Derbi kadar zor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Derbiden galip ayrılarak zirve koltuğunu Beşiktaş’tan devralan Fenerbahçe, 24. haftada Akhisar Belediyespor deplasmanında ter dökecek. Üç kulvarda yoluna devam eden sarı-lacivertliler, her ne kadar yoğun maç trafiğinde yıpranmış olsalar da lig şampiyonluğu sezon başı koyulan hedeflerin belki de en tepe noktası. Bu nedenle teknik direktör Vitor Pereira’nın Manisa deplasmanına ideale en yakın tertibini hazırlaması, bilindik düzenden şaşmaması beklenebilir. Tabi bu noktada her iki takımın sakat ve cezalı oyuncularına bakmak maçın sonucuna ilişkin tahmin yürütmede bizlere faydalı olacak. Fenerbahçe cephesine baktığımızda, Bruno Alves ve Caner Erkin’in derbide çıkan sarı kartlarla cezalı duruma düştüklerini görüyoruz. Bu iki isim zorlu maçta forma giyemeyecekler. Sakatlık dönemlerini büyük ölçüde atlatan ve çalışmalara başlayan Abdoulaye Ba, Lazar Markovic ve Raul Meireles ile ilgili son kararlar maç günü verilecek. Ege temsilcisinde karşılaşma öncesi cezalı oyuncu bulunmazken, sakat futbolcular Leocisio Sami ve Mervan Çelik’in tedavilerine devam edildiğini belirtelim. Her iki takım da Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finaline isimlerini yazdırmayı başarmıştı. Hafta arası fikstürünü hesaba kattığımızda deplasmanda Galatasaray ile karşılaşan Akhisar Belediyespor’un, Fenerbahçe’ye oranla çok daha sert bir rakiple mücadele ettiği söylenebilir. Bilindiği gibi sarı-lacivertlilerin bu turdaki rakibi Amed Sportif Faaliyetler. Öte yandan Akhisar’ın kupada bir günlük fikstür avantajı oluştu.

Sıra geldi takımların iç saha / deplasman performanslarına göz atmaya. Ege temsilcisi bu haftaya kadar içeride oldukça başarılı bir grafik çizdi. Oynadıkları 11 iç saha maçında sadece bir kez mağlup olan (Konyaspor maçı) yeşil-siyahlılar, 24 puan toplamayı başardılar. Bu maçlarda rakip filelere 12 gol gönderen Akhisar Belediyespor, kalesinde ise sadece 5 gol gördü. Söz konusu 11 maçın 7 tanesinde kalelerinde gol görmediklerini belirtirsek, sanıyorum ligin flaş ekibi olmayı başaran bu takımın defansif kurgusuna yönelik önemli bir veriyi paylaşmış oluruz. Fenerbahçe ise dış sahada oynadığı 11 maçta; 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi ile 21 puan topladı. Deplasman maçlarında Rizespor, Gaziantepspor ve Bursaspor ile berabere kalan sarı-lacivertliler; Beşiktaş ve Antalyaspor’a mağlup olmuşlardı. Fenerbahçe’nin deplasman karnesinde atılan gol sayısı 17, filelerde görülen gol sayısı ise 11. Bu verilerden yola çıkarak, sarı-lacivertlilerin pazar akşamı defansif bütünlüğe fazlasıyla ihtiyaç duyabilecekleri söylenebilir. Bu noktada Bruno Alves ve Caner Erkin’in yokluğu ciddiye alınması gereken eksikler olarak göze çarpıyor. Son dönemde Vitor Pereira’nın önde baskı prensibi ile orta alanda hâkimiyet kurmayı ve rakibine oyun kurdurmamayı amaçlayan uygulamaları sonuç vermişe benziyor ancak Akhisar Belediyespor karşısında işler değişebilir. Takım yapısı itibariyle kontratağa yatkın yeşil-siyahlılar, ani hücumlarla önde çok adamlı baskıyı cezalandırabilecek niteliklere sahipler. Son oynadıkları Gençlerbirliği karşılaşmasını 3-1 mağlup bitirdiler ancak 1-0 öne geçtikten sonra geliştirdikleri cezalandırıcı ataklarda Rodallega pozisyonları cömertçe harcayınca yenilmekten kurtulamamışlardı. Bence bu karşılaşmada duran toplar fazlasıyla önem kazanacaktır. Fenerbahçe maçta öne geçen taraf olursa, nispeten sonuca daha rahat gidecektir. Tersi olur da skor üstünlüğünü Akhisar takımı ele geçirirse, sarı-lacivertlilerin epey terleyeceklerini düşünüyorum.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 24. HAFTAYA BAKIŞ

