Düğüm çözülecek mi?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sezonun düğüm maçı geldi, çattı. Rakiplerinden ayrılarak birbirleriyle kıyasıya bir şampiyonluk mücadelesine girişen Fenerbahçe ile Beşiktaş, pazartesi akşamı Kadıköy’de kozlarını paylaşmak üzere sahaya çıkacaklar. Tüm Türkiye’nin nefesini tutarak izleyeceği bu karşılaşma öncesi biz de eldeki verilerden hareketle maçın gelişimi ve muhtemel sonucu üzerine fikir jimnastiği yapacağız. Elbette tüm Türkiye’yi sallayan ve federasyon ile kurullarının sorgulanmasına yol açan Galatasaray–Trabzonspor maçı sonrası karşılaşmaya ilişkin ilk dileğimiz “maçın önüne geçmeyecek bir hakem yönetimi” olacak. Dengelerin bu denli kritik olduğu bir karşılaşmanın altından kalkabilecek ağırlıkta hakemlerimiz olduğu muhakkak ancak sorunun merkezi hakemin ismi değil psikolojisi. Kulüp isimlerini unutarak sadece sarı-lacivertliler ve siyah-beyazlılar şeklinde maçı yönetecek hakemin sonuca yönelik skandal işlere imza atmadan müsabakadan alnının akıyla çıkması pekâlâ mümkün. Umalım ki, maçtan sonra hakem değil futbol konuşulsun.

Yarın arası Avrupa kupalarında Lokomotiv Moskova’ya konuk olacak Fenerbahçe açısından lige dönüşte fizik faktörlerin de dikkate alınması gerekeceğini düşünüyorum. Son lig maçı olan Bursaspor karşılaşması gösterdi ki, yoğun maç trafiği Fenerbahçe’nin ikinci yarılarda rakip yarı alandaki etkinliğini kısıtlıyor. Bu sezon pek çok kez uygulamasını gördüğümüz üzere ileride çok adamla yapılacak baskılar, Fenerbahçe’nin oyuna ağırlık koymasında kilit faktörlerden bir haline gelebiliyor. Özellikle son dönemde Beşiktaş’ın -Oğuzhan, Olcay, Töre hatta zaman zaman Sosa’da görülen formsuzluğun etkisiyle- ikinci bölgeden hücuma çıkışlarında pres altında problem yaşadığını görüyoruz. Zaten Vitor Pereira’nın taktik anlayışında yeri olan hücum pres uygulaması, Beşiktaş’taki mevcut durum ile birleştirildiğinde Fenerbahçe açısından yararlı sonuçlar verebilir. Tabi bu noktada yukarıda değindiğimiz fizik faktörler devreye girecek ve presin sürdürülebilirliğini belirleyecektir. Söz konusu baskıyı 90 dakika devam ettirmek mümkün olmadığına göre Pereira’nın takımını diri tutacak hamleleri şimdiden planlaması gerekiyor.
Sarı-lacivertli takımda derbi öncesi cezalı oyuncu bulunmazken, sakatlıkları süren Abdoulaye Ba ve Lazar Markovic’in tedavilerine devam ediliyor. Bu futbolcuların Beşiktaş karşısında forma giymeleri zor görünüyor. Konuk takım Beşiktaş’ta ise Rhodolfo’nun uzun süreli sakatlığı devam ederken, ayak bileğinde problemi bulunan Gökhan Töre’nin maça yetişmesi için sağlık heyeti çaba harcıyor. Siyah-beyazlı takımda da cezalı futbolcu bulunmadığını belirtelim. Bu sezon evinde mağlubiyet yüzü görmeyen Fenerbahçe, oynadığı 11 maçta sadece 4 puan kaybetti. (Akhisar Belediyespor ve Galatasaray beraberlikleri) Söz konusu periyotta rakip filelere 20 gol gönderen sarı-lacivertliler kalelerinde ise 8 gol gördüler. Genel bir değerlendirmede Fenerbahçe’nin Kadıköy’de kolay gol yemediğini ancak rakipler skor ürettiklerinde zaman zaman oldukça zorlandığını söyleyebiliriz. Tıpkı ezeli rakibinin iç sahada kurduğu hakimiyet gibi Beşiktaş da deplasman maçlarında hiç mağlup olmadı. 9 maçın 7’sini kazanan siyah-beyazlılar, Gençlerbirliği ve Başakşehir karşılaşmalarından beraberlikle ayrılmışlardı. Dış sahada maç başına 2.8 gol üreten Beşiktaş, bu anlamda Fenerbahçe’yi zorlayabilir. Zaten Beşiktaş’ın yarı alanında bekleyip kontraya çıkmak gibi bir meziyeti bulunmadığından bilindik hücum güçlerini sahaya yansıtacaklarını düşünüyorum. Derbinin kaybedilmesi Fenerbahçe’yi kaosa sürükler. Bu nedenle sarı-lacivertli takım da galibiyet için varını yoğunu ortaya koyacaktır. Bu veriler bize maçın gollü ve zevkli geçebileceğini gösteriyor. Futbolseverlere tavsiyem şu, ne yapın ne edin ekran karşısında yerinizi alın.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 23. HAFTAYA BAKIŞ

