İhracatçı da seçim heyecanı yaşayacak

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Türkiye, kaderine yön verecek iki seçime hazırlanıyor. Bunlar hepimizin bildiği gibi Yerel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi. Ülke, her iki seçimin gerginliğini de had safhada yaşıyor. Ancak kısa bir süre sonra iş dünyasında da farklı bir seçim heyecanı yaşanacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de seçime gidiyor. 

Bölgesel ve sektörel bazda faaliyet gösteren 60 ihracatçı birliğini bünyesinde barındıran TİM’de seçimler önümüzdeki ay başlayacak. Haziran ayında da TİM Başkanı’nın seçilmesi bekleniyor. Henüz kulislerde sadece üzerinde anlaşılan isimler telaffuz ediliyor. Önümüzdeki dönemde nasıl bir rekabete doğru gidileceği ise şimdilik flu. 

Hatırlatalım, seçimlerde önce her sektör kendi delegeleri arasından seçilen bir üye ile sektörler konseyini oluşturuyor. Bu konseyin asil üyeleri arasından bir isim ise tüm delegeler tarafından TİM Başkanlığına seçiliyor. 

İşin teknik kısmı özetle böyle. 

Henüz Anadolu’daki birlikler seçim tansiyonunun yükseldiğini söylemek için erken. Ancak seçim için ilk hareketlenen bölge Ege. Ege İhracatçı Birlikleri, 12 birlikten oluşuyor. Bu birliklerin Koordinatör Başkanı ise Mustafa Türkmenoğlu. Egeli ihracatçılar seçimlerini Nisan ayında yapacaklar. Ancak Türkmenoğlu’nun yeni dönemde bu göreve talip olmayacağı ve  Tekstil İhracatçılarının başında olan Sabri Ünlütürk’ün bu göreve gelmesi konusunda ortak bir görüş olduğu söyleniyor... 

ANTALYA’DA ÖRNEK ORGANİZASYON

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) içinden geçtiğimiz bol gerilimli döneme rağmen çok başarılı bir organizasyon gerçekleştirdi. Kentin Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmeye talip üç partinin başkan adayları iş dünyası ile buluştu ve farklı saatlerde toplantıya katılsalar da aynı organizasyonda soruları cevapladılar. ATSO’nun Başkanı Çetin Osman Budak, bu zorlu buluşmanın hem mimarı oldu hem de toplantıyı yönetti. Oda’nın toplantı salonundaki sahneye Başkan Budak’ın yanına önce CHP adayı ve mevcut başkan Mustafa Akaydın çıktı. Ardından MHP’nin adayı Kemal Çelik soruları yanıtladı. Son olarak da Ak Parti’nin adayı ve daha önce ATSO Başkanlığı yapmış Menderes Türel iş dünyası ile bir araya geldi. Küçük bir ayrıntı daha var. Salonda başkanlar birbirlerini dinlememiş ancak öğlen yemeğinde Akaydın ve Çelik bir araya gelirken, Türel yemek sonrasındaki konuşması saatinde gelince diğer adaylarla karşılaşmamış. Diyalog konusunda sıkıntı yaşanan bu günlerde ATSO, Türkiye’ye önemli bir ders vermiş oldu. Adaylar aynı anda bir araya gelmese de iş dünyasının sorularını aynı organizasyonda cevapladılar. Ancak, bu üç adayın yanı sıra kentte diğer partilerin de adayları var. Biz de o adayları hatırlatmış olalım. Partilerin isim sırasına göre Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmeye talip olan diğer adaylar ise şöyle: BBP’den Hulusi Kızılkaya, BTP’den Nazım Şahin, DP’den Murat Cem Turan, DSP’den Mücahit Gündoğdu, DYP’den Sadık Çiloğlu, Hak-Par’dan Celal Yıldız, HDP’den Zahide Songül Özata ve Hasan Doğan, HEPAR’dan Gültekin Selçuk, HKP’den Özgür Bal, LDP’den Mustafa Dilek, MP’den Saadettin Gündüz, SP’den Mehmet Fatih Tekin, Türk Parti’den Yavuz Melek ile bağımsız adaylar; Rıza Özen, Rauf Temel ve Yonca Ayas. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar