İş dünyası temsilcileri yerel seçimde başarı yakalayacak mı?

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Yerel seçimler için tansiyon giderek yükseliyor. Bir taraftan sokaklar bayraklarla süslenirken, hala bazı partiler adaylarını netleştirme telaşında. Yüksek Seçim Kurulu’na partilerin en son 18 Şubat akşamı listelerini ulaştırması gerekiyor.

Peki iş dünyasından kimler hangi kentlere, hangi ilçelere aday?

Ak Parti’nin iş dünyasından parlamentoya taşıdığı üç milletvekili, üç önemli kente aday olmuş durumda. İlki daha önceden hem Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığı hem de Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış bir isim. Son dönemde partinin Genel Başkan Yardımcılığını da üstelenen Menderes Türel… Mart ayı başında projelerini açıklayacak Türel ile konuşma şansımız oldu. Türel, “İş dünyasının içinden gelen bir sanayici olarak, nasıl bir yerel yönetim anlayışı taşıdığımı Antalya biliyor. Bu deneyimlerim Antalya’ya katkı sağlar” diyor.

Partinin önemli bir diğer adayı da Turyağ ve Arı Yağ’ın sahibi Edip Uğur. Balıkesir, bu seçim süreciyle birlikte büyükşehir olacak. Önceden Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanlığı da yapmış olan Uğur, kentin büyükşehir unvanına ilk ismini yazdıran başkan olmak istiyor. Ancak kentin halihazırdaki belediye başkanı MHP’li. CHP’de Balıkesir’de iddiasını artırmak istiyor.

Daha önceden Diyarbakır TSO Başkanlığı yapmış Galip Ensarioğlu’da bu üç isim arasında. Kentin büyük ailelerinden birini temsil eden Ensarioğlu’nun karşısında ise BDP’nin kalesi olan kentte Gülten Kışanak var.

KOCAELİ VE İZMİR...

CHP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adayı işadamı Tahsin Tarhan. Tarhan tornacılıktan gelmiş. Çelikyay firmasıyla 36 ülkeye ihracat yapıyor. Otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin ağır sanayi kentini yönetmeye talip.

MHP’nin İzmir Büyükşehir adayı ise Ege-Koop’tan ismini tanıdığımız Murat Taşer. Listeler tam kesinleşmiş olmasa da, en çok MHP’den iş dünyası adayı duyduk. Ankara’dan arkadaşımız Canan Sakarya’dan MHP’nin işadamlarından Marmaris’te Zafer Alkan, Manisa’da Cengiz Ergün, Denizli’de Ali İpek ve Sakarya’da Orhan Ünver’i aday gösterdiğini öğreniyoruz. 1 Nisan sabahı iş dünyasının belediye başkanlığındaki ağırlığını da daha net görmüş olacağız.

EN ÇOK RİZE, EN AZ GİRESUN

Rize ve Giresun Karadeniz hattının birbirinden yeşil iki. Ancak bir istatistik var ki; biri listeden en büyük ivmeyi yaparken diğeri de hızla düşüş kaydetmiş. Önceki gün Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan kredi miktarını açıkladı. Kredi, geçen yıl, 2012’ye oranla yüzde 11.5 artış göstermiş. Kentler bazında kredi kullanımında İzmir, 2 milyar 496 milyon 337 bin lirayla ilk sırada. Rize, tarım ve balıkçılık sektöründeki kredilerini yüzde 82.2 artırmış. Böylece 71.2 milyon liralık kredisiyle en çok artışı sağlayan kent olmuş. Bir önceki yıla göre kredi kullanımı en fazla azalan il ise Giresun. Yüzde 32 düşüş kaydetmiş. En az kredi kullanan mı hangi kent? 16 milyon 845 bin lirayla Hakkari.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar