İhracat desteklerine kolay ulaşın

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Sözüm bazı kişilere ters gelebilir amma Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin de belirttiği gibi piyasada, “İhracat Desteklerinden Faydalandırma" diye nitelendirilebilecek, kerameti kendinden menkuL(*) bir sektör oluşmuş. Bazı kişiler firmalarımızı dolaşarak, kendilerini uzay mekiği yapabilecek teknolojiye sahip insanlarmış gibi tanıtıyor. Bazı ilişkileri de ima ederek Ekonomi Bakanlığından ihracat desteği alabilmek için kendileri ile çalışılmasının elzem olduğu yönünde ifadeler kullanıyor.

Oysa ki Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen ihracat destekleri, bakanlık internet sitesinde bütün ayrıntıları ile yer alıyor. İsteyen herkes bu siteye girerek, kendisine uygun desteği bulup inceleyebilir ve detaylarını görebilir. Bunun böyle olmasının yanı sıra, iş insanlarımızdan gelen yakınmalar olduğunu hep görüyorduk. Bu yakınmaların çoğunun, mevzuatın ağdalı dilinden ve Bakanlık sitesine erişimdeki ve kullanıcı dostu olmayışındaki sıkıntılardan kaynaklandığını biliyoruz. Hatta seminerlerde bu konuları internet üzerinden anlattığımızda tartıştığımız bazı iş insanı dostlarımıza bu destekleri, “Tüm bu detayları siteden edinebilirsiniz" dediğimizde, “Hocam siteye bakıp anlamadıklarımızı ne yapacağız, hiç olmazsa sizinle konuşuyoruz “ diyorlar. Ekonomi Bakanlığı şikâyet konularına nihayet bir son vermeye çalışmış ve Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen ihracat desteklerini ayrı bir internet sitesi üzerinden yayınlamaya başlamış.

https://kolaydestek.gov.tr/ adresinde, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen tüm ihracat desteklerini, kullanıcı dostu bir ortamda bulabilirsiniz. Tüm destekler, mevzuat temelinde dokuz ayrı başlık altında kümelendirilmiş.

Öncelikle sitede bu değişikliği öneren ve onay veren bürokratlarımıza teşekkür etmek isterim. Zira, site hakkında en fazla yakınma konusu olan “Mevzuatın ağdalı dilinden" ihracatçılarımızın bir nebze de olsa kurtarıldığını söyleyebilirim. Ancak işin sonunda, kaçınılmaz olarak “Mevzuat Hazretleri" ile yine yüz yüze gelmek zorunda kalıyoruz. Olsun, “Bu kadar kusur kadı kızında da olurmuş.”

Siteye girip biraz dolaştım. Genel olarak kullanıcı dostu göründüğünü ve bilgilere, ilgili başlıklar altında erişilebildiğini söyleyebilirim. Ancak sitenin eski halinde, destek mevzuatına erişimde karşılaştığımız tuhaflık, bu sitede de hala devam ediyor. Herhangi bir destek grubuna, kutunun sağ altındaki minik ok ile girip, sadece alt başlıklara bakıp geri dönmek istediğinizde, Kolay Destek sitesinden çıkartılıp, Ekonomi Bakanlığı sitesinin ana sayfasına yönlendiriliyorsunuz.

Ayrıca örneğin, “Yurt dışına gidip müşteri bulmak istiyorum" başlığını tıkladığınızda, “Yeşil pasaport istiyorum" sekmesini inceledik diyelim. Bir önceki sayfaya geri dönmek istediğinizde sizi, “Yurt dışına gidip müşteri bulmak istiyorum" sayfasına yönlendirmek yerine “Kolay Destek" ana sayfasına aktarıyor.

Bu tür, kullanıcıya sıkıntı veren aksamalar kolayca giderilebilir. Siteyi daha fazla inceleyip kullanımı ve içeriği hakkında önerimiz veya dostlarımızın eleştiri ve önerileri olursa yine yazacağım.

Amma daha önce de belirttiğim gibi olumlu bir değişiklik yapılmış ve daha iyi olmuş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019