İhracatta zamanlama

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçtiğimiz günlerde bir işletmede karşılaştığım yakınmalar, birkaç yıl önce yazdığım bir sohbetimizi tekrar gündeme getirdi ve epey bir süre önce televizyonda seyrettiğim bir filmde gördüklerimi tekrar hatırladım.

Film, işini oldukça ince ayrıntılarla planlayarak ve zamanlama konusunu hiç ihmal etmeden çalışan ve sonuç olarak da yaptığı özel işlerle ilgili olarak aranan, pahalı bir suikastçının hikâyesi idi. Bu filmden hatırlanan ise, bir tabancanın üzerine kazınmış olan “Başarı Hazırlık İster" ifadesiydi. Bu deyişe başka yerlerde rastlasaydım bu kadar etkili olabilir miydi bilemem amma çok çarpıcı bir vurgulama olduğu da hiç kuşku taşımıyor.

İhracat ile ilgili iş insanlarında görünen eksikliklerden en genel olanı da planlama yapma alışkanlığının olmayışı. Bu olumsuz alışkanlık, zamanlamanın önemli bir rekabet unsuru olarak karşımıza çıktığı uluslararası ticaret işinde, önümüzü kesebilecek önemli bir engel olarak görülmelidir.

İhracat işinin kaldıramayacağı tutumlardan bir tanesi, genellikle karşılaştığımız “Dur Hele Bakalım" tutumudur. Bu tutum, neyi ne zaman yapması gerektiği konusunda kararlı olamayanların sergilediği bir davranış türü olarak karşımıza çıkar. Sonuç olarak da bazı önemli konuların, karar vermede gecikme nedeniyle, olumsuz neticelenmesine yol açabilir. Rekabetin acımasızca kol gezdiği küresel köyde, fırsatlar işi insanlarımızın önüne kolay çıkmıyor. Çıkanı da zamanında değerlendiremediğimizde ise kaçan balık büyük oluyor. Ayrıca bu kaçırdıklarımızın kötü bir referans olarak algılanmaları nedeniyle de ileride yeni fırsatlar yakalayabilmemizin önünde ciddi bir engel oluşturuyorlar. Ara sıra yazılarımda vurguladığım gibi “Plan Yoksa, Pilav da Yok.”

Önümüze gelen işlere baktığımızda bir değerlendirme yapmamız gerekirse şunları göreceğiz;

- Acil ve önemli işler

Yumurta kapıya gelmiştir, bunu yapmazsanız başınız ciddi derde girecektir. Hemen, şimdi yapılmaları gerekir. Bu da büyük olasılıkla da plansız hareketimizin sonucu olmuştur.
- Acil Olmayan ama Önemli İşler: Şu anda yapılması gerekmeyen ancak zamanı geldiğinde bizi terletecek olan işlerdir. Sıkıntı yaşamamak için, önceden hazırlık yapılması gereklidir.

- Acil ama önemsiz işler

Zamanı gelmiş olabilir amma ertelenmesi bize kayıp yaşatmayacak veya onu ertelemekle karşılaşabileceğimiz kayıp, bizim için can alıcı öneme sahip değildir. Onu erteleyip yapacağımız diğer işin önemi ve aciliyeti daha önde durmaktadır.

- Acil olmayan ve önemsiz işler

Bize ve işimize pek bir şey katmayan bir çok şey bu sınıfa girebilir. İş hayatındaki habersiz ziyaretçiler, uzun tutulan telefon konuşmaları, işe ayırmamız gereken zamanı harcayan plansız işler vb. buraya konulabilir.

Gelecek vadeden bir ihracat müşterisi için hazırlamanız gereken teklifi erteleyip, başka işlerle uğraşmak sizi ne kadar şanslı kılacaktır? Taleplere verilmesi gereken cevap 48 saati geçerse, o müşteriyi bir daha orada bulmanız için daha fazla şansa ihtiyacınız olacaktır. Verilen teklifi gönderdikten sonra “Biz e-posta gönderdik, cevap gelmedi" diyerek kulağınızın üstüne mi yatacaksınız yoksa planlı bir şekilde ve iyi bir zamanla ile izleyecek ve arayıp soracak mısınız?
44 yıl önce ihracat ilk başladığımda, akreditif karşılığı yapılan bir satışın yüklemesini, akreditifin geçerlilik süresi tatile denk geldiği için, son günü takip izleyen ilk iş günü yapmıştık. Paramızı alamayınca da pür hiddet gittiğim bankada, yüklemenin mutlaka akreditifin geçerlilik süresi içerisinde yapılması gerektiğini amma akreditifin geçerlilik süresinin tatile denk gelmesi halinde, belgelerin bu süreyi izleyen ilk iş günü bankaya verilebileceğini öğrenmiştim. Çünkü, tatil günlerinde yükleme yapmanın çözümleri olsa da bankalar da tatil günü kapalı olduğundan belgeleri verme olanağımız yoktu.

Bizim asıl sorunumuz zamanımızı yönetememiş olmaktı.

Akreditif belgesinde belirtilen zamanlamaları gereken dikkatle ele alarak hazırlanmamıştık.
Önemli olan nokta zamanın, yerine konulamaz bir kaynak olduğunu kavrayabilmektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019