Taktik savaşı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluk yolundaki coşkusu ve güzel futboluyla taraftarlarını mutlu eden Beşiktaş, 20. haftada Fenerbahçe’nin puan kaybı yaşaması ve Gaziantepspor engelinin dört golle aşılması sonrasında iddiasını perçinlemişti. Siyah-beyazlılar, 21. haftada ligin organize ekiplerinden biri olan Medipol Başakşehir önünde ter dökecekler. Beşiktaş, yeni stadı Vodafone Arena’nın inşa sürecinde maçlarını sıklıkla Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynadığından bu hafta karşılaşacak ekiplerden hangisinin evinde hangisinin deplasmanda olduğunu söylemek aslında zor. Her iki ekip de mevcut saha koşullarına alışkın olduğundan bir avantaj ya da dezavantajdan bahsetmek çok mantıklı görünmüyor. Elbette Başakşehir’in kısıtlı seyirci desteğine sahip takımlardan bir tanesi olması da bu tespiti yapmamızda etken.

Son maçlarında Rhodolfo’yu kaybeden siyah – beyazlılar, çapraz bağ ameliyatı olan Brezilyalı stoperden epeyce uzun bir süre yararlanamayacaklar. Rhodolfo’nun yokluğu ve Ersan’ın gidişi sonrası tandemde asıl mevki stoper olan iki isim kaldı. Devre arasında takıma katılan Marcelo ve Alexis’in birlikte oynama pratikleri bulunmuyor ve bu yüzden ligimizin taktisyen hocalarından biri olan Abdullah Avcı’nın bu problemi kaşımasını bekliyorum. Beşiktaş’ta Rhodolfo dışında önemli bir eksik yok diyebiliriz. Gribal enfeksiyon geçiren Tosic’in maç gününe kadar sağlığına kavuşması bekleniyor. Ev sahibi Başakşehir’de ise Uğur Uçar sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ayrıca kaleci Ufuk Ceylan, Enver Cenk Şahin ve Yalçın Ayhan’ın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Bu futbolcular içinden maça yetişenler olabilir. Her iki ekip de Ziraat Türkiye Kupası'nda Çeyrek Final aşamasına geldiler ve hafta içinde deyim yerindeyse mesaiye kaldılar. Bu açıdan fizik durumları da benzer olacaktır. Kadro genişliği ve hafta arası maç oynama alışkanlığı açısından belki Beşiktaş’ı biraz önde görebiliriz.

Bu haftaya kadar ligde maç başına 2,5 gol ve 2,44 puan ortalaması tutturan Beşiktaş’ın Başakşehir önünde klasik oyun şablonundan taviz vermeyeceğini düşünüyorum. Abdullah Avcı’nın talebeleri iç sahada Antalyaspor ve Galatasaray’a mağlup olmuşlar, Kasımpaşa ile berabere kalmışlardı. Hücum gücü nispeten yüksek, ileride çoğalan takımların Başakşehir savunmasını hataya zorladığı tespitini yapmak mümkün. Beşiktaş’ın yeni stoperlerinden Marcelo ilk maçında hava toplarındaki üstünlüğü ile dikkati çekti. Başakşehir takımı ileri ucunda Mehmet Batdal’ı tercih edecek olursa, enteresan hava topu eşleşmeleri izleyebiliriz. Öte yandan yukarıda da değindiğim gibi Beşiktaş açısından asıl tehlike Emre Belözoğlu ve Mossoro’nun pas dağıtımı ile siyah – beyazlıların stoperleri ve bekleri arasına/arkasına Visca ile Doka’nın kaçırılması olacaktır. Kâğıt üzerinde bu planın sonuç vereceğine dair kuvvetli izlenimlerim var. Beşiktaş’ın da ligde oynadığı 18 maçın 17’sinde gol bulduğunu düşünecek olursak, karşılaşmanın 3 ya da daha fazla gole gebe olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Galibiyet için bir fikir yürütmek gerekirse, ilk golü Başakşehir’in bulması halinde kontralara dayalı bir anlayışla Beşiktaş’ı üzerlerine çekmeleri beklenebilir. Bu noktada Atiba, Oğuzhan ve Sosa’nın bulunduğu göbeğin savunulması en önemli mesele haline gelebilir. Bursaspor maçında görüldü ki; Rotman, Emre ve Mossoro ile bu bölge gerekli direnci kazanmakta zorlanıyor. Mahmut Tekdemir tercihi Abdullah Avcı açısından bir opsiyon. Yine de Beşiktaş terazinin ağır basan tarafı gibi görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016
Tarafsızlık üzerine 28 Ocak 2016