İhracatın önündeki engeller

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Yapılan bir araştırmaya göre KOBİ’lerin, ihracat yapmak için gösterdiği çabaların önündeki engeller aşağıdaki gibi sayılmış.

- Ödemelerdeki riskler
- Bürokratik engeller
- Evrak işlemlerindeki karışıklık
- Finansman sıkıntısı ve erişim zorluğu
- Pazarlar hakkında yeterli bilginin olmayışı
- Yabancı pazarlardaki yasalar ve düzenlemeler
- Farklı ulusal standartlar

Çoğumuz buna canı gönülden katılarak evet deriz diye düşünüyorum. Buna hiç şaşırmam amma sizleri şaşırtacak bir şey söyleyeyim. Bu sözünü ettiğim nedenler Avrupa Birliği KOBİ’leri tarafından dile getirilmiş. “Opportunities for the Internationalisation of European SME’s / Avrupa Birliği KOBİ’leri için Uluslararasılaşma fırsatlar" başlıklı bir Avrupa Komisyonu araştırma raporundan aldım bu nedenleri. Bu rapor her ne kadar 2011 tarihli olsa da bazı konulardaki verilerin geçerliliklerini hala koruduklarını düşünüyorum.

Bu bilgileri bir kenara koyalım ve 2016 tarihli UPS şirketi tarafından yayınlanan “European SME Exporting Insights Study/Avrupa KOBİ ihracatlarının İçyüzü Araştırması" verilerine bakalım.

Hafızam beni yanıltmıyorsa, geçen yıl ihracat yapan firma sayımız 67 bin civarında idi. Konya kadar olan Hollandanın KOBİ ihracatçısının sayısına baktığınızda, Trademap verilerine göre 2016 yılında yaklaşık 445 milyar ABD Doları ihracat nasıl yapıldı diye düşünmemek olanaksız. Ayrıca Polonya’nın ihracatçı KOBİ sayısının bizim ihracatçı KOBİ sayımızın neredeyse iki katına yaklaştığını görmek de bir hayli şaşırtıcı.

Bu kadar sözü niye söyledik…

Geçen sohbetimizde işletmelerimizde, ortaklık kültürünün çalışamadığı görüşüne yer vermiştik. Ayrıca, “Sektörel İhracat Şirketi" kavramının da içinin boşalmış olduğunu vurgulamıştık.
Üzücü amma gerçek.

Sohbetimizin en başında yazdıklarımıza bakarak şu soruyu sormak istiyorum “Sorunları aynı ise neden farklı ülkelerin KOBİ’leri çok çarpıcı seviyelerde farklı sayılarda ihracatçı oluyor ve farklı ihracat rakamlarına erişebiliyorlar? ”

Cevap olarak “O devletler, KOBİ’lerine daha olumlu ortamlar yaratıyorlar ve onları yetiştiriyorlar" dersem ne düşünürsünüz? Bu adam kırkdört yıllık meslek hayatının arkasından sadece muhalefet mi yapıyor dersiniz yoksa “Acaba" diyerek düşünmek mi istersiniz?

Yıllardır yaptığımız çalışmalarda “Hocam sen parayı ve müşteriyi bul gerisi kolay" diyen o kadar çok firma ile karşılaştık ki anlatamam. Oysa ki öyle bir hayat yok. Siz size verilen parayı bildiğiniz gibi kullanıp, müşteriye de bildiğiniz gibi yaklaşırsanız sonunuz başladığınız nokta oluyor. Şapkamızdan tavşan çıkmıyor amma altından çıkan fikre göre KOBİ’ye onu nasıl kullanacağını öğretmeden imkân sağlamak, verilen desteklerin verimsiz kalmasına neden oluyor.

O nedenle önceliğimiz KOBİ’leri mümkün olduğunca eğitmek.

Hem de ihtiyaç duyulan her konuda eğitmek.

Altyapı yapmak siyasetçilerin işine gelmese de gerçek ihtiyaç duyulan şey o…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019