yakalayarak puan ortalamalarını yükseltmek ya da mevcut takımın maliyetini düşürmek zorundalar. Çünkü toplanan her puan performans ödüllerine pozitif biçimde yansıyacağı (maliyeti kompanse etme fırsatı sunacağı) gibi UEFA’nın mali kriterlerinde açılmasını istemediği makasın da bir nebze kapanması anlamına gelecek. Bu da yönetimsel strateji açısından idarecilerin elinin güçlenmesi demek.

Ligin ilk devresini 41 puanla zirvede tamamlayan ve aynı zamanda oynadığı futbolla taraflı tarafsız pek çok kesimin ilgisini üzerinde toplayan Beşiktaş’ın puansal maliyeti 2 milyon 928 bin euro. Diğer üç büyük kulübün 4 milyon euro civarındaki maliyetleri düşünüldüğünde siyah-beyazlı kulübün listenin 14. sırasında olmasına karşın başarılı bir strateji güttüğünü söylemek mümkün. Örneğin sıralamada Beşiktaş’ın bir basamak altında bulunan Eskişehirspor’un değeri Beşiktaş ile karşılaştırıldığında yaklaşık 4 kat daha az ama topladığı puan da dörtte biri kadar. Ligde düşme barajını iyimser bir tahminle 35 puan kabul etsek bile, kırmızı-siyahlıların ikinci devrede 25 puan toplamaları gerekir. (Örneğin 7 galibiyet, 4 beraberlik, 6 mağlubiyet) Bu barajın altındaki her performans Eskişehirspor’u Süper Lig için maliyetli bir takım yapar ve ne yazık ki, kulübün yönünü bir alt lige çevirir.

Elbette salt iki değişken üzerinden takımların bütün yönetimsel stratejisine not vermek olanaklı ve mantıklı değil. 34 hafta sonunda tıpkı bu rakamlar gibi kulüplerin sıralamadaki yerleri de değişecek. Hatta devre arası yapılacak takviyeler ile takım değerleri de farklılaşacak. Ancak transfer piyasasındaki doğru hamleler idari ve teknik heyetin uyumuyla birleştiğinde, Akhisar Belediyespor örneğinde olduğu gibi hedeflerinizin yakınında seyir izleyeceğiniz muhakkak.

Dünya liglerinden haberler

- Arsenal teknik direktörü Arsene Wenger, takımının transfer çalışmaları konusunda açıklamalarda bulunurken, maksimum iki oyuncu almak istediklerini söyledi. Premier Lig’in zirvesinde yer alan ve 2004’ten beri ilk şampiyonluğu için mücadele veren Londra ekibi, sakatlıklardan yana sıkıntıda. Wenger, bu problemleri ara transferde yapacakları iki hamle ile aşmak istediklerini ifade ederken “Çok fazla detay vermek istemiyorum çünkü görüşmeler ne âlemde bilmiyorum. Umarım önümüzdeki 10 gün içerisinde bu transferleri bitiririz.” dedi.

- Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Eintracht Frankfurt, Schalke 04’de forma giyen Türk defans oyuncusu Kaan Ayhan’ı kiraladıklarını açıkladı. Kulüpten yapılan açıklamada, kırmızı-siyahlı ekibin 21 yaşındaki Kaan’ı, satın alma opsiyonuyla sezon sonuna kadar kiraladığı bildirildi. Hem stoper hem de sağ bek pozisyonlarında oynayabilen Kaan, ilk kez Schalke 04 dışında bir takımda oynayacağını belirterek, Eintracht Frankfurt’un hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için 6 ay boyunca mücadele edeceğini ifade etti.

- Sezonun ilk yarısında beklentileri karşılayamayan Manchester United’ın ara transferde hamleler yapması bekleniyor. Takımın Hollandalı çalıştırıcısı Louis van Gaal’in en az iki ismi kadrosuna katmak istediği iddia ediliyor. Ada basınında çıkan haberlere göre gündemdeki iki isim Felipe Anderson ile Sadio Mane. Kırmızı Şeytanlar’ın Laziolu orta saha oyuncusu Anderson için 30, Southamptonlı hücum oyuncusu Mane içinse 25 milyon sterlini gözden çıkardığı belirtiliyor. Haberlerde Mane ile haftalık 125000 sterlinlik bir sözleşmeye imza atılacağına da yer verildi.

