İŞKUR’dan toplum yararına istihdam

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde üç bakanlığın devreye girmesiyle daha güvenilir ve temiz okullar projesi başlatıldı. Esasen İŞKUR tarafından uygulanan ve özellikle bazı bölgelere ciddi şekilde katkısı olan Toplum Yararına Çalışma Programında yeni bir dönem başlayacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İçişleri Bakan Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önderliğinde "Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İş birliği Protokolü" imzalandı.

İŞKUR bünyesinde uygulanan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında okullarda güvenlik ve temizlik personeli istihdam edilecek. "Güvenli Okul Güvenli Gelecek" ilkesi uygulanıyorken diğer yandan 80 bin kişi istihdam edilerek gelir elde etmeleri sağlanacak.
Buna göre yeni eğitim öğretim döneminde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların temizliği, bakım ve onarımına yönelik 60 bin kişilik, güvenlik hizmetleri için ise 20 bin kişilik toplum yararına programlar düzenlenecek.

***

Toplum yararına çalışma nedir?

Toplum yararına çalışma, İŞKUR’un aktif işgücü politikalarından biridir.
Programın hedefi, işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamaktır.

***

Hangi alanlarda toplum yararına program düzenlenebilir?

Toplumun yararı gözetilen alanlar mevzuatta tek tek sayılmıştır.
Çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları alanlarında toplum yararında program düzenlenebilir.

Düzenlenecek programın konusu, hiçbir şekilde kamunun ortak kullanım alanları dışında özel mülkiyet ya da özel kullanıma tahsis edilmiş alanlar olamaz.

***

Toplum yararına programlarda ücret…

Program kapsamında istihdam edilenlere günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar ödenir. Ay içerisinde tam çalışması olan katılımcı aylık asgari ücret alır. Yapılacak ödemenin hesaplanmasında, hafta tatili günleri de dikkate alınır ve bu günlere ait ücret tam ödenir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar