Savaş M. Özaydemir

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Eskişehir basınını topladı, 28 yılı başkanlıkta geçen 37 yıllık Sanayi Odası macerasını paylaştı. “2018 yılında odamız 50. yılını kutlayacak” dedi, başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları, projeleri, yatırımları anlattı. Bu süre içinde eli değen herkese, özellikle de aile fertlerine gösterdikleri sabır ve destekleri için teşekkür etti.

Yönetim Kurulu Üyelerini de yanına alarak düzenlediği basın toplantısına iki oğlunu da çağırmıştı, nedenini boğazı düğümlenerek ve gözleri dolarak “onlardan çaldığım vakitte neler yaptığımı görsünler istedim” diyerek açıkladı. Tüm icraatları için “yapılanların hepsi etkin bir ekip çalışmasıdır, bilinsin isterim” dedi, yaptıklarını tek başına sahiplenmedi, ekibini de onurlandırdı.

“Artık yeterince çıraklık ve kalfalık evresini geçirmiş, yetenekli ve organlarda görev almış arkadaşlarımız var. Nöbeti onların devralma zamanı gelmiştir. Gerekirse aralarında liderlik oluşturabilecek olgunluktadırlar. Önümüzdeki seçimde ESO ve OSB yönetim kurulu başkanlıklarına aday olmayacağım. Ekipten çıkacak liderleri de destekleyeceğim, verecekleri görevlere ve destek taleplerine her zaman hazır olduğumun bilinmesini isterim. Önümüzdeki seçim sonuçları alınıncaya kadar görevimin başındayım” diyerek üçüncü çocuğu gibi büyüttüğü Sanayi Odası’na veda etti.

Adil ve demokratik bir seçim yapılması için elinden gelen gayreti göstereceğine ve demokratik bir seçim ortamı hazırlayacağına da söz verdi.

Savaş Özaydemir’in 25 yılına DÜNYA Gazetesi Eskişehir Temsilcisi olarak tanıklık ettim. Üzüntülerini, kırgınlıklarını, kızgınlıklarını, sevinçlerini, gururlarını, başarılarını yakından takip ettim. Eskişehir sanayisi için gecesini gündüzüne kattı. Kendi şirketi Endel Şirketler Grubu’nu iki oğluna devretmek için hem kendi çocuklarını yetiştirip şirketini onlara emanet etti, hem Sanayi Odası’nı 50. yılına başarıyla ulaştırarak, arkasındakilere iyi bir miras bıraktı.

Kendi hesabıyla, başkanlığı esnasında 6 cumhurbaşkanı, 10 başbakan, 9 sanayi bakanı, 9 vali, 5 büyükşehir belediye başkanı ile çalıştı. 1980, 2001, 2008 ve 2015 krizlerini atlattı. Sanayi Odası’na siyaseti sokmadı. Bütün hükümetlerle arasını iyi tuttu, partizanlık yapmadı. “Sanayicinin partisi olmaz. Sanayici tarafsız olmak durumundadır. Sanayicileri yöneten bir kurum olarak Sanayi Odası’nın yandaşlığı ve bir politik görüşe yakınlığı olamaz”dedi.

Her seçimde karşısına adaylar çıktı, muhalefetler gördü, bazen hakaretlere uğradı, yıpratılmaya çalışıldı. Yaptığı işe söz söyleyemeyenler, yolsuzluk, uğursuzluğunu bulamayanlar, yaşına takıldı, tabiri caizse belden aşağı vurmaya kalktı ama yaptığının yanıtını onu yeniden seçen sanayicilerden aldı. Genelde yaşı küçük zeki gençler için söylenir ama “akıl yaşta değil, baştadır” lafını idrak edemeyenlerin, yaşına ve makamına saygısı olmayanların basit muhalif hareketlerine gülüp geçti. Yeniden başkan seçildiği her dönemde hem kente, hem sanayiciye bir şeyler katmaya, akıl hocalığı yapmaya, vizyonunu aktarmaya çalıştı.

Henüz ortalarda teknolojik ürünler üretip, deli paralar kazanma dönemi yokken, “yükte hafif, pahada ağır” ürünler yapmalıyız cümlesini kurdu, teknolojik gelişmeleri üyelerine aktarmaya gayret gösterdi, Endüstri 4.0, yapay zekanın değil Türkiye’de dünyada bile konuşulmadığı zamanlarda yeni bir teknolojik devrim yaşanacağının öngörüsünü yaptı, sanayicilere hazırlıklı olmaları telkininde bulundu, OSB’ye teknoloji üssü kurdu. Türkiye’nin sözüne itibar edilen 50 insanı arasında gösterildi, çeşitli görevler alarak Eskişehir’i Türkiye’de, Türkiye’yi dünyada temsil etti.

Savaş Özaydemir’in bunca yıl yaptıkları ve Eskişehir’e kazandırdıklarını anlatmak için sayfalar yetmez. Eskişehir sanayisine kazandırdığı birçok ilkleri var. Ama yapamadığı ve içinde ukde kaldığını bildiğim tek bir konu var. O da okul. “Modüler Lise” dedi, Türkiye’nin en iyi okulunu kurmak, öğrencilerin mesleki eğitimleri yanında dil, kültür ve sosyal açıdan dört dörtlük yetişebileceği bir okul projelendirdi. Öğrenciler hazırlık sınıfından liseye başlayacak, dil öğrenecek, sosyal ve kültürel etkinlerde bulunacak, spor yapacak, sanayi kuruluşlarında uygulamalı olarak işi öğrenecek, mezun olduğunda isteyen üniversiteye devam edecek, dileyen de zaten hazır olan işe teknik ara eleman olarak yerleşecekti. Kurduğu doğalgaz santralinin geliriyle bunu yapmayı planladı ve bir vakıf oluşturdu. Santrali vakıfa devredecek ve okulun tüm masrafları santralin geliriyle karşılanacaktı. Ama muhalefetle karşılaştı, bundan vazgeçti. Devlet desteği aradı, istediği mali desteği alamadı. “28 yılda yapamadığım ve içimde kalan tek şey okul” dedi ve gelecek yönetime halen yapılabilir mesajını verdi.

Seçimlerde aday olmayacağını açıkladığı için “bir dönem kapandı” yorumlarına katılmıyorum. Savaş Özaydemir’in bundan sonra da Eskişehir sanayisi için çalışacağına ve yeni yönetimlere çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Çünkü, Savaş Özaydemir köşesine çekilip anılarını yazacak kadar yaşlı ve birikimini paylaşmayacak kadar pinti biri değildir. Bilakis deneyimlerini, bilgi birikimini, bağlantılarını, vizyonunu ve gelecek öngörülerini aktarmaya devam edecek kadar çalışma hevesi ve azmi içinde olan birisidir. Ve eminim ki ekibinden olsun olmasın, bayrağı ondan devralacak yönetimler, hak ettiği değeri gösterecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018