- Portekiz devi Porto, bir yıldızını daha elden çıkarmaya hazırlanıyor. Sezon başında Marsilya’dan 20 milyon euroya alınan Gilbert Imbula için kulübe teklifler gelmeye başladı. Imbula’nın menajeri Willy Ndangi konu hakkında yaptığı açıklamada, “Porto’nun Imbula’yı satmak istediğini biliyorum. Şu anda resmi bir temasımız olmadı ancak çok yakında resmi görüşmelere başlayacağız” dedi. Serie A devi AC Milan ile Premier Lig ekiplerinden Stoke City’nin bir ilgisi olduğu ve bu transferin noktalanabileceği kaydedildi. Orta sahanın ortasında görev yapan 24 yaşındaki Belçikalı, bu sezon 17 maçta gol atamazken 2 asist yaptı. Serbest kalma bedelinin ise 50 milyon euro olduğu duyuruldu.

Türkiye liglerinden haberler

- Spor Toto Süper Lig’de ikinci yarının hazırlıklarını Antalya’da sürdüren Bursaspor’da teknik direktör Hamza Hamzaoğlu’nun raporu doğrultusunda Filipe Josue ve Luis Advincula kamp kadrosunda yer almadı. Edinilen bilgiye göre, ligin ikinci yarısı için kadroda revizyona gitmeyi hedefleyen Hamzaoğlu, Josue ve Advincula’yı kadroda görmek istemediğini belirtti. Bonservisinin yüzde 25’i Bursaspor’da olan Josue ile sağ kanat oyuncusu Advincula, kendilerine iletilen bu karar doğrultusunda kampa katılmadı.

- Mersin İdman Yurdu Kulübü Başkan Yardımcısı Senan İdin, “Bülent Korkmaz ile yollarımızı ayırmak istediğimizi kendisine ilettik” dedi. İdin, yaptığı açıklamada, yapılan yönetim kurulu toplantısında teknik direktör Korkmaz ile yola devam etmeme kararı aldıklarını ifade etti. Senan İdin, Korkmaz ile yolların ayrılmasıyla birlikte yeni teknik direktör için çalışma yapacaklarını kaydetti. İdin, futbolculardan Servet Çetin, Sinan Kaloğlu, Efe Halil Özarslan ve Oktay Delibalta’dan kendilerine kulüp bulmalarını istediklerini sözlerine ekledi.

- Spor Toto Süper Lig’de zor günler geçiren Gençlerbirliği, Gabonlu Axel Meye’yi denemeye aldı. İkinci yarı hazırlıklarını Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Bölgesi’nde sürdüren başkent ekibi, beğenilmesi halinde 20 yaşındaki forvet Meye ile sözleşme imzalamayı planlıyor. 1995 doğumlu golcü daha önce ülkesinde US Bitam ve Missile FC formalarını giydi. Gabon genç milli takımında da kendisine yer bulan Meye, 2012 Yaz Olimpiyatlarında da boy göstermişti. Bu arada kırmızı-siyahlı takım sezon başında transfer edilen savunma oyuncusu Walid Atta ile de yollarını ayırdı.

- Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Akhisar Belediyespor’da teknik direktör Cihat Arslan, ilk yarıdaki başarılarını sezonun ikinci yarısına da taşımak istediklerini söyledi. Cihat Arslan, “Kaptanımız Hasan Kabze, LuaLua ve Orhan Taşdelen takımdan ayrıldı. Biz de bu arkadaşlarımızın yerine doldurabilecek 1-2 futbolcu ile görüşüyoruz. Yönetim kurulu ile yapacağımız toplantının ardından transfer politikamızı belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Arslan, “Takımdan ayrılan ya da ayrılmayan bütün oyuncularıma teşekkür ediyorum. İkinci yarıya çok iyi bir şekilde hazırlanarak hem ligde yakaladığımız başarıyı sürdürmek hem de kötü başladığımız Ziraat Türkiye Kupası’nda gruptan çıkmak istiyoruz” diye konuştu.
DATE:05-01-16

34324324222222.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016