İnsan kaynağı sermayesi

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Dünya Ekonomik Forumu’nun bir araştırmasının sonuçları, özellikle ihracat üzerine yapılacak olan bir eğitim duyurusu ile aynı anda posta kutuma düştüğünde, sohbetimizi bunlar üzerine oluşturmaya karar verdim.

Eğitim duyurusunu iletmeyeceğim amma, Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasının özgün raporuna https://www.weforum.org/reports/the-global-human-capital-report-2017 adresinden erişebilirsiniz.

Araştırma 130 ülkeyi kapsıyor ve Türkiye, genel değerlendirme endeksinde 75. sırada yer alıyor. İlk 3 sırada Norveç, Finlandiya ve İsviçre var. Slovenya 9. Rusya 16. Japonya 17. İsrail 18. sırada yer alıyor. Ukrayna 24. Bulgaristan 32. Yunanistan 48. Tacikistan 57. Gana, Kamerun Mauritus ise 72, 73 ve 74. ve Yemen 130. sıradalar.

Değerlendirme başlıkları, metodoloji ve benzeri detaylara burada girmeyeceğiz. İlgilenenler raporda en ince ayrıntısına kadar görebilirler. Bizim ilgimizi çeken bazı noktaları vurgulayarak, posta kutumuza düşen dış ticaret eğitimi duyurusuna yorum yapacağız.

Okur yazarlık ve matematiğe yatkınlıkta 25/54 yaş arası grupta 28. sıradayız amma gelecek ümit vermiyor. Zira 15/24 yaş arası grupta 48. sıradayız ki ciddi bir gerileme söz konusu. Gelecek kuşakları, yapay zekanın ve endüstrinin falan filan sıfırının yer alacağı bir dünyada nereye yerleştireceksiniz ve bu gençler bu ülkeyi nereye taşıyabilecek. Değerli Güven Sak’ın makalesinde yazdığı gibi olsa olsa yeni “ Sütlü Nuriye “ gibi icatları çıkarabileceğiz.

İşgücündeki cinsiyet farkında 25/54 yaş arası grupta 117. sıradayız.

15/24 yaş arası grupta ise 109. sıradayız.

Eğitim sistemi kalitesinde ise 15/24 yaş arası grupta ne yazık ki 96. sıradayız.

Personel eğitimi derecemiz ise bizi yine 96. sıraya yerleştirmiş. Çalışanlarımızı eğitmek konusunda ciddi bir geri durma söz konusu. İşverenlerimizin, eğitimli işçinin daha verimli çalışacağını anlamakta biraz isteksiz oldukları görünüyor.

Nitelikli işçi çalıştırmada 70. orta nitelikli işçi çalıştırmada 86. sıraya yerleşmişiz. Nitelikli işçinin mevcudiyetinde ise 85. sırada bulunuyoruz.

Gelelim çağrısı yapılan dış ticaret programına.

170’e yaklaşan sayıda başlık üzerine eğitim yapılacağı bildiriliyor. Başlıkları incelediğimizde, bazılarının bir günde bile gerektiği gibi anlatılamayacak konular olduğunu gördük. Öne sürülen programı, çay ve yemek aralarını mütevazı bir biçimde hesaplayarak değerlendirdik. Soru cevap yapılmadan ve anlatan hocanın sözü kesilmeden yapılması halinde, konuların her birine en fazla 10 dakika zaman ayrılabiliyor.

Hoca veya hocalarının kimler olduğu da belirtilmemiş.

Bu kadar çok ve detay içeren konuyu, böylesine kısa bir zaman aralığında yapmaya çalışacak kişilere güç diliyorum.

Bunun Dünya Ekonomik Forumu raporu ile ilgisi ne diyeceksiniz?

Olması gerektiği gibi verilmeyen eğitimlerin sonuçları bizleri, raporda bulunduğumuz yerlere götürüyor. 2023 yılı için düşünülen 500 milyar ABD Doları ve daha sonra dünya ticaretinden %1.5 rakamına çekilen ihracat rakamlarına nasıl erişeceğiz.

Hep soruyoruz “Kim yapacak?”

Yetişmiş insan gücünüz yoksa, kim pazarlara çıkıp ürettikleriniz satacak?

Bu gücü oluşturamadığımız zaman sadece, bize gelen alıcıların ellerinde oyuncak oluruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019