Trabzonspor–Osmanlıspor 
Türk Telekom Arena’daki skandal maçın mağduru Trabzonspor, sahasında Osmanlıspor’u ağırlayacak. Bordo-mavililerde; Aykut, Özer, Cavanda, Salih ve Douglas cezalı. Aytaç, Okay, Mehmet Ekici ve Güray’ın sakatlıkları var. Osmanlıspor’da Musa Çağıran sarı kart cezalısı. Sharbini ve Artur’un tedavileri sürüyor. Gerek eksiklerin çokluğu gerekse de camiaya hâkim olan atmosfer bu karşılaşmada Trabzonspor takımını etkileyebilir. Hızlı hücumlarla sonuca gidebilen Osmanlıspor, bu durumdan yararlanacak olursa maçtan puan çıkarmaları kuvvetle muhtemel. Aminu, Torje, Ndiaye ve Lawal Osmanlıspor adına etkili olabilirler.

Gaziantepspor – Galatasaray 
27 puanlı Gaziantepspor’un hedefi üst sıralara tırmanmak. Avrupa ligi dönüşünde deplasmana çıkacak Galatasaray ise üçüncülüğü korumak istiyor. Ev sahibinde Marçal, Erdem Şen ve Mustafa Durak’ın sakatlıkları var. Galatasaray’da ise Sneijder ve Podolski bu maçta forma giyemeyecekler. Sinan Gümüş’ün tedavisine devam ediliyor. Ligde son dört maçından galibiyetle ayrılamayan Gaziantepspor formsuz bir dönemden geçse de bu büyük maça ekstra motive olabilirler. Son dönemde organizasyon sıkıntıları yaşayan Galatasaray iki önemli silahından yoksun olarak bu maça çıkacak. Kırmızı-siyahlılara puan şansı tanımak gerek.

Mersin İdman Yurdu – Torku Konyaspor 
Mersin’de sıkı bir maç bizleri bekliyor. Ev sahibi düşme hattından kurtulmak için mücadele ederken, Konyaspor’un hedefi lig üçüncülüğü. Mersin İdman Yurdu’nda Welliton ve Futacs’ın tedavileri sürüyor. Konyaspor’da ise Ali Turan sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Bu karşılaşmada ilk golü bulan tarafın çok önemli bir avantajı eline geçireceğini düşünüyorum. Yeşil-beyazlılar, her zaman olduğu gibi önceliği savunma güvenliğine vereceklerdir. Etkili hücum silahlarına sahip Mersin ekibi bir şekilde skor üretmeyi başarırsa, deplasmanlarda gol bulmakta zorlanan Konyaspor’u sıkıntıya sokabilir. Ev sahibinin puan ya da puanlar alabileceği bir karşılaşma.

M.Başakşehir – Kayserispor 
Üçüncü sıradaki Galatasaray’dan bir puan geride olan Başakşehir, kendisine altıncılıkta yer buldu. Ev sahibinde Sokol Cikalleshi ve Enver Cenk Şahin’in sakatlıkları var. Sarı-kırmızılılarda ise Mabiala, Derley ve Samba Sow’un tedavilerine devam ediliyor. İki takım da son dört maçlarında galibiyet alamadılar. Oyun planları nedeniyle gerek Başakşehir’in gerekse de Kayserispor’un savunma güvenliğinden taviz vermeyeceklerini düşünüyorum. Buradan hareketle karşılaşmanın kısır bir skorla tamamlanma ihtimalinden bahsedilebilir. Galibiyet için bir taraf seçmek gerekirse, üç puanın Başakşehir’e daha yakın göründüğünü söyleyebilirim.

Eskişehirspor – Bursaspor 
17 puanla ligin dibinde yer alan Eskişehirspor için umutlar giderek azalıyor. Bir an önce seri galibiyetlere ihtiyaçları var. Kıvanç Karakaş ve Nadir Çiftçi kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Kaleci Ali ve Dossa Junior’un sakatlıkları var. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe ile golsüz berabere kalan Bursaspor’da ise Şamil kart cezalısı. Tomas Sivok ve Ricardo Faty’nin tedavilerine devam ediliyor. Açıkçası son maçında Bursaspor’u kaleci Harun’un performansı ayakta tutmuştu. Ayrıca yeşil-beyazlılarda belirgin bir kondisyon problemi de göze çarpmakta. Bu durum Eskişehirspor açısından bir fırsat yaratabilir. Gollü geçeceğini düşündüğüm bu maçta ev sahibine puan şansı tanımak gerek.