Beşiktaş – Eskişehirspor 
Derbiden yara alarak çıkan Beşiktaş’ın ikinci bir puan kaybına tahammülü yok. Siyah-beyazlılarda Rhodolfo dışında eksik bulunmuyor. Düşme hattından kurtulma mücadelesi veren Eskişehirspor’da ise Nadir Çiftçi kart cezalısı. Kaan Kanak maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Siyah-beyazlılar mutlak galibiyet hedefiyle ofansif bir futbol sergileyeceklerdir. Eskişehirspor’un da kaybedecek bir şeyi yok. Üstelik Emre Güral, Meye, Okriashvili ve Engin Bekdemir gibi dinamik bir hücum gücüne sahipler. Şahsi fikrim bu karşılaşmanın son derece zevkli ve bol pozisyonlu geçebileceği yönünde. Galibiyet için Beşiktaş öne çıkan taraf. Eskişehirspor’da Anel Hadzic karta yatkın bir futbolcu. Bu futbolcuya dikkat.

Galatasaray – M. Başakşehir 
Sezon başından bu yana deprem üstüne deprem yaşayan Galatasaray’da son olarak Denizli görevi bıraktı. Takımı bu maça altyapı sorumlusu Orhan Atik çıkaracak. Sarı-kırmızılılarda Carole, Chedjou ve Sinan Gümüş’ün sakatlıkları var. Konuk takımda ise Enver Cenk Şahin’in tedavisine devam ediliyor. Galatasaray’da oyuncular denizin bitmekte olduğunu görürler mi bilinmez ancak bu karşılaşmayı ciddiye almama gibi bir lüksleri yok. Başakşehir’in ilk üç hedefi de hepimizin malumu. Sneijder ve Podolski’nin takıma dönüşleri ofansif anlamda Galatasaray’ı pozitif etkileyebilir. Başakşehir de Visca ile Doka’yı hızlı hücumlarda etkili kullanmak isteyecektir. Karşılaşma üç gol ya da daha fazlasına sahne olabilir.

Bursaspor – Ç.Rizespor 
Eskişehirspor’u mağlup ederek üç hafta aradan sonra kazanan Bursaspor, seri galibiyetlerle yukarı tırmanmak istiyor. Bir puan farkla Bursaspor’un altında bulunan Çaykur Rizespor da beş haftalık galibiyet hasretine Kasımpaşa karşısında son vermişti. Yeşil-beyazlılarda Dany cezalı, Emre’nin tedavisi sürüyor. Konuk takımda ise Sercan, Kweuke ve Dhurgham İsmail’in sakatlıkları bulunuyor. Karadeniz temsilcisi deplasman maçlarında sıkıntılı. 11 karşılaşmada 2 galibiyetleri var. Bursaspor iç sahada son üç maçını sert rakiplere karşı oynamıştı. Saha ve seyirci desteğini arkasına alacak ev sahibinin 3 puana uzanması normal sonuç olur.

T. Konyaspor – Trabzonspor 
Lig üçüncülüğünü hedefleyen Torku Konyaspor, sahasında Trabzonspor’u konuk ediyor. Yeşil-beyazlı takımda maç öncesi önemi bir eksik bulunmuyor. Konuk takımda ise Aykut, Cavanda, Salih ve Erkan cezalı. Aytaç, Mehmet Ekici, Güray ve Onur’un çeşitli sakatlıkları var. Onur’un iğne ile oynatılması söz konusu olabilir. Hafta arası kupada Beşiktaş ile karşılaşacak Torku Konyaspor, bu karşılaşmanın getirdiği fiziksel erozyonu minimumda tutabilirse galibiyet için daha şanslı olur. Bordo-mavililer sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Ayrıca bu sezon deplasmanlarda parlak maçlar oynadıkları da söylenemez. Açıkçası bu maçtan galibiyet çıkarmaları dikkate değer bir form sıçraması yapmalarıyla mümkün olabilir.

Mersin İ.Y. - M. Sivasspor 
Haftanın kritik mücadelelerinden bir tanesi. Her iki takım da düşme hattında yer alıyor. Ev sahibinde Tita kart cezalısı. Welliton, Futacs ve Pedriel’in sakatlıkları var. Sivasspor’da Cicinho kırmızı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Barrales, Burhan, Erkan ve Kone’nin tedavilerine devam ediliyor. İki takım da defansif tedbirlere öncelik verebilir. Bu maçta 3 puan kazanan takım bir anlamda rakibinin umutlarını da kırmış olacak. Sivasspor bu haftaya kadar oynadığı 12 dış saha maçında kalesinde 23 gol gördü. Üstelik pozisyon üretmekte de sıkıntı yaşıyorlar. Buradan hareketle galibiyet için -iç karışıklığa sahip gözükmesine rağmen- Mersin İdman Yurdu’nu daha şanslı gördüğümü belirtmeliyim.

