İpek Böcekçiliği siyasete kurban edilmemeli

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Eskişehir'de 270 adet köy ve köylerde yaşayan yaklaşık 80 bin nüfus var. Genelde genç nüfus kente taşınmış, köylerde yaşayan nüfusun neredeyse tamamına yakını yaşlılardan oluşuyor. Bu sorun sadece Eskişehir'in değil maalesef tüm Türkiye'nin sorunu, köyden kente göçün önüne geçilemiyor, eğitim alan köy gençleri, iş ve aşlarını kentlerden kazanmaya yöneliyor. Bu da tarım arazilerinin işletilememesi dolayısıyla da tarımın geri kalmasına neden oluyor. Bu noktada hem köyden kente göçün önüne geçmek, hem de verimli tarım arazilerinin bilinçli bir şekilde işletilmesini sağlamak için devlet destekler sağlıyor. Türkiye'nin Tarımsal Kalkınma Projesi gibi projeler üretiyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de bu kapsamda projeler hazırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Dr.Yılmaz Büyükerşen, kırsalda nüfusun çok azaldığını, kentteki gelişimin gençleri şehre çektiğini, kırsalda tarımın yapılamaz hale geldiğini ve kırsaldaki göçü tersine çevirmek gerektiğini tespit ettiklerini açıklıyor. Bunun için alanlarında uzman, proje hazırlama konusunda eğitim almış kişilerden oluşan bir proje grubu oluşturduklarını anlatıyor, "Kırsalda neler yapılabileceği, oradaki insanlara nasıl iş imkanı sağlayıp, geçimlerini sağlayabilecekleri, kendi emekleri ile kendi işlerinin patronları olmalarını sağlayacak projeleri tespit ettik. Proje çalışmaları bizi İpek Böcekçiliği'ne götürdü" diyor ve Sarıcakaya ilçesinde İpek Böcekçiliği projesini geliştirdiklerini anlatıyor.

Ortaya çıkan projenin ardından Koza Birlik ile anlaşma sağlanıyor ve bir protokol imzalanıyor. Projeyle, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait kırsaldaki arazilerin ve taşınmazların tarım amaçlı kullanılmak üzere köylülerin ortak olacağı birlik ve kooperatiflere tahsis edilmesi kararlaştırılıyor. Belediye Koza Birlik'e yer tahsisi yaparken, Koza Birlik tahsis edilen bu yerlere köylülerin dikmesi için dut fidanı ve dokuma tezgahları verecek, ayrıca İpek Böcekçiliği konusunda köylüleri eğitecek. Böylece köylüler yeni bir iş alanına kavuşup, kurdukları kooperatifler aracılığıyla ürünlerini satarak ciddi gelirler elde edecekler. Öte yandan atıl duran araziler hem yeşillenecek, hem de ekonomiye kazandırılacak.

Yılmaz Büyükerşen, ipek böcekçiliğinin yıllar önce Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerinde yapıldığını anlatıyor ve "Yanlış tarım ve köy politikaları sonucu insanlar üretme yerine, merkezi yönetimden gelen yardımlarla yetinmeye yönlendirilmişler ve ipek böcekçiliği yok olmuş. Doğal ipek yerine ithal malı sentetik ipek ekonomimizi işgal etmiş ve ne yazık ki köylü, ellerindeki servetin farkında ve bilincinde olmadan, dokuma tezgahlarını bile kırıp yakmışlar, en önemlisi de dut ağaçlarını kesmişler" diyor. Projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatılmış. Mülkiyeti belediyede olan arazinin yüzde 25'ine Koza Birlik ile birlikte 72 bin dut fidanı dikilmiş. Tüm Türkiye'nin ihtiyacı olan 140 bin fidan burada yetişecek ve yüzde 30'u buradaki köylülere verilirken, yüzde 70'i de Türkiye'nin diğer bölgelerine dağıtılacak.

Buraya kadar herşey güzel. Devletin yapmak istediği de zaten bu, atıl arazileri tarıma kazandırmak, üreticileri destekleyerek tarımsal kalkınma hamlesi yapmak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de tam bu hedefe dönük proje geliştiriyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmaları yürütebilmesi için meclisinden onay alması gerekiyor. Proje, onay için meclis gündemine getirildiğinde çoğunluğu oluşturan Ak Partili meclis üyelerinin ret oyu ile karşılaşıyor. Beklenmedik bu ret oyu Yılmaz Büyükerşen'i oldukça öfkelendiriyor. Büyükerşen, "robotik muhalefet yapıyorlar, grup olarak projelerimize ret kararı verme alışkanlıklarını sürekli hale getirdiler" diyor ve şunları söylüyor: "2016'nın Ekim ayında Ak Partili Meclis üyelerinin önergesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin kırsalda, tarımı desteklemesi konusunda çalışmak üzere komisyon kurduk. Bunlar şimdi bize "neden yapıyorsunuz?" diyorlar. Kendi kendileri ile çelişiyorlar. Bize "Siz köylülerimizi ırgat mı yapmak istiyorsunuz" diyerek projeye ret oyu verdiler. Ak Partili Meclis üyelerinin söylediklerinin tersine, bu tamamen köylülerimizin kendi işlerinin patronu olmasını başlatacak bir projedir."

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İpek Böcekçiliği projesini hayata geçirmekte kararlı ama köylüye destek olacak ve tarımsal kalkınma hamlesine katkı sağlayacak böylesi projeler siyasete kurban gitmemeli, bilakis el birliği ile tüm sorunları halledilerek, bir an önce hayata geçirilmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017