Gençlerbirliği – Akhisar Bld. Spor 
Beşiktaş deplasmanından mağlubiyetle dönen Gençlerbirliği’nde hedef Akhisar Belediyespor’u devirmek. Başkent temsilcisinde El Kabir ve İrfan Can sarı kart cezalısı. Serdar Gürler’in tedavisi sürüyor. Üçüncülük hedefi kovalayan takımlardan biri olan Akhisar Belediyespor’da ise Ahmet Cebe ve Muğdat Çelik cezalı. Mervan’ın tedavisine devam ediliyor. İbrahim Üzülmez yönetiminde Gençlerbirliği’nin oynadığı beş maçın dördü 3’ten az golle bitmişti. Ege temsilcisinin defansif hassasiyetleri de hepimizin malumu. Bu şartlar altında oynanacak karşılaşmanın üçten az gole sahne olması beklenebilir. Savunmaların dengesini ancak erken gelecek bir gol bozacaktır.

Ç. Rizespor – Kasımpaşa 
Ligde ikinci devrenin başlamasıyla birlikte adeta serbest düşüşe geçen Rizespor bir türlü toparlanamadı. Dhurgham İsmail, Sercan Kaya ve Leonard Kweuke’nin sakatlıkları sürüyor. Lacivert-beyazlılarda ise defansın önemli isimlerinden Omeruo kart cezalısı. Aydın Yılmaz, Abdullah Durak ve Scarione’nin sakatlıkları var. Her iki takımda da işlerin yolunda gitmediği söylenebilir. Bu durumun temel sebebi Rizespor ve Kasımpaşa’nın savunma organizasyonunda sıkıntılar çekmesi. Son dönemde aldıkları sonuçlara bakıldığında karşılıklı goller göze çarpıyor. Bu maçta da her iki takımın gol bulma ihtimali yüksek görünüyor.

M. Sivasspor – Antalyaspor 
Düşme hattındaki Sivasspor’un puan kaybına tahammülü kalmadı. Mesut Bakkal’ın ekibinde Kone, Barrales ve Erkan Kaş’ın tedavileri sürüyor. Aldığı son galibiyetle onuncu sıraya yükselen Antalyaspor’da ise Mbilla’nın sakatlığı dışında önemli bir sorun bulunmuyor. Konuk takımın deplasman maçlarında yeterli savunma sertliğini sağlayamadığını düşünüyorum. 10 dış saha maçında yenen 24 gol de bu durumun bir göstergesi sayılabilir. İç sahada seyirci desteğiyle oynayacak ve düşme hattından kurtulmak hedefiyle tekmeye kafa uzatarak oynayacak Sivasspor karşısında bu yumuşaklık dezavantaj yaratabilir. Dolayısıyla galibiyet için ilk şansı ev sahibi Sivasspor’a tanımak gerektiğini düşünüyorum.

MAÇ PROGRAMI

26 Şubat 2016 Cuma
20.00    M.Başakşehir – Kayserispor 

27 Şubat 2016 Cumartesi
13.30    Mersin İ.Y. – T.Konyaspor
13.30    Ç.Rizespor – Kasımpaşa 
16.00    Eskişehirspor – Bursaspor 
19.00    Trabzonspor – Osmanlıspor 

28 Şubat 2016 Pazar
13.30    M.Sivasspor – Antalyaspor 
16.00    Gençlerbirliği – Akhisar Bld. Spor
19.00    Gaziantepspor – Galatasaray 

29 Şubat 2016 Pazartesi
20.00    Fenerbahçe – Beşiktaş 
      
HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Şamil Çinaz (Bursaspor), Kenneth Omeruo (Kasımpaşa), Kıvanç Karakaş (Eskişehirspor), Ali Turan (T.Konyaspor), Musa Çağıran (Osmanlıspor), Mostapha El Kabir (Gençlerbirliği), İrfan Can Kahveci (Gençlerbirliği), Muğdat Çelik (Akhisar Bld. Spor), Ahmet Cebe (Akhisar Bld. Spor), Wesley Sneijder (Galatasaray), Lukas Podolski (Galatasaray)
Kırmızı Kart Cezalıları: Nadir Çiftçi (Eskişehirspor), Douglas Teixeira (Trabzonspor), Salih Dursun (Trabzonspor), Luis Cavanda (Trabzonspor), Özer Hurmacı (Trabzonspor), Aykut Demir (Trabzonspor)

HAFTANIN MAÇI

Fenerbahçe – Beşiktaş 
Tarih: 29.02.2016 Saat: 20.00
Stat: Ülker Stadı 
Maç günü hava: Az Bulutlu, 16°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016
Tarafsızlık üzerine 28 Ocak 2016