Osmanlıspor – Gaziantepspor 
Trabzonspor’u deviren Osmanlıspor ile Galatasaray’ı mağlup eden Gaziantepspor’un randevusu. Başkent temsilcisinde Artur Moraes ve Sharbini’nin tedavileri sürüyor. Kırmızı-siyahlı ekipte ise Habibou, Mustafa Durak ve Arokoyo’nun sakatlıkları bulunuyor. Deplasmanlarda başarılı sonuçlar alan Osmanlıspor, sahasında takım yapısı ve oyun kurgusundan kaynaklanan sıkıntılar yaşıyor. Rakipleri risk almadığında başkent temsilcisinin oyunu açmakta zorlandığını söyleyebiliriz. Bu hafta karşılaşacakları Gaziantepspor da savunma güvenliğine öncelik veren takımlardan bir tanesi. Dolayısıyla deplasman temsilcisinin maçtan puan çıkarma ihtimali var. Az gollü bir sonuç sürpriz olmaz.

Kasımpaşa – Antalyaspor 
Ligde oynadığı son yedi maçta sadece bir galibiyeti bulunan Kasımpaşa, düşme hattının 10 puan ve 3 basamak üzerindeki Antalyaspor ile karşılaşıyor. Lacivert-beyazlılarda Andre Castro kart cezalısı. Scarione, Adem Büyük, Abdullah ve Aydın’ın tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda ise Makoun sarı kart cezası nedeniyle takım arkadaşlarını yalnız bırakacak. Kaleci Fornezzi ve Mbilla’nın sakatlıkları bulunuyor. Bu karşılaşmada her iki takımın da hedefi galibiyet olacak. Antalyaspor dış sahada bir şekilde gol bulmayı başaran ama kalesinde de çok gol gören bir ekip. Kasımpaşa’nın da son haftalarda bilindik defansif kurgusundan uzaklaşması karşılaşmayı gollü bir sonuca açık hale getiriyor.

Kayserispor – Gençlerbirliği 
Düşme hattıyla arasında beş puanlık bir fark bulunan Kayserispor, en kısa sürede rahatlamak istiyor. Sarı-kırmızılılarda Mabiala, Samba Sow ve Derley’in tedavilerine devam ediliyor. İbrahim Üzülmez yönetiminde parlak sonuçlar alan Gençlerbirliği’nde ise maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Kayserispor bu haftaya kadar iç sahada oynadığı 12 maçta 9 gol buldu. Gençlerbirliği ise 11 deplasman maçında 8 kez rakip fileleri sarsmıştı. Buradan hareketle karşılaşmada takımların birbirlerini kilitlemeye yönelik hamleler yapacaklarını öngörebiliriz. İki taraf da kolay kolay risk almayacaktır. Dolayısıyla maçta toplam gol sayısının üçün altında kalması beklenebilir.

MAÇ PROGRAMI

4 Mart 2016 Cuma
20.00    Mersin İ.Y. – M.Sivasspor 

5 Mart 2016 Cumartesi
13.30    Kayserispor – Gençlerbirliği 
16.00    Bursaspor – Ç.Rizespor 
19.00    Osmanlıspor – Gaziantepspor 

6 Mart 2016 Pazar
13.30    Kasımpaşa – Antalyaspor 
16.00    Galatasaray – M.Başakşehir 
19.00    T.Konyaspor – Trabzonspor 
19.00    Akhisar Bld. Spor – Fenerbahçe 

7 Mart 2016 Pazartesi
20.00    Beşiktaş – Eskişehirspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Dany Nounkeu (Bursaspor), Andre Castro (Kasımpaşa), Jean Makoun (Antalyaspor), Bruno Alves (Fenerbahçe), Caner Erkin (Fenerbahçe), Erkan Zengin (Trabzonspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Nadir Çiftçi (Eskişehirspor), Cicinho (M.Sivasspor), Tita (Mersin İ.Y.), Salih Dursun (Trabzonspor), Luis Cavanda (Trabzonspor), Aykut Demir (Trabzonspor)

HAFTANIN MAÇI

Akhisar Bld. Spor – Fenerbahçe 
Tarih: 06.03.2016 Saat: 19.00
Stat: Manisa 19 Mayıs Stadı 
Maç günü hava: Az Bulutlu, 20°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016
Tarafsızlık üzerine 28 Ocak 2016